Robert Brezoaie, fondator Punctul IT, în dialog cu studenții UPB la Start Your Start Up - Gamificarea educației și oportunitățile antreprenoriale

BUCURESTI - 31 octombrie 2023

Comunicat tip Produse / Servicii in Afaceri, Educatie / Cultura, Tehnologie

Oportunități antreprenoriale și educaționale oferite studenților UPB la Start Your Start-Up 2023. Robert Brezoaie , fondator Punctul IT și absolvent al Universității Politehnica București dezvăluie ce înseamnă să-ți deschizi propria afacere în România, care e investiția inițială și oportunitățile de dezvoltare pe care le oferă tinerilor antreprenori. Într-un dialog sincer cu studenții, Robert se deschide în legătură cu viziunea din spatele Punctului IT și cum urmărește schimbarea educației în mod radical. Echipa Punctul IT la Start Your Start-Up 2023 UPB oferă informații valoroase despre accesarea proiectelor de susținere a tinerilor antreprenori, precum Hardcore Antreprenor Hackathon, oportunități de angajare și voluntariat, dar și sfaturi practice pentru studenții interesați să-și descopere și să-și fructifice pasiunea.

Robert Brezoaie, fondator Punctul IT, in dialog cu studentii UPB la Start Your Start-Up 2023

Robert Brezoaie, fondator Punctul IT, in dialog cu studentii UPB la Start Your Start-Up 2023

 Majoritatea banilor care vin din afacere s-au dus în voluntariate - da, facem bani din ea, dar la finalul zilei știm că îmbunătățim societatea, facem ceva mai bun  

Robert Brezoaie

Robert Brezoaie, fondator Punctul IT, în dialog cu studenții UPB la Start Your Start Up - Gamificarea educației și oportunitățile antreprenoriale

Evenimentul Start Your Start-Up al Universității Politehnica București a adus studenților și elevilor participanți oportunitatea de a gândi strategic în legătură cu viitorul lor, de a cunoaște oportunitățile existente și de a intra în conversație cu absolvenți precum Robert Brezoaie.


Robert și-a concretizat pasiunea în stilul lui unic, prin a fonda Punctul IT și a construi o abordare inedită asupra educației. Astăzi, el oferă studenților sfaturi practice, împărtășind experiența sa în descoperirea drumului în antreprenoriat și cum își trăiește pasiunea în fiecare zi.

Absolvent al FILS Universitatea Politehnică București, Robert povestește cum îți creezi propriile oportunități

Perspectiva lui Robert este cu atât mai relevantă pentru că a pornit ca orice student - pe băncile facultății, așteptând pachete de la părinți, încercând să descopere cele mai relevante lucruri pe care să le învețe, drămuindu-și banii și timpul și căutându-și drumul. 


Absolvent al Universității Politehnica București, Robert Brezoaie a fondat Punctul IT, unde se dedică cursurilor de programare pentru copii, iar între timp este căpitanul mai multor yacht-uri cu vele, care îl duc în locuri exotice, cu oameni eclectici, în timpul lunilor de vară. Pe ambele pasiuni, acum afaceri sustenabile, le-a descoperit în facultate și le-a dezvoltat ulterior, creându-și propriile oportunități. 


„De exemplu,” spune el, „mereu mi-au plăcut aventurile”. Citind Jules Verne, unde toate aventurile porneau pe o barcă, și descoperind voluntariatul în țări străine, Robert a fost atent la sentimentul de împlinire pe care l-a avut navigând. Astfel, a urmat un curs de skipper și și-a deschis portița spre side-business. "Sentiment, oportunitate," adaugă el, subliniind importanța pasiunii în crearea de oportunități.


Deși mult mai complex, drumul pe care l-a urmat pentru a ajunge la Punctul IT, s-a format într-un mod similar, din îmbinarea pasiunii de la facultate cu experiența voluntariatului.

Voluntariatul - Modul în care îți descoperi pasiunea și locul în lume

„Prin voluntariat, am aflat cum funcționeaza lumea”. Robert a decis să se implice în activități de voluntariat chiar înainte de facultate, oricând apăreau. De la a duce sacoșe de haine la orfelinate locale, până la a împărți cărți, tehnologie și alte resurse în țări precum Hong Kong, Taiwan, Myanmar și Malaysia. 


