Autodesk stă cu lupa pe pirateria software din România

BUCURESTI - 11 septembrie 2006

Comunicat tip General in IT&C

Campania antipiraterie - Autodesk, cel mai mare producător mondial de software de proiectare pentru PC şi A&C International, distribuitorul autorizat Autodesk în România, au demarat începând cu luna septembrie o campanie de comunicare al cărei obiectiv principal este conştientizarea de către companii a implicaţiilor legale şi morale ale utilizării de software ilegal. Campania este gestionată şi dezvoltată local de distribuitorul român.

La conferinţa de presă din 7 septembrie au participat Dl. Jean-Paul Seuren, Autodesk License Compliance Manager EMEA, Dl. David Palas, Autodesk Country Sales Manager Autodesk pentru Cehia, Slovacia şi Sud-Estul Europei, Dl. Cristian Dumitrescu, preşedinte A&C International, Dl. Daniel Gruia, Consilier al Ministrului Telecomunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei şi Dna. Magda Popescu, reprezentant legal Business Software Alliance (BSA).

În calitate de membru al BSA, Autodesk militează pentru respectarea legii dreptului de autor şi a drepturilor conexe. Obiectivul Autodesk este de a susţine activ utilizatorii legali de produse Autodesk şi de a preveni utilizarea ilegală a programelor Autodesk. „Estimăm că aproximativ 90% din software-ul Autodesk este utilizat în România fraudulos. Prin această campanie, dorim să adresăm o invitaţie la legalizare tuturor celor aflaţi în această situaţie să se asigure că ideile lor originale sunt puse în aplicare cu un software original Autodesk”, a declarat Dl. Cristian Dumitrescu, preşedinte A&C International.

Aflat la prima sa vizită în România în calitate de coordonator al luptei împotriva utilizării ilegale de software Autodesk din Europa, Orientul Mijlociu şi Asia, Dl. Jean-Paul Seuren a declarat: „Vom începe o campanie susţinută împotriva pirateriei software. Vom atrage atenţia că software-ul este un bun ca oricare altul, având la bază o idee care aparţine cuiva. Nu poţi să foloseşti ilegal un produs software fără să-ţi asumi consecinţele. Suntem cu ochii pe România – mai ales dată fiind pregătirea de aderare la Comunitatea Europeană. Companiile sunt principalul nostru public ţintă”.

La rândul său, Dl. David Palas, Autodesk Country Sales Manager, a accentuat relaţia dintre dezvoltarea economică şi creşterea pieţei de IT: „România este o ţară cu un foarte mare potenţial de creştere. Infrastructura, construcţiile, industria mecanică, arhitectura, cadastrul etc. reprezintă domenii care nu se vor putea dezvolta în viitorul apropiat fără un software profesionist de proiectare asistată de calculator”.

Mixul de comunicare al campaniei antipiraterie Autodesk include o campanie de publicitate în presă şi indoor, un program de relaţii publice, direct marketing (direct-mail adresat câtorva mii de companii, ai căror manageri sunt invitaţi să realizeze un audit intern de software Autodesk) şi o campanie de telemarketing. Până la sfârşitul anului 2006, Autodesk şi A&C International vor organiza mese rotunde pentru mobilizarea factorilor de decizie implicaţi în combaterea pirateriei software şi vor oferi consultanţă pentru legalizarea software-ului Autodesk.

Campania pro-legalizare şi contractul de legalizare
O etapă importantă a campaniei va fi comunicarea pro-legalizare desfăşurată de către A&C International. „Intenţia noastră nu este să rămânem la stadiul expunerii problemei, ci să le prezentăm utilizatorilor soluţiile de legalizare disponibile”, a subliniat Dl. Cristian Dumitrescu.

În acest sens, A&C International va iniţia şi promova contractul de legalizare şi consultanţă pentru legalizare. Prin acest contract, companiile vor putea să licenţieze software-ul Autodesk pe care îl deţin într-o perioadă agreată de comun acord, prin plăţi eşalonate – totul în condiţii de strictă confidenţialitate. Nu este prima oară când A&C desfăşoară acest proiect: în urmă cu 5 ani s-au încheiat contracte de legalizare în valoare de peste 1.500.000 dolari.

