Cum se poate trece de o proba eliminatorie in vederea accesului la fondurile structurale

BUCURESTI - 18 decembrie 2007

Comunicat tip General in Afaceri

Aspectele specifice finantarii proiectelor din fonduri structurale, conform metodologiei recomandate de Comisia Europeana pentru perioada 2007-2013, au facut obiectul unui curs de analiza cost-beneficiu, organizat de Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, prin Centrul de Transfer Tehnologic si Centrul de Cercetare Dezvoltare pentru Economie Aplicată, şi Promeso Consulting srl.

La acest curs au participat 25 de reprezentanti ai unor societati comerciale si institutii de interes public, interesate sa dezvolte capabilitatile necesare accesarii fondurilor structurale.

Obiectivele analizei cost – beneficiu, asa cum au fost acestea definite de Comisia Europeana (CE) sunt: evaluarea necesitatii proiectului si a relevantei sale pentru obiectivele programului operational la care se aplica, demonstrarea faptului ca respectivul proiect are nevoie de finantare nerambursabila, faptul ca proiectul este viabil din punct de vedere financiar.

„Chiar daca nu apare in mod explicit, modul in care se puncteaza analiza cost-beneficiu poate elimina anumite proiecte din cursa pentru finantare nerambursabila din Fondul European pentru Dezvoltare Regională şi Fondul de Coeziune. C.E. atrage atentia ca pentru orice fel de proiecte finantate trebuie dezvoltata o astfel de analiza, aceasta fiind unul dintre principalele instrumente de evaluare”, a declarat lectorul Victoria Goldenberg Vaida.

Structura de curs a fost gandita pentru a sprijini consolidarea cunoştintelor participanţilor in vederea valorificării finanţărilor nerambursabile destinate mediului privat.

Dintre principalele subiecte abordate amintim: determinarea intervenţiei financiare în cazul proiectelor generatoare de venit, durabilitatea financiară a proiectelor, abordarea principiului „Poluatorul plăteşte” şi „Utilizatorul plăteşte” si includerea lor în analiza cost-beneficiu, evaluarea capacităţii financiare a beneficiarului de a implementa, opera şi întreţine proiectul, analiza de risc şi senzitivitate etc.

In cadrul festivitatii de inmanare a diplomelor absolventilor acestui curs, dipl. ec. Stefan D. Popa, presedinte-director general al CCIB s-a referit la importanta conceptului de formare continua pentru schimbarea mentalitatii romanilor si dezvoltarea spiritului antrerenorial.

Aceste cursuri sunt foarte utile mai ales pentru micii intreprinzatori din tara noastra, care, in mod traditional, se feresc sa recurga la credite. Unul dintre marile castiguri pentru participanti, pe langa bagajul de cunostinte dobandite, il reprezinta increderea in diversele sisteme de finantare a afacerii, a afirmat Stefan D. Popa.

O buna informare si mentinerea unui contact strans cu noutatile ce privesc lumea afacerilor se poate realiza prin intermediul saptamanalului on-line Afacerea, editat de CCIB, a continuat vorbitorul, recomandarea acestuia fiind intarita de participanti.

„A fost un curs bun, eficient, care se pliaza la conditiile actuale. Mi-am sacrificat trei zile, mai ales ca am venit special la bucuresti, pentru a participa la curs, dar a meritat”, a declarat Tudorel Secarea, manager al Redis Consult.

Departamentul Presa

Despre Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti

Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti
Bd. Octavian Goga, nr. 2, Sector 3, 030982, Bucuresti - Romania
Telefon/Fax: 319.00.79
www.ccib.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/camera-de-comert-si-industrie-a-municipiului-bucuresti1/cum-se-poate-trece-de-o-proba-eliminatorie-in-vederea-accesului-la-fondurile-structurale