Recitaluri Anandita Basu de muzică sufi, qawwali, dans și meditație

BUCURESTI - 4 iunie 2014

Comunicat tip General in Arta & Entertainment, Educatie / Cultura, Monden / Lifestyle, ONG, Cursuri

Live site

Turneul Sahaja Sufi World Tour 2014 de muzică sufi, qawwali, dans și meditație susținut de artista de origine indiană Anandita Basu (vocal, harmoniu) și Mathieu Rimbert, Franța (tabla), ajunge duminică 8 iunie în România, unde vor avea loc patru recitaluri, la București, Brașov, Ploiești și Galați.

Recitaluri Anandita Basu de muzică sufi, qawwali, dans și meditație
 Muzica s-a născut din iubirea lui Dumnezeu pentru noi şi este menită a-L venera pe Dumnezeu. Această muzică indiană va uni cândva lumea, dacă spiritul ei pur va fi păstrat.  

Shri Mataji Nirmala Devi – Fondatoarea Sahaja Yoga

Turneul a debutat la 17 mai în Germania și cuprinde concerte în Austria, Cehia, Franța, România (8-12 iunie), Italia, Polonia, Principatul Andorei și Spania.

Programul concertelor din România, organizate de Sahaja Yoga - România: PLOIEȘTI – duminică 8 iunie, ora 18:00 -Filarmonica Paul Constantinescu, Str. Anton Pann nr. 5;  BRAȘOV – luni 9 iunie, ora 18:00, Opera Brașov, Str. Bisericii Romane nr. 51;  GALAȚI – miercuri 11 iunie, ora 19:00, Teatrul Muzical Nae Leonard;  BUCUREȘTI – joi 12 iunie, ora 18.00, Centrul Național de Artă Tinerimea Română, Str. Johann Gutenberg nr. 19 (vis-a-vis de Sala Izvor a Teatrului Bulandra).

Accesul publicului la concerte este gratuit.

Anandita Basu este una dintre puținele interprete care s-au încumetat să pătrundă în domeniul muzicii sufi și qawwali, depășind prin interpretările sale virtuoase convențiile culturale ale societății.

Qawwali, muzica mistică a interpreților și sfinților sufi, a fost cunoscută în întreaga lume inițial datorită colaborării dintre Nusrat Fateh Ali Khan și Peter Gabriel. Acest tip de muzică este o expresie a bucuriei și păcii spiritualității autentice. Ea aduce deopotrivă un mesaj pentru coexistența pașnică și armonioasă a tuturor religiilor și culturilor.

Născută în India, Anandita a început să studieze muzica indiană la vârsta de 4 ani.

Și-a început pregătirea de bază cu mama sa, maestru profesor Anjana Basu, care a fost distinsă cu Sangeet Praveen, cel mai înalt titlu în interpretarea muzicii clasice vocale în India. Datorită realizărilor deosebite ca interpret și profesor, guvernul Indiei i-a acordat Anjanei Basu în 2004 titlul de cel mai bun profesor al anului.

După absolvirea studiilor de bază, Anandita a studiat diferite forme de artă cu mari maeștri de muzică, dans și percuție. Răsplătită de mai multe ori cu distincții în India, a obținut titlurile Sangeet Visharad și Sangeet Prabakar în dans, muzică și tabla (percuție).

A lucrat în cadrul unor instituții și organizații internaționale pentru promovarea muzicii și culturii și indiene în întreaga lume.

Aparițiile la radio și televiziune au contribuit la recunoașterea sa și ca regizor, compozitor și aranjor pentru mai multe genuri de muzică.

A susținut spectacole în India și în alte 14 țări din Europa și cele două Americi, bucurându-se de recunoaștere și apreciere.

Multe dintre CD-urile sale, precum Jai Janani, Islam, Prathananjali, Manan, Loving Hands, Surabhinandan, Sargam, Sufi Soul, sunt vândute peste tot în India și în afara ei. În muzica qawwali și sufi, stilul său este deosebit și unic.

În prezent Anandita Basu este fondatorul și directorul Fundației Kalakendra of India din Columbia, având scopul de a promova arta, muzica și dansurile Indiei.

Despre Asociatia SAHAJA YOGA - ROMANIA

Sahaja Yoga își desfășoară activitatea în cadrul unor organizaţii nonprofit care activează în peste 100 de ţări, în baza principiilor de moralitate, spiritualitate, promovarea diversităţii culturale şi implicarea în problemele comunităţii. Metoda a fost fondată în 1970 de către Shri Mataji Nirmala Devi, recunoscută drept una dintre cele mai marcante personalități spirituale ale tuturor timpurilor, nominalizată de două ori la Premiul Nobel pentru Pace. Sahaja Yoga își propune emanciparea omenirii şi rezolvarea problemelor existenţiale prin valorificarea potenţialului interior al fiinţei umane, printr-o transformare lăuntrică, în spiritul valorilor morale, pornind de la principiul „Cunoaşte-te pe tine însuţi.”
Având în vedere că meditaţia Sahaja Yoga poate fi practicată de către oricine, indiferent de vârstă, nivel de educaţie, stare materială, etnie sau religie, aplicabilitatea ei este tot atât de vastă precum nevoile societăţii moderne.
Cursurile, susţinute de voluntari în întreaga lume, sunt publice şi gratuite. Asociaţia Sahaja Yoga – România a fost fondată în 1991 și desfăşoară activităţi în aproape toate marile oraşe ale ţării. (www.sahajayoga.ro)

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/asociatia-sahaja-yoga-romania/recitaluri-anandita-basu-de-muzica-sufi-qawwali-dans-i-medita-ie