Războiul Standardelor - Cursa pentru viitoarele standarde competititve de cablare

BUCURESTI - 30 aprilie 2008

Comunicat tip General in IT&C

Standardele de cablare şi Ethernet au fost rareori obiect de controversă. Cu toate că industria în general a avut parte de războaie ale standardelor, au fost puţine dezbateri în jurul trecerii de la Cat3 la Cat5 şi Cat 5e, sau de la Ethernet la Fast Ethernet sau la Gigabit Ethernet. În acest moment, întreaga industrie este în teste, deoarece se află prinsă între două trend-uri: dorinţa de mai mult – companiile de telecomunicaţii au nevoie de Ethernet de 40G şi 100G, şi de mai puţin – odată cu noile dezvoltări ecologice din tehnologia informaţiei care pentru prima dată influenţează inovaţia în eficienţă energetică a Ethernet-ului.

Acest lucru înseamnă că ordonatorii de credit din centrele de date trebuie să ia decizii importante, ce produc efecte de lungă durată pe care ar putea să le regrete în cazul unei erori.

Oriunde ne-am uita, cererea este într-o creştere rapidă. Un exemplu: sistemele globale de supraveghere a traficului arată o creştere pentru care, dacă presupunem un număr de 50 de milioane de abonaţi IPTV în 2011, va însemna că IPTV va consuma mai mult lărgime de bandă decât traficul de internet şi telefonie împreună.

La nivel de servere, cererea va continua să crească. Intel şi Broadcom prezintă cifre de aproape 10 milioane de unităţi server de tipul x86 în anul 2008, dintre care aproape toate folosesc Gigabit Ethernet. Până în 2015, aceste cifre se vor dubla, iar puternica tehnologie de reţea folosită va fi 10G Ethernet, restul fiind 100G.

Această scală temporală se află în intervalul normal de viaţă al cablurilor de astăzi, ceea ce înseamnă că oricine instalează reţele în acest moment trebuie să fie atent la modul în care vor evolua centrele de date. Cererea de Ethernet 10G impune cablare Cat6A ca pe un standard practic minim.

Dar în lumea Ethernet 10G, cablarea va trebui făcută înainte ca tehnologia dominantă să fie hotărâtă. Cu toate că există o dorinţă uriaşă de a vedea standardul 10G Base-T adoptat, acesta încă nu este un success. Complexitatea proiectului a generat ceea ce probabil că sunt cele mai mari consumatoare de putere chipset-uri create vreodată. Într-o epocă în care risipirea resurselor energetice în IT este pusă sub semnul întrebării, iar IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) a calculat că totalul consumului echipamentelor de reţea este de 13 TW oră pe an, standardul 10G Base-T nu este un proiect de succes.

Toate aceste provocări tehnologice aduc inovaţie, iar progresul este notabil în cazul grupului de lucru pentru Ethernet Eficient Energetic (EEE). Ceea ce acum numai câţiva ani era văzut ca un exerciţiu lipsit de sens, este acum o incitantă zonă de inovaţie: reducînd puterea consumată de chipset în timpul duratei de inactivitate – adică în majoritatea timpului său de operare – se poate reduce risipa de energie. Mai simplu spus, „când chipset-ul este inactiv 90 la sută din timp, capacitatea de a reduce energia consumată la 10 sau chiar la 0 la sută va economisi 90 la sută din energia furnizată”, spune Martin Rossbach, Director de Dezvoltare la Nexans Cabling Solutions.

Scopul EEE este de a defini un mecanism care să reducă consumul energetic pentru standardele 100Base-TX, 1000Base-T, 10GBase-T, 10GBase-KR şi 10GBase-KX4, şi are un sprijin larg în toată industria IT.

Însă odată cu rezolvarea unei probleme, o alta apare rapid. În afară de centrele de date şi de cablarea cu cupru, ni se cere constant să ne upgradăm propriile aşteptări. Odată ce furnizorii de servicii încep să ofere servicii de IP TV şi „Video on Demand” caselor noastre, înseamnă că limitele a ceea ce poate fi furnizat prin reţelele IP se extind. Pentru utilizatorul casnic, 30 de minute de televiziune folosesc aceeaşi capacitate a reţelei ca pentru 30 de zile de navigare pe Internet. Deoarece HDTV şi VoD sunt principalele direcţii de business ale furnizorilor de servicii, cel mai mare dintre aceştia din SUA, Comcast, previzionează că traficul per utilizator, aflat în acest moment la o valoare de 3,5M va exploda la 19M în era HDTV.

Rezultatul? Cererea pentru Ethernet 40G este urgentă. Cu toate acestea, previziunile pentru adoptarea acestui serviciu arată ca deşi Ethernet 40G este necesar, s-ar putea să nu fie suficient. Pentru a satisface în viitorul apropiat cererea utilizatorilor, furnizorii de servicii vor trebui să ofere Ethernet 100G în reţelele lor.

Concluzia celor expuse mai sus este că indiferent de ce tip de reţea luăm în considerare, suntem la începutul unei explozii a cererii care va avea efecte până la limită asupra infrastructurii, şi asupra capacităţii industriei echipamentelor de comunicaţii de adoptare şi comercializare a noilor standarde. Pentru oricine este implicat azi în arhitectura şi instalarea infrastructurii, planificarea pe termen scurt nu este o soluţie.

Despre Active Idea Resources

Despre Nexans
Avind energia ca bază a dezvoltarii sale, Nexans, liderul mondial în industria cablurilor, oferă o gamă extinsă de cabluri şi soluţii de cablare. Grupul este un jucător global major în infrastructură, industrie şi construcţii. Nexans se adresează unor largi segmente ale pieţei, de la energie, transport şi reţele de telecomunicaţii, la construcţii navale, industrie petrolieră, industrie nucleară, industrie auto, electronică, aeronautică, automatică.
Cu o prezenţă industrială în mai mult de 30 de ţari (incluzînd România) şi activitaţi comerciale globale, Nexans are 22,000 de angajaţi şi a avut vânzări în 2007 de 7,4 miliarde de euro. Nexans este listată la bursa din Paris, clasa A din Eurolist (Euronext). Mai multe informaţii la www.nexans.com/LANsystems
NCS România
Silviu Ardeleanu
silviu.ardeleanu@nexans.com