Experiențele i-au oferit ocazia de a-și descoperi pasiunea pentru navigație, dar și oportunitatea de a-și cunoaște viitorii mentori și de a-și forma o nouă perspectivă. Întors din una dintre aceste experiențe chiar la începutul sesiunii de examene, Robert a realizat că îi lipsește dinamicitatea experiențelor de voluntariat. Nu mai putea fi un simplu student. Acum căuta să se dezvolte și s-a angajat într-un start-up care preda copiilor informatică. 


Aici și-a descoperit pasiunea pentru a preda și a îmbinat-o cu dinamicitatea învățată în experiențele de voluntariat, implicându-se în tot ce însemna o nouă afacere, chiar dacă nu era a lui. După ceva timp de învățare în business development, a decis să pună bazele afacerii sale, Punctul IT. 


Experiențele de voluntariat sunt un proces de descoperire a pasiunilor, valorilor, perspectivelor și capacităților individuale, astfel că Robert acum oferă periodic astfel de oportunități persoanelor interesate. 

Produsul unic Punctul IT: „Gamificarea” educației și rezultatele acesteia

Prin cursurile de programare pentru copii de la Punctul IT, Robert a creat o platformă educațională care oferă unui număr de peste 300 de copii din toată țara șansa de a-și explora și descoperi pasiunile. Inspirat de experiența lui, el a aplicat-o în modelul său de business prin două concepte majore: „gamificarea” educației și personalizarea cursurilor. 

Învățarea prin joc

„Gamificarea” educației se referă la motivarea cursanților prin sisteme de răsplată asemănătoare celor folosite în jocurile video. De exemplu, completarea fiecărui modul înseamnă acumularea unui anumit punctaj. 


Așa cum mulți pasionați de jocuri revin la jocul Call of Duty pentru punctele, skin-urile și beneficiile pe care le obțin pe măsură ce se joacă, și cei mici sunt prinși de cursuri prin punctele pe care le obțin și formează o competiție sănătoasă, care nu este influențată de evaluări externe, ci doar de activitatea lor. Cursanții, spune Robert, se motivează unii pe ceilalți, întrebându-se „tu câte puncte ai făcut?” sau „ce badge-uri ai accesat?”


La Punctul IT nu se oferă doar lecții de programare, ci o combinație unică de materie și un mod inovator de educație. Fiecare copil își urmează parcursul lui, ca într-un joc video, în funcție de pasiuni și abilități, în grupe restrânse, online sau fizic. Profesorul nu predă o singură lecție, ci 10 în același timp. Este, mai degrabă un facilitator pentru cei mici, care-și descoperă pasiunile unii lângă ceilalți, dar fiecare cu parcursul său.


În experiența lui Robert, această abordare îi ajută pe cei mici să formeze o relație sănătoasă cu educația, unde acumularea informațiilor reprezintă pur și simplu un instrument prin care ei se joacă, descoperă lumea, se inspiră unii pe ceilalți și își deschid noi oportunități. Nu este o pedeapsă și nu îi etichetează în niciun fel. 

Module de învățare pentru interese diverse

Personalizarea cursurilor este modul prin care Punctul IT îmbină lecțiile de programare și tehnologie cu celelalte pasiuni ale studenților, pentru a-i ajuta să descopere oportunități reale de dezvoltare. 


De exemplu, cei artistici pot accesa lecții despre imprimarea 3D sau game development. Cei care sunt pasionați de matematică sau economie, pot urma modulul de Trading. Iar rezultatele vorbesc de la sine.


„Un cursant a accesat modulul de Trading și a învățat să codeze un robot care poate face tranzacții,” povestește Robert. În numai două săptămâni, cursantul în vârstă de 12 ani a transformat cei 5000 EUR (resurse dintr-un cont demonstrativ) în 15000 EUR, folosind roboțelul și l-a întrebat pe Robert dacă poate folosi bani reali. „Mai stai un pic,” i-a răspuns Robert, „ai doar 12 ani!”


Robert susține viitorii antreprenori la Hardcore Antreprenor Hakathon 4.0

Experiența lui Robert l-a determinat să îi ajute și pe ceilalți să își pună bazele propriei viziuni și afaceri. În parteneriat cu câțiva dintre profesorii săi de la UPB, Robert este implicat în Hardcore Antreprenor Hakathon 4.0, un eveniment la care studenții și tinerii profesioniști își dezvoltă ideile și abilitățile antreprenoriale. 


