Românii vor fi învățați cum să fie fericiți

BUCURESTI - 10 decembrie 2013

Comunicat tip General in Educatie / Cultura, ONG, Social

De peste 30 de ani, fericirea a devenit un subiect de studiu la nivel mondial. Profesori universitari, psihologi și cercetători din universități de renume precum Harvard University, Stanford University sau Pennsylvania University au reușit să construiască o știință care teoretizează un domeniu ce părea să țină de condițiile sociale, financiare și de noroc. Au fost realizate numeroase studii despre fericire , iar cel comandat de ONU în 2012 plasa România pe ultimul loc privind nivelul de fericire din Uniunea Europeană.

Pentru a ajuta românii să devină mai fericiți, Asociația Inițiativa pentru Fericire, un ONG național, va derula în perioada decembrie 2013-iunie 2014 Programul Național de Educație pentru Fericire, primul de acest fel din țară. Prin acest program se dorește înțelegerea factorilor care declanșează fericirea și aplicarea lor în viața de zi cu zi.

6 luni de teorie și practică a fericirii

                Prima ediție a programului va fi derulată în 5 orașe din țară: București, Timișoara, Cluj Napoca, Baia Mare și Suceava. Elevii de liceu, studenții și adulții vor fi angrenați în activități diferite, adecvate categoriei de vârstă pe care o au. Astfel, elevii de liceu și studenții vor participa la 3 difuzări ale unor documentare și vor realiza dezbateri pe teme de fericire, urmând ca materialele folosite să fie diferite pentru ei. Adulții vor putea participa la un eveniment pe lună, în cadrul căruia vor fi difuzate documentare despre fericire și vor putea discuta pe baza lor.

Materialele de dezbatere sunt folosite cu succes de câțiva ani în centre universitare importante din SUA, precum: Stanford, University of Columbia și University of Pennsylvania. În plus, toate difuzările și dezbaterile vor fi realizate în prezența unor traineri pregătiți în domeniu.

În cadrul programului, mii de români vor afla cum pot fi mai fericiți. De asemenea, obiectivul pe termen lung este extinderea evenimentelor în cât mai multe orașe din țară, astfel încât impactul să crească și România să devină unul dintre statele fericire ale Uniunii Europene.

Cum măsurăm fericirea?

                Cercetătorii care studiază fericirea au descoperit că nivelul ei este determinat în proporție de 50% de materialul genetic, 10% de mediu și 40% de activitățile intenționate. De asemenea, creșterea nivelului de fericire prin acțiunile întreprinse poate ajuta la modificarea condițiilor din mediul social și chiar a materialului genetic. În plus, studiile au arătat că oamenii care se consideră fericiți au în comun 5 caracteristici: gândire pozitivă, orientarea către soluții, nu către probleme, găsirea unui scop în viață, relații solide cu cei din jur și au sentimentul de apartenență la o comunitate, care îi poate oferi sprijin în orice moment. Astfel, prin Programul Național de Educație pentru Fericire se vor cultiva aceste 5 caracteristici și se va pune baza unei comunități de oameni care să devină viitorii promotori ai fericirii.

                Fericirea este subiectivă, fiecare persoană evaluându-și propriul nivel la care se află. Persoanele prezente la activitățile programului își vor măsura gradul de fericire la primul și la ultimul eveniment, pentru a observa diferențele. Chestionarul pentru măsurarea nivelului de fericire a fost realizat de Marci Shimoff, un expert de dezvoltare personală, autoarea cărții „Fericit fără motiv” și va putea arăta impactul pentru fiecare persoană implicată în program.

Primul eveniment din cadrul programului va avea loc joi, 12 decembrie, la Institutul pentru Fericire din București (str Avrig, nr 29) și va consta în difuzarea documentarului „Finding Joe”, în care sunt însumate interviuri cu oameni excepționali, care povestesc cum și-au găsit pasiunea pentru ceea ce fac și care au fost provocările lor pe acest drum. Toate evenimentele ulterioare din cadrul programului, atât din București cât și din țară, vor fi anunțate pe pagina de Facebook Inițiativa pentru Fericire și pe site-ul www.program.ipf.ro.

 

Despre Asociatia Initiativa pentru Fericire

Asociatia Initiativa pentru Fericire este o organizatie non-profit cu misiunea de a creste gradul de fericire din Romania, folosind instrumentele psihologiei pozitive. Printre proiectele Asociatiei se numara Institutul pentru Fericire si Programul National de Educatie pentru Fericire.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/asociatia-initiativa-pentru-fericire/romanii-vor-fi-inva-a-i-cum-sa-fie-ferici-i