Tehnologie nepoluanta inovanta – premiera pe piata carbunelui activ

BUCURESTI - 24 iunie 2005

Comunicat tip General in Tehnologie

Institutul de Cercetari Metalurgice I.C.E.M. S.A. organizeaza in data de 28 iunie 2005 o Conferinta in incinta hotelului IBIS Palatul Parlamentului din Bucuresti, incepand cu ora 10:00. Acest eveniment este dedicat finalizarii proiectului LIFE-EnvACTCARB – carbune activ xilitic si isi propune sa disemineze rezultatele tehnice obtinute cu ocazia aplicarii tehnologiei inovante, caracteristicile produsului ecologic obtinut, sa promoveze transferul de “know-how”, practici si tehnologia de obtinere a carbunelui activ, dezvoltata cu ocazia proiectului, in vederea extinderii la scara industriala.

Tehnologie nepoluanta inovanta – premiera pe piata carbunelui activ

Incepand cu luna iulie 2002 Institutul de Cercetari Metalurgice I.C.E.M. S.A. in parteneriat cu IPROCHIM S.A. Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO) si Consiliul Local Motru deruleaza Proiectul “Obtinerea Carbunelui Activ prin Valorificarea Xilitului folosind Tehnologii Nepoluante”. Proiectul este co-finantat de Comisia Europeana, Directia Generala Mediu, in cadrul Programului LIFE-Mediu, precum si de Ministerul Economiei si Comertului.

Proiectul a constat in realizarea unei instalatii prototip pentru obtinerea carbunelui activ prin folosirea xilitului recuperat din carbunele fosil, utilizand o tehnologie “curata” bazata pe carbonizarea - activarea xilitului. Impactul pozitiv asupra protectei mediului se suprapune avantajelor oferite de tehnologia nepoluanta propusa: utilizarea unor materii prime de natura lemnoasa existente in straturile de carbune, cat si alte deseuri de origine vegetala pentru limitarea efectelor negative ale unei exploatari forestiere excesive si realizarea unui nou produs ecologic – carbunele activ. In prezent, pentru realizarea unei tone de carbune activ este necesara exploatarea a 20 hectare de masa lemnoasa. Studii de prognoza releva faptul ca la nivel mondial APA reprezinta resursa care, pe termen lung, ridica cele mai mari probleme privind asigurarea necesarului din punctul de vedere al resurselor si calitatii.
Ca urmare, un element cheie in rezolvarea problemelor legate de purificarea apelor il reprezinta carbunele activ care acopera mai mult de 75% din aplicatiile in faza lichida, restul reprezentand aplicatii in faza gazoasa pentru purificarea gazelor, recuperarea componentilor valorosi din gazele uzate, filtre etc.

Transferarea rezultatelor proiectului de la scara demonstrativa la scara industriala (1000-2000 t/an) reprezinta o oportunitate pentru stimularea dezvoltarii in regiunile miniere a unor activitati industriale alternative. Aceasta ar presupune crearea de noi locuri de muncă pentru forţa de munca neocupata din zonele miniere, cresterea nivelului de trai din zona prin valorificarea energiei termice suplimentare rezultate din procesul tehnologic, reconstructia economica si sociala a regiunii miniere Motru, si nu numai. Avand in vedere piata potentiala in continua crestere pentru carbunele activ instalatia poate fi replicata in orice alta zona.

Despre 3C Total Consult SRL

In cadrul activitatii ICEM SA, se poate remarca importanta tendintei de crestere a cercetarilor pentru protectia mediului, a utilizarii sistemelor informatizate in activitatile de productie si auxiliare si, de asemenea, o intensificare a cercetarilor fundamentale si a celor avansate.

ICEM a participat in diverse proiecte interne si internationale, reprezentative, in domeniul dezvoltarii de tehnologii neconventionale in domeniul metalurgic, cu impact pozitiv asupra protectiei mediului.

In momentul de fata, activitatea de cercetare-dezvoltare se desfasoara in cadrul a 6 departamente, a unui laborator pentru protectia mediului in metalurgie si intr-o statie pilot de microproductie.
Dr. Georgeta PREDEANU,
Coordonator Proiect LIFE
gpredeanu@metal.icem.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/3c-total-consult-srl/tehnologie-nepoluanta-inovanta-premiera-pe-piata-carbunelui-activ