Alături de facilitatea contractului de legalizare propusă de distribuitorul român, Autodesk le oferă companiilor recomandări practice cu privire la administrarea eficientă a pachetului software, precum şi câteva direcţii pentru efectuarea auditului de software. Informaţii suplimentare şi instrumentele necesare administrării software se găsesc la adresele www.autodesk.com/piracy şi www.bsa.org/romania.

Totodată, Autodesk le pune la dispoziţie utilizatorilor şi alte opţiuni de achiziţionare a programelor de proiectare asistată de calculator de ultimă generaţie: abonamentul/subscripţia anual/ă (permite previziunea bugetară, upgrade-ul automat, e-learning etc.), promoţiile periodice pentru upgrade, cross-upgrade (trecerea de la platforma de bază la produse specializate), acorduri de parteneriat (National Major Agreements – NMA) cu diversele asociaţii profesionale care beneficiază de reduceri de până la 25% din preţurile de listă recomandate.


Propuneri legislative pentru prevenirea şi combaterea pirateriei software
Ca soluţie imediată pentru combaterea pirateriei software, Dl. Cristian Dumitrescu a lansat în cadrul conferinţei de presă ideea unei propuneri de lege prin care companiile să fie obligate să precizeze în bilanţul lunar pe care îl depun numele software-ului contabil pe care îl utilizează şi seria acestuia. De asemenea, Dl. Cristian Dumitrescu a sugerat că, odată cu bilanţul anual, să se introducă şi obligativitatea unei declaraţii pe propria răspundere prin care administratorii de companii să precizeze că folosesc în activităţile pe care le desfăşoară numai software legal.

Implicarea Gărzii financiare în lupta de prevenire şi combatere a pirateriei software este o altă propunere pe care preşedintele A&C International a adus-o în discuţie. Aceasta s-ar concretiza prin verificarea numărului de computere raportat la numărul de licenţe care există într-o companie. În situaţiile care ar necesita verificări suplimentare, Garda financiară ar trebui să anunţe Poliţia Economică şi Business Software Alliance. Amenda imediată care ar fi aplicată în cazul descoperirii de software ilegal ar consta într-o sumă cel puţin egală cu valoarea TVA care nu a fost plătită către stat pentru software-ul utilizat fără licenţă.

Despre A&C INTERNATIONAL

A&C International, „the CAD-CAMpany”, este distribuitorul autorizat al produselor Autodesk în România. Certificată ISO 9001-2000, compania furnizează soluţii integrate software şi hardware pentru proiectare, producţie şi analiză asistată de calculator (CAD/CAM/CAE) în următoarele domenii: mecanică, arhitectură, construcţii civile, infrastructură, geodezie, cartografie, cadastru şi multimedia. A&C International este Microsoft Certified Partner, IBM Business Partner, distribuitor Open Mind, Genius Mechanics, Contex, GTX, CGS şi Consistent Software.


Autodesk, Inc. face parte din topul celor mai puternice 1000 companii din lume, a cărei misiune este să transforme ideile mari în realitate. Autodesk a luat fiinţă în urmă cu 24 de ani, numără 7 milioane de utilizatori în întreaga lume, este prezentă în 106 ţări şi este cel mai mare producător mondial de software de proiectare pentru PC. Compania a înregistrat în anul fiscal 2006 o cifră de afaceri de peste 1,523 miliarde de dolari, fiind a şasea companie de software din lume. Programele Autodesk incorporează tehnologii de ultimă oră şi au o vastă aplicabilitate: mecanică, infrastructură, arhitectură, construcţii civile, digital media şi servicii wireless de transfer al datelor, îmbunătăţind considerabil procesul de proiectare şi de management al ciclului de viaţă al produselor (PLM). Autodesk investeşte anual 20% din cifra sa de afaceri pentru cercetare si dezvoltare. Numai înainte de lansarea Autodesk Inventor s-au investit 100 milioane de Euro.

Mihaela Dumitraşcu
tel. 250 53 15
office@acintl.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ac-international/autodesk-sta-cu-lupa-pe-pirateria-software-din-romania