Evenimentul implică participanții într-o serie de provocări și activități, inclusiv sesiuni de brainstorming, dezvoltare a planurilor de afaceri și prezentări. Scopul este de a crea și dezvolta concepte inovatoare și de a le transforma în afaceri de succes.

Sfaturile lui Robert Brezoaie pentru viitori antreprenori 

În dialogul său cu studenții UPB din cadrul evenimentului Start Your Start-Up, Robert le-a răspuns celor interesați la întrebări oferind sfaturi practice bazate pe propria sa experiență. Iată câteva dintre cele mai importante răspunsuri la întrebările studenților:

Cum descoperi ceea ce-ți place? 

Robert i-a încurajat pe studenți să se expună la experiențe noi și să fie atenți la ceea ce îi entuziasmează. Lovindu-se de situații noi și de oameni cu perspective diverse, studenții vor realiza ce ar prefera să facă, dar și care sunt oportunitățile disponibile pentru pasiunile lor. 


Investiția inițială este timpul și munca ta 

"Investește în tine și în pasiunile tale!” Pentru Robert, investiția inițială nu a fost financiară, ci a constant în timp și energie investite în descoperirea pasiunii sale, crearea produsului său final (platforma de învățare și cursurile de la Punctul IT) și căutarea oportunităților de implementare a viziunii sale. 


Robert subliniază că nu ai nevoie de investitori pentru a începe. În loc să cauți capital imediat, pune timp și efort în proiectul tău și vei vedea că lucrurile încep să se întâmple.


Alegerea partenerului de business

Un aspect esențial punctat în timpul discuțiilor a fost alegerea partenerilor de afaceri. Deși nu toată lumea pornește un business împreună cu altcineva, este totuși un mod comod de a porni la drum. 

Din experiența lui Robert, partenerul de afaceri trebuie să fie cineva în care poți avea încredere și care are valori și perspective asemănătoare ție. „Și,” a punctat Robert „relația dintre voi trebuie să vă permită să o încheiați într-un mod ușor. Dacă unul dintre voi simte să înceapă altceva, ar trebui să poată avea libertatea de a o face, fără ca acest lucru să-l încurce financiar sau din orice punct de vedere nici pe el, nici pe partener. 

Găsește-ți mentorii

Mentorii pot juca un rol esențial în dezvoltarea afacerii tale, cu ajutorul perspectivelor unice și experienței lor. Unul dintre mentorii importanți din viața lui Robert l-a ajutat în momentul crucial, în care Robert a decis să evolueze către deschiderea unor francize Punctul IT. 


Mentorul său, pe care l-a cunoscut prin voluntariat, i-a arătat că era necesar ca valoarea produsului oferit de Punctul IT să crească, înainte de a stabili francizarea sa. Astăzi, produsul pe care Robert îl oferă la nivel național, este mult mai avansat decât era la început și continuă să se dezvolte. 

„Întotdeauna m-am întors la resursa inițială - nu banii, ci eu” 

Robert a povestit și despre provocările și greutățile pe care le-a întâmpinat dezvoltându-și propria afacere. Însă modul în care și-a păstrat încrederea și a găsit soluțiile a ținut mai degrabă de atitudinea sa interioară: „Eu am ajuns întotdeauna într-un punct în care am evaluat situația - ok, merge rău, dar cum am inceput eu, de fapt? Pe brânci. Întotdeauna m-am întors la resursa inițială - nu banii, ci eu.”


Astfel, Robert nu s-a îndepărtat de la pasiunea sa când a dezvoltat afacerea și produsul, Punctul IT, muncind ca la început, extinzând, creând francize și dezvoltând platforma de curs în conformitate cu valorile lui și ale echipei sale. „Majoritatea banilor care vin din afacere s-au dus în voluntariate - da, facem bani din ea, dar la finalul zilei știm că îmbunătățim societatea, facem ceva mai bun.”









Despre Artifuge

Artifuge este o companie de marketing care promovează firme de valoare în domeniul educațional, industriei de parenting și domeniilor de dezvoltare personală și sănătate mintală. Cu peste 6 ani de experiență în creare de conținut, SEO și publicitate, misiunea Artifuge este de a ajuta experții în educație, parenting, dezvoltare personală și sănătate mintală să îi ajute pe cei care- caută.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/artifuge/robert-brezoaie-fondator-punctul-it-in-dialog-cu-studentii-upb-la-start-your-start-up-gamificarea-educatiei-si-oportunitatile-antreprenoriale