Centrul Green Mogo – un proiect zero-energie la Mogosoaia

Mogosoaia - 3 iunie 2015

Comunicat tip General in Arhitectura / Design

Ne preocupa de cativa ani felul ineficient si iresponsabil in care producem si consumam energie pe Terra. Si pentru ca noi credem in schimbarile cu pasi mici, dar facute sustenabil, ne-am propus sa schimbam modul in care producem energie si o consumam.

Schimbarea incepe cu noi, pentru ca vrem sa devenim o societate cu emisii reduse de gaze cu efect de sera. Suntem oare pregatiti sa investim in case eficiente energetic, in panouri fotovoltaice, in educatie pentru generatiile care vin dupa noi? Raspunsul Asociatiei Greenitiative este DA, cu siguranta.

Ce inseamna acest “DA” asumat va invitam sa descoperiti miercuri, 3 iunie 2015, incepand cu ora 11.00 cand povestim, pentru prima data in public, despre Centrul de Instruire si consiliere energetica Green Mogo, care se va construi la Mogosoaia cu ajutorul finantarii obtinute prin Granturile SEE 2009-2014 in cadrul Fondului ONG in Romania.

Conferinta de lansare a proiectului, intitulata „Centrul Green Mogo – un proiect zero -energie la Mogosoaia” este gazduita de Centrul de conferinte Palatele Brancovenesti de la Mogosoaia (Villa Elchingen, Palatul Mogosoaia).

“Pamantul se afla deja sub impactul schimbarii globale, pe fondul industrializarii puternice bazate in principal pe arderea combustibilior fosili si mai ales din cauza culturii consumului excesiv. Schimbarea climatica ce ne afecteaza va continua si se poate accelera in viitor intr-un ritm necontrolat daca nu schimbam contextul socio-economic in care ne dezvoltam. Un prim pas in aceasta directie poate fi constructia de cat mai multe case zero-energie, asa cum este si Centrul Green Mogo”, afirma Roxana Bojariu, doctor in fizica, punct national focal al Grupului Interguvernamental privind Schimbarea Climatica si unul dintre vorbitorii principali ai acestei conferinte.

Agenda discutiilor din cadrul conferintei cuprinde teme ca: schimbarea climei si provocarile sau oportunitatile de dezvoltare durabila pe care le ridica aceasta, conceptul de cladire zero-energie reflectat in directivele europene, precum si arhitectura durabila, care presupune grija pentru mediu si utilizarea de materiale reciclate.

De asemenea, in cadrul evenimentului, este prezentat pe larg Proiectul Centrul de instruire si consiliere energetica Green Mogo, care isi propune sa devina un model de colaborare intre societatea civila, mediul academic, cercetare, invatamant preuniversitar si sectorul de business orientat catre sustenabilitate energetica. De altfel, insusi sediul Asociatiei Greenitiative se va transforma intr-o cladire demonstrativa zero-energie, in care se vor desfasura activitati de educatie, instruire si sprijin comunitar pe tema sustenabilitatii energetice.

„Realizarea unei cladiri zero-energie cu scop de instrument de educatie si spatiu pentru evenimente publice este o noutate pentru Romania,” explica Marius Ienculescu-Popovici, presedintele Greenitiative si coordonatorul Centrului. „Un element de inovare si responsabilitate civica il reprezinta faptul ca activitatile centrului sunt deschise catre toate categoriile sociale, inclusiv persoane cu venituri foarte mici, vulnerabile din punct de vedere social, care au nevoie de sprijin pentru a se adapta si a rezista provocarilor asociate schimbarilor climei.”

La conferinta participa reprezentanti ai societatii civile, administratiei locale si centrale, universitatilor cu care ne propunem sa colaboram si mediului de afaceri si diplomatic.

Despre Asociatia Greenitiative

Greenitiative este o organizatie de mediu si dezvoltare durabila care promoveaza, de 7 ani in Romania, prin proiecte de eco educatie, green building & living si dezvoltare comunitara durabila, trecerea la o societate cu emisii reduse de gaze cu efect de sera, pentru care considerentele de mediu sunt prioritare. Mai multe informatii despre Greenitiative pe www.greenitiative.ro si pe Facebook-Greenitiative.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/asociatia-greenitiative/centrul-green-mogo-un-proiect-zero-energie-la-mogosoaia