Integrarea în societate devine realitate pentru persoanele din spectrul autismului

BUCURESTI - 22 aprilie 2015

Comunicat tip General in Educatie / Cultura, Media / Publicitate, Sanatate, Stiinta / Cercetare

Marți, 21 aprilie 2015 - Asociația Națională pentru Copii și Adulți cu Autism din România (ANCAAR), în parteneriat cu Universitatea Spiru Haret, prin Facultatea de Sociologie-Psihologie, organizează în perioada 24-25 aprilie conferința națională dedicată autismului “Pretutindeni cu TSA”. Evenimentul va avea loc în cadrul Universității Spiru Haret din București, Sala STUDIO și se numără printre puținele momente dedicate acestui subiect, fiind o speranță pentru tinerii diagnosticați cu Tulburări din Spectrul Autismului. Evenimentul este unul din seria începută cu 4 ani în urmă şi marchează o colaborare de succes şi un exemplu de bună practică. Anul acesta, Consiliul Naţional al Dizabilităţii din România vine în susţinerea cauzei şi participă activ pentru ca schimbarea să fie posibilă.

Integrarea în societate devine realitate  pentru persoanele din spectrul autismului

Principalele teme de discuție din cadrul conferinței abordează tehnicile de adaptare a vieții de familie la cerințele și nevoile persoanei diagnosticate, precum și lansarea proiectului RESPIRO. Un proiect ambițios, realizat cu ajutorul Velux Foundations, RESPIRO își propune să creeze un centru de zi multifuncţional pe termen lung. Acest centru oferă servicii educaţionale, activităţi ocupaţionale, precum şi consiliere vocaţională pentru copiii şi adulții cu TSA. Prin intermediul acestui proiect, atât copiii și adulții diagnosticați cu Tulburări din Spectrul Autismului, cât și familiile acestora, vor beneficia de servicii specializate, în vederea menţinerii unui standard ridicat de funcţionare în societate.

Această abordare multidirecțională este eficientă, dovadă fiind cazurile în care persoane diagnosticate cu TSA au reușit să elimine majoritatea semnelor ce indicau această tulburare. Momentul aflării că un copil suferă de autism are un impact major asupra părinților, care, adesea neagă problema sau speră un antidot instant. Acesta este principalul motiv pentru care ei accesează serviciile mai multor specialiști, sperând la un diagnostic diferit.

ANCAAR susţine depășirea acestui moment de către aparţinători şi concentrarea tuturor resurselor pe intervenţia adecvată. Experienţa celor 25 de ani ai ANCAAR în domeniu evidenţiază faptul că intervenţia eficientă începe abia în momentul acceptării şi asumării diagnosticului.

“Pretutindeni cu TSA” este o conferință menită să adune medici specialiști, psihologi, sociologi, părinți și persoane diagnosticate cu TSA, studenţi şi masteranzi, în cadrul unor sesiuni de discuții cu persoane implicate direct și workshopuri ce propun participanţilor înţelegerea comportamentelor specifice persoanelor cu TSA, modului de interacţiune cu acestea prin experimentarea unor secvenţe din cotidianul persoanelor cu TSA şi a familiilor acestora, toate cu scopul cunoașterii acestei tulburări.

Despre colaborarea ANCAAR şi USH

Colaborarea dintre Asociaţia Naţională pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România (ANCAAR) şi Facultatea de Sociologie-Psihologie a Univerităţii Spiru Haret din Bucureşti a început în octombrie 2011, când a fost deschis Centrul de Practică în Autism (CPA). CPA a fost găzduit în sediul Facultăţii, din Strada Fabricii nr.46 G, sector 6 şi amenajat prin eforturi comune ale celor două instituţii, pentru a deveni primul centru de practică în domeniul autismului din România, creat pentru studenţii şi masteranzii de la specializarea Psihologie. Totuşi, nevoia de informare şi de specializare în domeniu fiind atât de mare, la activităţile CPA au fost adăugate ulterior şi organizarea de evenimente (conferinţe şi simpozioane), precum şi cursuri de perfecţionare şi specializare în domeniu pentru toţi cei interesaţi.

Pentru mai multe detalii contactați:

GEORGETA CRIŞU, Preşedinte ANCAAR

Email: office@autismancaar.ro

Telefon: 0726 207 808

LOREDANA BĂNICĂ, Prodecan Facultatea de Sociologie Psihologie, USH

Email: loredana.banica@yahoo.com

Telefon: 0722 263 850

JUSTINA RADU, Director Executiv CNDR

Email: justina.radu@yahoo.ro

Telefon: 0722 675 655

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/acasa-media/integrarea-in-societate-devine-realitate-pentru-persoanele-din-spectrul-autismului