Traditii culinare si etnoculturale la primul festival gastronomic dedicat Deltei

BUCURESTI - 13 octombrie 2009

Comunicat tip General in ONG

Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta a organizat, în data de 10 octombrie 2009, la Uzlina, prima ediţie a festivalului de gastronomie şi tradiţii culturale „D’ale Gurii Dunării”, în cadrul căruia şase comunităţi din Delta Dunării au concurat pentru unul dintre cele trei premii puse în joc: Marele Premiu Ursus Breweries (3.000 de euro), Premiul Special eJOBS (2.000 de euro) şi Premiul „Radu Anton Roman” (1.000 de euro).

Marele Premiu Ursus Breweries a fost câştigat de echipa din Sarichioi, care după cele patru probe de concurs – antreu, felul întâi, felul doi şi desert, a cumulat cele mai multe puncte. Cei 3.000 de euro oferiţi de Ursus Breweries vor fi folosiţi pentru utilarea şcolii din localitate, care a fost renovată de curând.

Pe locul al doilea s-a clasat echipa din Sarighiol de Deal, care a câştigat astfel 2.000 de euro pentru comunitate. Premiul Special eJOBS va finanţa lucrările de renovare a căminului cultural din localitate.

Premiul „Radu Anton Roman” a fost câştigat de echipa din Crişan, iar cei 1.000 de euro, oferiţi de Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta vor fi folosiţi pentru renovarea bisericii din localitate.

„D'ale Gurii Dunării” este un festival-concurs de tradiţie culinară, cu specialităţi „endemice” din Delta Dunării, preparate, la ediţia din acest an, de cei mai iscusiţi bucătari din Crişan, Jurilovca, Mahmudia, Sarighiol de Deal şi Sarichioi. Fiecare dintre cele cinci echipe a concurat pentru câştigarea unui premiu care să finanţeze un proiect social al comunităţii.

Specialităţile preparate în cadrul celor patru probe de concurs au fost evaluate de un juriu format din Mircea Dinescu – preşedinte, Răzvan Cucui – prim-ministru, Silvian Ionescu, Liviu Mihaiu, Grigore Baboianu şi Cornel Găină.

Festivalul a inclus, de asemenea, un program artistic susţinut de ansamblurile folclorice Dor (localitatea Sarighiol) şi Maîiencrasovtî (din Sarichioi) şi de corurile Revalka (din Crişan) şi Katiuşa (din Mahmudia).

La eveniment au fost prezenţi şi meşteri din cadrul atelierului de împletit stuf şi papură din Mahmudia, reconstituit miniatural la festivalul de tradiţii culinare şi culturale „D\\\\\\\\\\\\\\\'ale Gurii Dunării”. Meşterii locali au împletit şi au decorat la faţa locului produse tradiţionale – rogojini, coşuri, vaze etc. – confecţionate din stuf şi papură.

Prin finanţarea unor proiecte esenţiale pentru comunităţile Deltei, festivalul de tradiţie culinară „D’ale Gurii Dunării” se înscrie astfel pe linia proiectelor sociale derulate de Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta. În acelaşi timp, scopul acestui festival este de a demonstra că tradiţiile gastronomice şi culturale ale Deltei constituie soluţii viabile de dezvoltare durabilă pentru populaţia deltaică. Nu în ultimul rând, obiectivul acestui proiect este de a arăta că pescuitul industrial şi braconajul – realităţi care distrug Delta – trebuie să lase loc turismului gastronomic şi celui cultural – alternative benefice pentru oameni şi blânde cu mediul înconjurător.

Ediţia din acest an a festivalului reprezintă un pilot pentru un eveniment anual de amploare şi importanţă europeană, care să ducă la atragerea turiştilor din ţările dunărene, cărora Delta la „aparţine”.

„Delta Dunării are foarte multe probleme, iar acest festival gastronomic este un pretext pentru a promova mâncarea specifică zonei. Vrem să-i ajutăm pe oamenii de aici s-o branduiască pentru ca astfel s-o poată vinde mai departe şi străinilor”, a declarat Liviu Mihaiu, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta.

„De câţiva ani, Ursus Breweries s-a implicat deopotrivă în promovarea unicităţii Biosferei Delta Dunării la nivel European, dar şi în proiecte de colectare selectivă şi reciclare a deşeurilor din zonă. Ursus Breweries crede în antreprenoriat şi ştie că cel mai valoros ajutor este atunci când înveţi comunităţile locale să îşi promoveze şi să îşi valorifice tradiţiile în vederea rezolvării unor nevoi specifice. Acesta este motivul pentru care, anul acesta, Ursus Breweries a fost alături de Salvaţi Dunărea şi Delta, care a lansat această provocare în vederea conştientizării puterii de autopromovare şi a importanţei autoimplicării comunităţii în a-şi identifica şi găsi soluţii pentru problemele lor”, a declarat Mirela Vasile, Corporate Communications Manager, Ursus Breweries.

„Eu şi domnul guvernator Grigore Baboianu promitem că acest festival va fi organizat în fiecare an, la mijlocul lunii septembrie, sub patronajul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării”, a declarat Silvian Ionescu, comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu.

Festivalul „D’ale Gurii Dunării” a fost organizat de Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta, cu sprijinul financiar al Ursus Breweries şi eJOBS. Ediţia din acest an s-a bucurat de susţinerea Radio România Actualităţi, Radio Antena Satelor, Radio Constanţa, Radio Guerilla şi Academia Caţavencu, în calitate de parteneri media.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/asociatia-salvati-dunarea-si-delta/traditii-culinare-si-etnoculturale-la-primul-festival-gastronomic-dedicat-deltei