Structurarea filierei de cereale in Romania - o tema de interes pentru companiile franceze

BUCURESTI - 8 martie 2012

Comunicat tip General in Afaceri, Media / Publicitate, Retail

Peste 70 de participanţi, reprezentând diferitele segmente ale sectorului cerealier : producători, procesatori şi furnizori au luat parte la seminarul “Perspectivele filierei de cereale din România”, organizat de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză din România (CCIFER), în parteneriat cu Serviciul Economic din Bucureşti, Ambasada Franţei în România, pe data de 6 martie.

Peste 70 de participanţi, reprezentând diferitele segmente ale sectorului cerealier : producători, procesatori şi furnizori au luat parte la seminarul “Perspectivele filierei de cereale din România”, organizat de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză din România (CCIFER), în parteneriat cu Serviciul Economic din Bucureşti, Ambasada Franţei în România, pe data de 6 martie.

Scopul evenimentului a fost acela de a prezenta publicului modelul francez de structurare în filiere şi avantajele pe care acest model le prezintă pentru actorii implicaţi în activităţi legate de producţia, transformarea şi distribuţia unui produs agricol sau a unei game de produse agricole.

„ O filieră este construită în jurul a trei piloni : consumatorul final, transformatorul şi producătorul ; ei sunt legaţi printr-un contract şi solidari în asigurarea calităţii şi cantităţii asupra cărora s-au angajat. În Romania, sunt încă puţine exemple de filiere structurate, însa este de dorit ca acest model să se multiplice pentru a putea da o vizibilitate tuturor actorilor din lanţul de producţie”, a declarat dl Arnaud Van Strien, preşedintele grupului de lucru agricol şi agro-alimentar din cadrul CCIFER.

„CCIFER este un deschizător de drumuri, şi seminarul de astăzi este cel mai bun exemplu : fermierii, procesatorii, distribuitorii, furnizorii de inputuri agricole, reprezentanţi ai autorităţilor publice, s-au întâlnit pentru a face un schimb de bune practici şi a avea o mai bună înţelegere asupra felului în care aceste filiere se pot structura şi pot contribui la dinamizarea sectorului agricol”, a adăugat dumnealui.

„Potenţialul agricol al României este foarte mare, insa pentru moment producţia este încă mult prea dependentă de condiţiile meteo. Acest lucru trebuie să evolueze şi sunt câţiva factori care ar putea favoriza dinamizarea sectorului, cum ar fi structurarea filierelor. Pentru a vă da doar un exemplu, fragmentarea pieţei face ca, în prezent, o mare parte din producţia internă, aşa cum reiese din datele de la INS, este dirijată către export sau către  furaje – prea puţin este folosită pentru procesarea internă, şi deci valorificată corect”, a declarat dl Pierre Schwarz, consilier în cadrul serviciului economic al Ambasadei Franţei la Bucureşti.

Un studiu recent pune in evidenta ca peste 11 000 de companii (producători, procesatori sau distribuitori) sunt active in sectorul cerealelor in Romania. Statisticile arată că in 2010, cca 120 de companii cu capital francez erau active in producția si procesarea cerealelor si a culturilor mixte, cu o cifră de afaceri globală de cca 64 milioane de euro.

În  partea a doua a evenimentului reprezentanţii a trei societăţi franceze implantate în România au prezentat aspecte legate de experienţa lor şi organizarea filierei: Florin Constantin- Euralis Semences, Pierre-François Mahieu- Soufflet Agro şi Frédéric Randag-Expur România.

Acest seminar este primul dintr-o serie de 4 care vor fi organizate în 2012, următoarele fiind dedicate urmatoarelor teme : structurarea filierei laptelui, politica agricolă comună şi situaţia fondului funciar, si gestiunea riscului financiar şi comercial în sectorul agricol.

Despre CCIFER

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză din România (CCIFER) reuneşte peste 300 de companii aderente, care activează în sectoare variate şi în care acestea se poziţioneaza adesea în poziţii de lider. In 2010, companiile membre CCIFER au realizat o cifră de afaceri globală in Romania de 20 mld. Euro şi au angajat peste 110 000 persoane. CCIFER are ca misiune dezvoltarea relaţiilor franco-române şi propune o gamă completă de servicii de dezvoltare a afacerilor în România.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ccifer/structurarea-filierei-de-cereale-in-romania-o-tema-de-interes-pentru-companiile-franceze