“AVANGARD-isme” – Curs teoretic și practic de arte vizuale

BUCURESTI - 12 octombrie 2015

Comunicat tip General in Arta & Entertainment

ANAV - Asociația Națională pentru Arte Vizuale Contemporane organizează, începând cu 28 octombrie 2015, cursuri teoretice și practice de arte vizuale cu Anca Coller, artist vizual, lector la Universitatea Națională de Arte din București.

Cui se adresează?
Oricărui iubitor de artă care dorește să-și perfecționeze într-un mod neconvențional și într-un cadrul elegant cunoștințele din diverse curente artistice.

curs, atelier, teorie, practica, arta, vizuale, avangarda, dadaism, cubism, colaj, expresionism, suprarealism,

curs, atelier, teorie, practica, arta, vizuale, avangarda, dadaism, cubism, colaj, expresionism, suprarealism,

 ”Educația artistică este neglijată în țara noastră, deși apelând la artă putem avansa enorm ca indivizi; putem depăși impasuri, blocaje, putem înțelege lumea în toată complexitatea și frumusețea ei, ne îmbogățim sufletește și ne obligăm să explorăm în jurul nostru mult mai profund, înlocuind treptat efemerul cu esențialul, descoperind valorile universale ascunse în particularul omniprezent.” 

Anca Coller

Care este scopul acestor cursuri?

Înțelegerea profundă a artei și a mecanismelor de creație, explorarea  la nivel creativ a  propriilor resurse, autocunoșterea prin artă.

 

Cum se desfășoară?

 Micile ateliere ”cognitiv-creative” vor fi construite pornind de la mișcările și curentele avangardei secolului XX, perioadă efervescentă și fructuoasă în istoria artelor, în care individualitatea artistului a prins aripi, iar arta a putut să-i exprime liber trăirile, concepțiile filosofice și sociale, viziunea asupra lumii.

 Fiecare capitol va fi prezentat în două cursuri: unul de teorie și de familiarizare cu contextul istoric, operele de artă ce aparțin mișcării respective, artiștii reprezentativi;  celălalt practic, propunând un exercițiu creativ în care vom exploata abordările artiștilor avangardiști pentru a compune propriile lucrări. De la un atelier la altul vom vedea cum toate aceste curente au creat premisele mișcărilor ulterioare de neoavangardă sau postmoderne, trimițându-și influențele până în prezent.

Perioada de desfășurare:

Cursuri: 28 oct 2015 – 16 dec 2015

Vacanță: 17 dec 2015 – 12 ian 2016

Cursuri: 13 ian 2016 – 3 feb 2016

Ziua și ora: în fiecare zi de miercuri, de la ora 19.oo – 21.3o.

Profesor: Anca Coller

Anca Coller este artist vizual, lector la Universitatea Națională de Arte din București. A studiat pictura la aceeași universitate și în prezent predă un curs de fotografie la Departamentul de Grafică.

Număr de locuri: limitate.

 

Unde?

În spațiul cultural multifuncțional GALLERY, str. Leonida nr. 9-11, sector 2, București (în centru, de la Romană pe Eminescu colț cu Tunari).

 

Taxa de participare: 1200 lei. Elevii și studenții beneficiază de o reducere de 300 lei. La înscriere se achită un avans de 50%, urmând ca pe 25 nov 2015 să se plătească diferența.

Toate materialele folosite pentru exercițiile practice sunt gratuite și sunt puse la dispoziția cursanților de către organizatori.

 

 

Înscrieri: până pe data de 26 oct 2015, ora 23:59, pe adresa de mail: office@anav.ro sau la nr. de telefon  0722.464.953 - Anca Coller.

 

 Structura cursului:

 

1.         Recompunerea lumii dintr-o mie de cioburi după propriile reguli. Despre cubism (curent artistic, viziune creativă) - prezentarea cubismului cu fazele sale, reprezentanți, opere discutate. Despre colaj - una dintre tehnicile creative folosite de artiștii cubiști (ce este colajul, de ce colaj?, cum se face?, ce urmărim?).

