“Accesul Comunităţilor Rurale la Informaţii despre Fondurile Structurale”

Targu Jiu - 20 martie 2007

Comunicat tip General in ONG

“Asociaţia Regională pentru Dezvoltare Rurală” (ARDR) a organizat seminarul intitulat “Accesul Comunităţilor Rurale la Informaţii despre Fondurile Structurale”, care a avut loc pe data de 17 martie 2007, în incinta Sălii Coloanelor, Hotel Gorj, Târgu Jiu/Gorj.

“Accesul Comunităţilor Rurale la Informaţii despre Fondurile Structurale” este primul seminar dintr-o serie de dezbateri iniţiate de Asociaţia Regională pentru Dezvoltare Rurală (ARDR) menite să abordeze problematica comunicării cu comunităţile rurale din judeţul Gorj, în perspectiva accesării fondurilor europene.

Seminarul a avut drept obiective:
•Creşterea nivelului de informare - cunoaştere, de către mass media din judeţul Gorj a principalelor componente/domenii de intervenţie din cadrul Programelor Operaţionale Sectoriale 2007-2013 cu finanţare din fondurile structurale UE, care se adresează comunităţilor rurale

Echipa de lectori a fost formată din:

- Nicoleta Raţă - Director adjunct, Fundaţia Parteneri pentru Dezvoltare Locală (FPDL)
- Ancuţa Vameşu - Expert advocacy
- Mircea Toma - Agenţia pentru Monitorizarea Presei
- Talia Delgado - Director, ALTER ECO-Comunicând prin Media
- Mihaela Frunzeti – Vicepreşedinte, ALTER ECO-Comunicând prin Media
- Ovidiu Popescu - Director, Radio Târgu Jiu
- Florin Păsătoiu - Director, Asociaţia Regională pentru Dezvoltare Rurală (ARDR)
- Toader Pasti Cristian - Primar, Loc. Târgu Cărbuneşti
- Ceocea Ion – Primar, Loc. Bustuchin
- Cîrstea Gheorghe - Primar, Loc. Hurezani

La acest seminar au participat redactori şefi şi directori ai mass media scrisă, radio şi televiziune din judetul Gorj, reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, reprezentanţi ai departamentelor/direcţiilor instituţiilor descentralizate şi deconcentrate care au ca responsabilitate asigurarea comunicării cu mediul rural.

În urma dezbaterilor au fost identificate o serie de probleme care afectează şi limitează accesarea fondurilor structurale destinate dezvoltării rurale, precum: lipsa unei comunicări şi informări eficiente dinspre administraţia publică locală către societatea civilă, lipsa unor purtători de cuvânt ai instituţiilor publice locale care să comunice efectiv cu mass media, lipsa de materiale informative adaptate segmentelor de public şi realităţii locale, lipsa de jurnalişti în presa locală, specializaţi pe teme europene etc.

ARDR şi Asociaţia ALTER ECO – Comunicând prin Media, cu sprijinul Fundaţiei Parteneri pentru Dezvoltare Locală (FPDL) au propus o serie de soluţii menite să abordeze problemele identificate, reunite într-o platformă de lucru numită „Centrul Regional de Media şi Comunicare Gorj”, în cooperare cu principalii actori sociali din judeţul Gorj

Despre ALTER ECO

ARDR, din Târgu Jiu/Gorj este o organizaţie non guvernamentală care are ca misiune dezvoltarea economică şi socială a comunităţilor rurale pe termen lung. ARDR este activ implicată în procesul participativ de elaborare al Strategiei de Dezvoltare socio-economică a judeţului Gorj, iniţiat de către FPDL în parteneriat cu Consiliul Judeţean Gorj.

´´ALTER ECO – Comunicând prin Media´´ este o organizaţie neguvernamentală creată de un grup de tineri profesionişti în specializaţi în domeniile comunicare, jurnalism şi psihologie, cu o experienţă îndelungată în câmpul societăţii civile şi Programe Europene.
ALTER ECO´´ foloseşte sursele mediatice ca un instrument eficace în abordarea problemelor sociale şi promovarea implicării mediei în realităţile sociale, ca actor civil.

Talia Delgado Presedinte Alter-Eco
Florin Pasatoiu Executive Director ARDR
office@altereco.ro/ office@ardr.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/alter-eco/accesul-comunitatilor-rurale-la-informatii-despre-fondurile-structurale