Uniunea Județeana a Caselor de Ajutor Reciproc ale Salariaților Dolj lanseaza astazi proiectului ICAR Incluziune prin micro - Credit si Ajutor Reciproc — strategie sustenabila a economiei sociale pentru ocupare si creare de intreprinderi sociale.

Craiova - 24 aprilie 2015

Comunicat tip General in Banci / Asigurari, ONG

In contextul unei rate reduse de ocupare (aproximativ 60%) si a unei rate mari a saraciei (40.4% din populatia Romaniei era in 2014 expusa riscului de saracie), proiectul ICAR raspunde acestor provocari prin asigurarea accesului la servicii financiare adecvate si la educatie financiara si antreprenoriala, creand oportunitati economice mai largi pentru aceste categorii.
Problematica indatorarii se afla pe agenda Uniunii Europene.

Uniunea Județeana a Caselor de Ajutor Reciproc ale Salariaților Dolj  lanseaza astazi proiectului ICAR Incluziune prin micro - Credit si Ajutor Reciproc — strategie sustenabila a economiei sociale pentru ocupare si creare de intreprinderi sociale.

Problematica indatorarii se afla pe agenda Uniunii Europene. Avand in vedere ca peste jumatate din populatia zonei euro era la nivelul anului 2013 datoare la institutii financiare, iar criza economica a amplificat acest fenomen, este important ca UE sa dezvolte o Strategie impotriva supra-indatorarii.  In cadrul ultimei conferinte organizate de catre Comitetul Economic si Social European (CESE), avand ca tema efectele supra-indatorarii, Directoratul General pentru Justitie si Consumatori a prezentat un studiu cu privire la situatia supra-indatorarii la nivelul gospodariilor. Conform rezultatelor, 11.4% din consumatorii chestionati au avut intarzieri in plata utilitatilor, fiind in situatia de a se imprumuta.

 

         Casele de ajutor reciproc vin in sprijinul persoanelor vulnerabile, fiind institutii financiare nebancare IFN, fara scop patrimonial, organizate in vederea sprijinirii si intrajutorarii financiare a membrilor asociati.  In cazul acestora, membrii primesc ajutor financiar reciproc si microcredite pentru dezvoltarea activitatilor generatoare de venit sau pentru uz personal, incurajarea economisirii pentru familiile cu venituri mici – ajuta la prevenirea si abordarea tuturor aspectelor excluziunii - saracie, venituri mici, lipsa locurilor de munca si mai ales a cauzelor acestora lipsa educatiei financiare si a creditului accesibil, oferindu-le sprijin in gestionarea adecvata a bugetelor, combaterea supra-indatorarii si efectelor unor practici de creditare iresponsabile social, si eventual finantare pentru ocuparea pe cont propriu.

Comunitatile mici se confrunta atat cu o rata mare a saraciei si implica, de cele mai multe ori, costuri ridicate pentru institutiile financiare care furnizeaza servicii pentru consumatori. Tocmai aceste costuri ridicate ale institutiilor bancare pot favoriza dezvoltarea programelor de microcreditare oferite de catre CAR.

 

Uniunea Județeana a Caselor de Ajutor Reciproc ale Salariaților Dolj va infiinta o Casa de Ajutor Reciproc, care va veni in sprijinul membrilor sai, persoane care nu au avut acces pana acum la credite bancare. In cadrul Casei de Ajutor Reciproc nou create vor fi angajate  2 persoane, iar 14 membri vor beneficia de un curs de antreprenoriat in economia sociala autorizat de catre Autoritatea Nationala pentru Calificari.

 

Conform doamnei Ancuta Vamesu, coordonator economie sociala al Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC) “sistemul CAR a dat dovada in ultimii ani de buna organizare, acesta fiind motivul pentru care sistemul a rezistat. In contextul economic actual, CAR-urile au un rol important la nivelul comunitatilor, fiind un sistem financiar independent si responsabil social”.

 

Proiectul ICAR este implementat de catre Uniunea Nationala a Caselor de Ajutor Reciproc ale Salariatilor din Romania alaturi de 27 de parteneri si are drept scop infiintarea unui numar de 9 C.A.R. si dezvoltarea activitatii a 17 puncte de lucru ale unor C.A.R. partenere, bazate pe modele de succes la nivel European – uniunile de credit si organizatiile de micro-finantare. In plus, se are in vedere Crearea a 36 de noi locuri de munca, din care 24 dedicate persoanelor provenite din grupurile vulnerabile din  regiunile: Bucuresti, Sud-Muntenia, Sud-Est, Vest, Centru, Sud-Vest Oltenia si Nord-Est.

 

Uniunea teritoriala judeteana a C.A.R. este organizatia de reprezentare a caselor de ajutor reciproc la nivel judetean si de supraveghere a activitatii acestora impreuna cu Uniunea Naţionala a C.A.R. Activitatea Uniunii teritoriale este nonprofit şi are la baza urmatoarele obiective: prezinta, protejeaza, susţine şi apara interesele specifice caselor de ajutor reciproc afiliate şi ale membrilor acestora, in relaţiile cu organele locale ale administraţiei de stat, cu instituţiile financiare, juridice şi cu alte organizaţii din Romania. organizeaza, impreuna cu Ministerul Finanţelor Publice, parteneri transnationali, şi alte instituţii abilitate, instruiri, cursuri de pregatire in domeniul financiar-contabil, precum şi schimburi de experienţa.

 

Mai multe detalii detalii despre proiect si despre incluziunea financiara se gasesc la  www.uncar.ro.

 

Persoana de contact:

Raluca Simbotin, expert comunicare ICAR, raluca.simbotin@fdsc.ro, telefon 0758 231 012.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/c-a-r/uniunea-jude-eana-a-caselor-de-ajutor-reciproc-ale-salaria-ilor-dolj-lanseaza-astazi-proiectului-icar-incluziune-prin-micro-credit-si-ajutor-reciproc-strategie-sustenabila-a-economiei-sociale-pentru-ocupare-si-creare-de-intreprinderi-sociale