1 decembrie 2007, Mândria de a fi Român

BUCURESTI - 21 noiembrie 2007

Comunicat tip General in Arta & Entertainment

Primăria Municipiului Bucureşti, prin ArCuB, vă invită să sărbătorim împreună Ziua Naţională a României

La sfârşitul lui Noiembrie 1918, drumurile spre Alba Iulia erau pline de Români din toate colţurile ţării. Mulţimea entuziastă se îndrepta cu trenul, căruţa sau pe jos spre oraşul ce avea să devină capitala Marii Uniri, la 1 Decembrie 1918.

La 89 de ani de atunci, Primăria Municipiului Bucureşti, prin ArCuB, vă invită să sărbătorim împreună Ziua Naţională a României. Vă aşteptăm sâmbătă, 1 decembrie 2007, de la ora 18, să fiţi alături de noi la spectacolul de muzică folclorică ce va avea loc în Piaţa Universităţii.

Provinciile istorice se vor bucura de o largă reprezentare, la fel ca la Adunarea din 1918. Mari artişti ai muzicii populare din Transilvania, Moldova şi Ţara Românească, în frunte cu Nicolae Furdui Iancu, vor urca rând pe rând pe scenă să ne amintească mândria de a fi Român.

Muzica Reprezentativă a Armatei Române, orchestra-fanion a muzicii militare româneşti, condusă de colonel Valentin Neacşu va deschide spectacolul.

De la ora 18.20 Orchestra Naţională de Folclor, dirijată de maestrul Constantin Arvinte şi compusă din instrumentişti de valoare, care au mai făcut parte din ansambluri de renume, va încânta audienţa timp de 30 de minute.

Urmează, de la 18.50, Ansamblul Burnasul, din Teleorman, înfiinţat în 1990. Repertoriul lor este constituit din suite de jocuri din toate zonele etnofolclorice ale ţării: Oltenia, Moldova, Maramureş, Bistriţa, Sibiu, Banat şi desigur Muntenia. De un farmec aparte şi cu mare succes la public este „Căluşul” din Teleorman.

Basarabia va fi reprezentată de grupul Concertino, din Chişinău. Tinerii muzicieni moldoveni vor concerta timp de jumătate de oră, începând cu ora 19.20.

Ansamblul Jidvei va fi pe scenă între orele 19.50 – 20.50 şi din nou de la 21.35 la 22.20. Ansamblului din judeţul Alba i se vor alătura, rând pe rând, solişti de mare valoare, precum Elena Merişorean, Gheorghe Roşoga, Laura Lavric, Daniela Condurache şi Gheorghe Turda. Fostul ansamblu Căluşeru de la Orlat , jud. Sibiu, s-a transformat în anul 2001 în Ansamblul Jidvei – România, din jud. Alba. Au cântat în multe ţări europene, stârnind ropote de aplauze cu repertoriul lor păstoresc din Mărginimea Sibiului şi din mai multe subzone folclorice ale Ardealului.

Marele solist Nicolae Furdui Iancu ne va face cu siguranţă să retrăim atmosfera înălţătoare a oraşului Alba-Iulia, prin vocea sa unică şi acompaniamentul Grupului Instrumental Folcloric Crai Nou, între orele 20.50 – 21.20.

Veta Biriş, cu ale sale melodii de pe Valea Târnavei, va urca pe scenă pentru 15 minute, începând cu ora 21.20 şi va fi acompaniată de acelaşi Crai Nou.

Spectacolul închinat Zilei Marii Uniri se va încheia la ora 22.20 cu intonarea Imnului Naţional, „Deşteaptă-te Române!”, în interpretarea tuturor soliştilor care participă la această manifestare.

Despre Centrul de proiecte culturale al Municipiului Bucuresti - ArCuB

Centrul de Proiecte Culturale ArCuB (Arta şi Cultura Bucureştiului) este o instituţie publică de cultură, aflată sub autoritatea Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Înfiinţată în anul 1996, instituţia organizează proiecte şi programe cu caracter cultural şi educativ, prin care îşi propune promovarea şi stimularea vieţii culturale bucureştene în diverse domenii: teatru, muzică, arte vizuale, dans, expoziţii, producţie editorială.

ArCuB produce evenimente proprii, fiind în acelaşi timp deschis propunerilor de colaborare cu alte instituţii de cultură, cu organizaţii guvernamentale şi non guvernamentale, cu uniuni de creaţie şi artişti independenţi din ţară sau străinătate, implicarea sa fiind de natură financiară şi/ sau logistică.

Pana in acest moment, in anul 2007 ArCuB a realizat un număr mare de proiecte teatrale, spectacole, concerte realizate în colaborare cu diferite asociaţii, fundaţii culturale şi cu instituţii importante ale sistemul teatral (Teatrul de Comedie, Teatrul Bulandra, Teatrul Mic, Teatrul Odeon, Teatrul Naţional, Teatrul de Operetă, Teatrul Tineretului Metropolis) şi cu Teatrul Luni de la GreenHours şi Teatrul ACT.

Mădălina Negrea
PR ArCuB
madalina.negrea@arcub.ro
0728 100 209

Irina Cornişteanu
Coordonator eveniment
irinahalina@yahoo.com
0722 303 796

madalina.negrea@arcub.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/arcub-centrul-de-proiecte-culturale-primaria-municipiului-bucuresti/1-decembrie-2007-mandria-de-a-fi-roman