CONSULTANŢĂ ROMÂNEASCĂ PENTRU FEMEILE DIN AFGANISTAN 110 femei afgane au fost instruite pentru prima dată în cadrul unui program pentru dezvoltare antreprenorială şi a abilităţilor de lider

BUCURESTI - 27 august 2004

Comunicat tip General in ONG

Cristina Grecu, Program Manager la Center for International Private Enterprise (CIPE), s-a întors în Romania după şase săptămîni petrecute la Kabul, timp în care a instruit 110 femei afgane în cadrul primei etape a Programului de Training si Certificare, program destinat dezvoltării antreprenoriatului feminin în Afganistan. Programul este implementat de CIPE în colaborare cu Ministerul Comerţului din Afganistan şi Asociaţia « Women Entrepreneurship Development » din Afganistan, cu finanţare din partea Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională(USAID). Scopul cursurilor a fost să ofere cursantelor conceptele de bază ale economiei de piaţă şi să le formeze abilităţile necesare pentru a putea conduce o afacere.

«Trainingul a fost o misiune dificilă din punct de vedere logistic, dar oamenii din Kabul au compensat prin interesul şi sprijinul pentru proiectul nostru. Femeile cu care am lucrat vor să îşi schimbe viaţa şi să facă ceva pentru ţara lor. Sunt extrem de dornice să înveţe lucruri noi şi îndeajuns de curajoase să pună în aplicare ceea ce învaţă.», spune Cristina Grecu.

Cursurile pentru începătoare (care au cuprins module de marketing, servicii pentru clienţi, contabilitate, redactarea unui plan de afaceri) au pus accentul pe cunoştinţele necesare pentru a demara şi a lansa o afacere. Cursurile la nivel avansat au fost elaborate pentru femei care deţin sau conduc deja o firmă şi care doresc să aprofundeze cunoştinţele în domeniile contabilităţii, marketingului, managementului stocurilor, dezvoltarea personalului sau sa îşi perfecţioneze abilităţile de lideri.

Nazaneen Khamosh, manager la Suliman Afghan Handicraft Center, declară: “Aceste cursuri mi-au oferit multe cunoştinte practice. Multe dintre informaţii le-am auzit pentru prima oară şi nu ştiam ce să notez mai întîi. Mai mult decît informaţiile utile referitoare la managementul unei afaceri, prin exemplele incluse în prezentari am aflat despre afaceri de succes din toata lumea, inclusiv România.»

Sesiunile de instruire asupra elaborării planurilor de afaceri au trezit interesul participantelor care au înţeles utilitatea acestui instrument pentru obţinerea de finanţări. Ele au redactat încă din timpul cursurilor câte un plan de afaceri. De-a lungul săptămânilor de training aceste planuri de afaceri au fost completate pe măsură ce studentele dobândeau cunoştinţele necesare şi au fost revizuite de către trainerii CIPE.

Programul de Training şi Certificare va spori şansele femeilor de afaceri din Afganistan să obţină microcredite sau împrumuturi nerambursabile. Absolventele vor putea aplica şi pentru obţinerea unui sediu de firmă în interiorul Parcului Industrial pentru Femei (proiect finanţat de Guvernul Franţei). Programul se desfăşoară pe parcursul unui an iar următoarele două etape vor consta în punerea în practică a conceptelor dobîndite în timpul cursurilor şi într-o perioadă de mentorat când femeile vor primi sprijin din partea unor manageri cu experienţă.

Cristina Grecu este disponibilă pentru acordarea unor interviuri despre experienţa sa în Afganistan, despre statutul femeii în această ţară şi despre poveştile interesante ale femeilor întîlnite la Kabul.

Despre Center for International Private Enterprise

Centrul Internaţional pentru Întreprindere Privată a derulat în ultimii trei ani în România un proiect pentru dezvoltarea asociaţiilor de afaceri. In cadrul acestui proiect, asociaţiile de afaceri din sectoarele-ţintă - turism, producţie şi tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor - au reuşit să îşi coordoneze eforturile şi să îşi susţină interesele în faţa Guvernului României. CIPE a susţinut şi crearea Coaliţiei Asociaţiilor Femeilor de Afaceri (CAFA) pentru a oferi femeilor de afaceri posibilitatea să-şi exprime punctul de vedere în cadrul procesului de luare a deciziilor la nivel public. In prezent, CIPE derulează un nou proiect care se concentrează pe dezvoltarea asociaţiilor femeilor de afaceri.


Pentru mai multe informaţii despre programele CIPE în România, vizitaţi pagina de web www.ciperomania.org.

Corina Schwartz, Program Manager, CIPE România
Str. Mendeleev Nr. 8, Ap. 4, sector 1, Bucureşti
Telefon: 021- 212 85 94
Telefon/ Fax: 021- 650 43 25

cschwartz@cipe.org

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/center-for-international-private-enterprise/consultanta-romaneasca-pentru-femeile-din-afganistan-110-femei-afgane-au-fost-instruite-pentru-prima-data-in-cadrul-unui-program-pentru-dezvoltare-antreprenoriala-si-a-abilitatilor-de-lider