Care sunt riscurile la care se expun proprietarii care doresc să închirieze un apartament şi cum pot fi evitate astfel de situaţii?

BUCURESTI - 28 mai 2014

Comunicat tip Produse / Servicii in Imobiliare

Închirierea unui apartament poate reprezenta o sursă foarte bună de venit. Înainte de a lua decizia de a închiria, proprietarul ar trebui însă să facă o evaluare atentă a eventualelor riscuri şi costuri.

În general, se consideră că procesul de închiriere este mai puţin riscant decât cel de cumpărare dar acest lucru nu este întotdeauna valabil. Există multe situaţii în care proprietarii sunt păgubiţi, în care clientul se face brusc nevăzut și proprietarul trebuie să plătească anumite daune sau în care nu reuşeşte să scape de un chiriaș care ridică probleme.

Principalele riscuri se referă la nerespectarea obligaţiilor de catre persoana care închiriază apartamentul, şi anume: neplata lunarăa chiriei la data stabilită în contract, folosirea cu iresponsabilitate a obiectelor din locuinţă, neplata facturilor la întreţinere, apă, curent electric, telefon, salubritate şi nerepararea daunelor produse din vina sa. O altă problemă importantă cu care se confruntăproprietarii este subînchirierea, existând cazuri în care chiriașul se mută în altă parte, închiriază la rândul său apartamentul și solicită o chirie mai mare.

Pentru a evita astfel de situaţii neplăcute este important ca proprietarii să aibă în vedere anumite aspecte. În primul rând, apartamentul oferit spre închiriere trebuie să atingă un anumit standard pentru a atrage clienţi de calitate. Apartamentul trebuie săfie primitor pentru un străin, acesta trebuie să se simtă “ca acasă” de îndată ce îi calcă pragul. Persoanele care caută să închirieze un apartament sunt foarte atente la detalii, pe care le analizează cu atenţie şi care, de cele mai multe ori, sunt chiar mai importante decât preţul.

Informarea despre viitorul chiriaș este foarte importantă. Astfel, solicitarea numărului de telefon al fostului proprietar de la care acesta a închiriat precum şi colaborarea cu un agent imobiliar sunt aspecte importante în găsirea unui chiriaş serios. Acest lucru este necesar deoarece proprietarii ar trebui să cunoască faptul că există şi o categorie de chiriaşi care vin de la început cu intenţii frauduloase, cum este spre exemplu aşa numitul “chiriaş nomad”. Acesta contractează un apartament, achită primele 2-3 luni apoi nu mai achită nimic iar sumele datorate de cele mai multe ori nu se mai pot recupera sau se recuperează foarte greu. Procedura de evacuare din apartament este anevoioasă şi se poate face doar după obţinerea unei hotărâri judecătoreşti iar în final aceste persoane îşi găsesc o altă “victimă” şi urmează acelaşi scenariu. Este foarte important pentru proprietari să analizeze foarte bine situaţia înainte de a lua o decizie finală întrucât aceste persoane sunt foarte bine informate despre cadrul legislativ în care un chiriaş poate fi executat în faţa justiţiei şi despre condiţiile în care poate fi evacuat. Un aspect esenţial pe care proprietarii ar trebui să îl cunoască este faptul că în cazul unui contract de închiriere pe o perioadă de 1 an de zile, instanţa judecătoreascăpoate decide evacuarea chiriaşului numai după exprirarea perioadei contractuale şi nu mai devreme, chiar dacă în aceastăperioadă de timp proprietarul nu încasează nimic din obligaţiile conform contractului de închiriere. În acest sens, recomandat ar fi să se verifice numele persoanei care închiriază pe portalul instanţelor www.portal.just.ro, portalul unde se pot găsi informaţii despre eventualele antecedente referitoare la executare sau evacuare.

Contractul de închiriere şi depozitul de garanţie sunt, de asemenea, extrem de importante pentru a preveni sau pentru a rezolva anumite situaţii neplăcute. Deşi proprietarii pot fi tentaţi să renunţe la astfel de documente, acestea pot fi singurele care îi vor despăgubi în caz de nevoie.

“Majoritatea problemelor care apar între proprietarii care doresc să închirieze un imobil şi cei care închiriază au la bază lipsa de informare şi comunicare între cele două părţi implicate. Atât proprietarul, cât şi persoana care urmează să închirieze ar trebui săse informeze foarte bine înainte de a începe toate procedurile şi să cântărească toate avantajele şi dezavantajele unei eventuale colaborări. Când spun informare mă refer atât la procedurile legale pe care le presupune procesul de închiriere, cât şi la cele interpersonale.” precizează doamna Roxana Şerban, director general la ansamblul rezidenţial Conacul Castanilor.

Odată ce locuinţa şi-a găsit un chiriaş, proprietarul trebuie să menţină o bună relaţie cu acesta, să îl ajute permanent pe parcursul contractului de închiriere, să investească în lucrările de îmbunătăţire sau renovare a locuinţei, să nu mărească chiria nejustificat, să asculte dorinţele chiriașului și să renegocieze, dacă este cazul.

Despre ANSAMBLU REZIDENTIAL CONACUL CASTANILOR

"Aproape de natura, aproape de oras"

Acesta va fi sentimentul pe care il veti avea din primul moment in care veti face cunostinta cu ansamblul rezidential Conacul Castanilor, un imobil cu 75 de apartamente, amplasat in Buftea, vizavi de domeniul Stirbey, cu deschidere spre doua strazi importante: Stirbei Voda si Oltului.

Aproape de natura ...

... fiind una din cele mai vechi localitati din campia Vlasiei, inconjurata de paduri ce amintesc de codrii Vlasiei si traversata de raul Colentina, localitatea Buftea a inflorit sub domnia Printului Barbu Stirbey, iar astazi este un oras modern, cu aer curat care permite o viata linistita departe de zgomotul orasului insa cu accesibilitate rapida catre orasele din imprejurimi.

... aproape de oras

... la numai 12 km de Piata Victoriei si la cativa kilometri de zona comerciala Baneasa, cu acces rapid spre Valea Prahovei, spre aeroportul Otopeni (prin localitatea Corbeanca), spre autostrada Soarelui (prin localitatea Mogosoaia), ansamblul de apartamente cu 1, 2, 3 si 4 camere ofera tot confortul necesar unui trai modern, cand timpul este important mai ales cand il petreci cu familia, acasa.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ansamblu-rezidential-conacul-castanilor/care-sunt-riscurile-la-care-se-expun-proprietarii-care-doresc-sa-inchirieze-un-apartament-si-cum-pot-fi-evitate-astfel-de-situatii