FERME ROMÂNEŞTI LA STANDARDE EUROPENE

Iasi - 10 octombrie 2006

Comunicat tip General in Afaceri

Alinierea la standardele europene presupune schimbări la nivelul bazei materiale pentru agenţii economici care activează în domeniul agriculturii şi industriei alimentare. Fermele de creştere şi abatoarele de procesare a cărnii de pasăre va trebui să îndeplinească criteriile impuse de legislaţia comunitară. În urma realizării unui studiu de caz la o unitate performantă din domeniul creşterii puilor şi a procesării cărnii de pasăre, a fost elaborată o metodologie de urmat de orice companie ce doreşte să răspundă cerinţelor Uniunii Europene. Metodologia îmbracă forma unui „Manual de bune practici” ce ilustrează implementarea acquis-ului comunitar în avicultură.

26 septembrie 2006


FERME ROMÂNEŞTI LA STANDARDE EUROPENE


Asociaţia Oamenilor de Afaceri Iasi 2003, împreună cu Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Iaşi a derulat in perioada octombrie 2005- septembrie 2006- proiectul AVI-RO în EURO”PENE”, proiect finanţat de UNIUNEA EUROPEANĂ prin programul PHARE 2003 Consolidarea Societăţii Civile în România
Activităţile desfăşurate în cadrul proeictului au vizat sprijinirea producătorilor şi procesatorilor de carne de pasăre din România în procesul armonizării şi implementării acquis-ului comunitar.
Integrarea în Uniunea Europeană presupune respectarea de către firmele româneşti a standardelor impuse de legislaţia europeană. Astfel, la nivelul Asociaţiei a fost creat un Departament de Afaceri Europene care oferă consultanţă în materie de legislaţie comunitară. În funcţie de cerinţele agenţilor economici, prin completarea unei cereri on-line, actul legislativ solicitat este cautat şi furnizat în cel mai scurt timp posibil. De asemenea a fost creată o bază de date cuprinzând aquis-ul comunitar si legislaţie românească armonizată în domeniul creşterii păsărilor şi procesării de cărnii de pasăre, dar şi din domenii conexe.
Alinierea la standardele europene presupune schimbări la nivelul bazei materiale pentru agenţii economici care activează în domeniul agriculturii şi industriei alimentare. Fermele de creştere şi abatoarele de procesare a cărnii de pasăre va trebui să îndeplinească criteriile impuse de legislaţia comunitară. Complexitatea domeniului, multitudinea regulamentelor si ordonanţelor europene şi a legislaţiei româneşti din domeniu armonizate încetinesc adesea procesul de aliniere a fermelor şi abatoarelor din România.
În urma realizării unui studiu de caz la o unitate performantă din domeniul creşterii puilor şi a procesării cărnii de pasăre, a fost elaborată o metodologie de urmat de orice companie ce doreşte să răspundă cerinţelor Uniunii Europene. Metodologia îmbracă forma unui „Manual de bune practici” ce ilustrează implementarea acquis-ului comunitar în avicultură.
Manualul oferă informaţii despre cerinţele de amplasament ale fermelor, întreţinerea acestora (climatul, ventilaţia, odorizarea, spălarea, transportul), ciclul de creştere şi procesare a cărnii de pasăre, informaţii despre biosecuritate, managementul riscului şi al calităţii, managementul resurselor umane; de asemenea include legislaţia românească şi europeană, precum şi un glosar de termeni explicativi din domeniul aviculturii.
Datorită utilităţii şi sprijinului oferit agenţilor economici din domeniu, tirajul manualelor a fost suplimentat, acesta fiind distribuit în mod gratuit crescătorilor de păsări şi procesatorilor de carne de paspăre, precum si la cerere celor interesaţi. Manualul este disponibil şi pe CD, de asemenea distribuit gratuit, alături de studiul de caz şi baza de date legislativă din domeniul avicol.
Adresa www.aoai.ro/aviro sta la dispoziţia celor interesaţi în a afla mai multe informaţii despre proiect şi despre rezultatele acestuia. De asemenea, detaliile se pot obţine la telefon 0232/232132, 0332/401871 sau e-mail: aoaphare@gmail.com, persoana de contact: Constantin Ciobanu, coordonator proiect.

Despre AOA Iasi 2003

AOA Iasi 2003 este o organizatie ne-guvernamentala non-profit si fara caracter politic al carei venit este destinat in totalitate prestarii de activitati si servicii in folosul agentilor economici ce isi desfasoara activitatea in judetul Iasi.
Telefon 0232/232132, 0332/401871 sau e-mail: aoaphare@gmail.com, persoana de contact: Constantin Ciobanu, coordonator proiect.

contact@aoai.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/aoa-iasi-20031/ferme-romanesti-la-standarde-europene