Romania si autismul

BUCURESTI - 29 ianuarie 2024

Comunicat tip Produse / Servicii in Cursuri

Nevoia de informare a parintilor copiilor cu autism si a specialistilor in domeniu a crescut iar autism.ro s-a emancipat impreuna cu acestia devenind cea mai mare platforma cu surse, articole si cursuri referitoare la interventia ABA asupra copiilor cu autism, la doar un click distanta. La indemana parintilor copiilor cu autism.

autism

autism

Autismul in lume

In urma cu douazeci de ani autismul era considerat o dizabilitate pe viata peste tot in lume iar copiii diagnosticati cu autism condamnati sa traiasca intr-o lume paralela, pe care doar ei o intelegeau. Cei mai putin norocosi sau extrem de grav afectati erau re-diagnosticati la 18 ani cu schizofrenie si internati in sanatorii de boli mintale. Acolo unde speranta de viata era redusa simtitor fata de restul populatiei. Cu toate astea nimic nu parea ca se poate face in legatura cu autismul. In conditiile in care pe plan mondial incidenta a crescut de la aproximativ 1 la 10.000 de copii in anii '70 pana la 1 la fiecare 36 de nasteri in anul 2020. Totul pana cand niste cercetatori de la Universitatea din Los Angeles, California (UCLA) au dat publicitatii in anul 1987 primul studiu in care au demonstrat recuperarea a 47% din copiii mici, diagnosticati cu autism. Statelor Unite ale Americii le-au luat aproape douazeci si cinci de ani ca sa ia masuri si sa ofere serviciile de interventie ABA la nivel gratuit in cea mai mare parte a teritoriului sau. In clipa de fata 37 din cele 52 de state americane oferind serviciul asta gratuit pentru copiii mici, diagnosticati cu autism. diagnosticati cu autism.

Istoria schimbarii

Batalia unor parinti pentru fiul lor, diagnosticat cu autism infantil, cea mai grava forma de
autism, a schimbat complet regulile jocului si in Romania. In anul 2003 cei doi au adus primii specialisti in analiza comportamentala la Bucuresti cu scopul de a antrena echipa de psihologi pe care o creasera in jurul copilului care la vremea respectiva avea doar 5 ani. Rezultatul? Copilul care in 2003 nu vorbea deloc, nu intelegea nimic din ceea ce se vorbea cu el, purta scutece, nu stia sa se joace si isi petrecea toata ziua fluturand din manute sau invartind rotile de la masinutele de jucarie a terminat studiile pentru licenta si masterul in filozofie la cea mai inovativa (Conform topului Reuters 2022) Universitate din Europa, KU Leuven, in Belgia. Acolo unde a trait singur pe parcursul celor cinci ani de studiu, intr-un camin studentesc. Pentru ca visul lui este sa predea filozofia in mediul academic acum se pregateste sa isi inceapa studiile doctorale la o alta universitate de prestigiu, de data asta in Germania. Imediat dupa completa lui recuperare, in 2005, a fost fondat si autism.ro. Cu scopul declarat de a schimba perceptia societatii si a oferi informatie parintilor copiilor cu autism despre interventia ABA si despre ce pot face la randul lor pentru a isi ajuta copilul.

Romania si serviciile pentru copii cu autism

In ultimii douazeci de ani Romania a devenit pionier in problematica autismului si a interventiei ABA asupra copiilor cu autism in lume, fiind in clipa de fata una din cele mai dezvoltate tari in domeniu, pe locul trei, dupa Statele Unite ale Americii si UK dar inaintea tuturor celorlalte tari din Uniunea Europeana in ceea ce priveste serviciile, numarul si calitatea formarii specialistilor precum si numarul copiilor recuperati si integrati in societate. Nevoia de informare a parintilor copiilor cu autism si a specialistilor in domeniu a crescut iar autism.ro s-a emancipat impreuna cu acestia devenind cea mai mare platforma cu surse, articole si cursuri referitoare la interventia ABA asupra copiilor cu autism, la doar un click distanta. La indemana parintilor copiilor cu autism.

Viziteaza site-ul nostru pe adresa: www.autism.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/agent-promovator/romania-si-autismul