2.         Arta ca dare, nu ca redare – exteriorizarea trăirilor sufletești ale artistului. Despre expresionism (context istoric, teme, reprezentanți, opere). Angoasă, misticism, militarism social în artele vizuale. Arta - comentator al unei stări de derivă. Die Brüke. Der Blaue Reiter. Exercițiu creativ bazat pe exteriorizarea propriilor trăiri.

3.         Arta și jocul. Arta și spontaneitatea. Arta și întâmplătorul. Anti-arta. Componenta distructivă și subversivă a artei. "Arta pentru artă". Acceptarea gratuității artei. Negarea artei până la negarea de sine. Despre Dadaism (context istoric, reprezentanți, opere). Arta ca protest social. Viața – un continuu proces creativ. Dubiul - precursor al acțiunii. Exercițiu creativ pornind de la practici dadaiste.

4.         Dimensiunile nevalorificate ale vieții psihice: inconștientul, oniricul, visul, fantasticul. Automatismul psihic pur. Iraționalul. Dicteul psihic în afara esteticului, moralului, rațiunii. Construirea operei de artă pornind de la stimuli întâmplători - poetica întâmplătorului. Despre Suprarealism (context istoric, reprezentanți, opere). Exploatarea subconștientului - exerciții creative.

 

5.         Abstracționismul. Limbajul artistic universal, rigoarea intelectuală a regulii, a geometriei. Idealism și misticism ; utopia. Abstracționismul geometric. Despre De Stijl și Neoplasticism (context istoric, reprezentanți, opere). Abstracționismul în Rusia: Despre Raionism, Suprematism și Constructivism (context istoric, reprezentanți, opere). Sensibilitatea inobiectivității. Exerciții creative.

6.         Artă și industrie. Înlocuirea gestului creator cu un demers pur tehnic. Menținerea sau renunțarea la aura estetică a artei. Arta pentru mase, "la îndemâna oricui". Arta egal construcție. Arta funcțională. Arta angajată politic, social, ideologic. Despre Constructivism (context istoric, reprezentanți, opere). Afișul constructivist, publicațiile vremii. Relația text-imagine, grafic design. Exercițiu creativ.

Despre Asociatia Nationala pentru Arte Vizuale Contemporane

ANAV - Asociația Națională pentru Arte Vizuale Contemporane promovează arta contemporană prin expoziții de fotografie, de pictură, sculptură, proiecții de film, teatru, organizează programe educaționale și de promovare a tinerilor artiști, precum și acțiuni filantropice pentru copiii cu sau fără nevoi speciale.
Date de contact: www.anav.ro, office@anav.ro.
FB: Asociația Națională pentru Arte Vizuale Contemporane
Persoane de contact: Anca Coller – 0722.464.953

GALLERY – art, coffee and more
Mai mult decât o cafenea, Gallery este o galerie de artă și un spațiu multifuncțional destinat atât workshop-urilor, atelierelor și cursurilor de artă vizuală (fotografie, pictură, film, sculptură, desen) și dezvoltare personală pentru copii și adulți, cât și petrecerilor private, evenimentelor corporate (la cerere oferim și catering), seminariilor, sesiunilor de training, conferințelor de presă, interviurilor, ședințelor foto, lansărilor de produse, prezentărilor de proiecte. Gallery este locul ideal în care poți avea o întâlnire de afaceri, cu prietenii sau cu oamenii care au preocupări și afinități asemănătoare într-un cadru elegant, discret și plin de artă contemporană.
Adresa: Strada Leonida nr. 9-11, sector 2, București (în centru, de la Romană pe Eminescu colț cu Tunari).
Date de contact: www.gallerycafe.ro, office@anav.ro
FB: Gallery
Persoane de contact: Anca Coller – 0722.464.953

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/asociatia-nationala-pentru-arte-vizuale-contemporane/avangard-isme-curs-teoretic-i-practic-de-arte-vizuale