FEMEILE DE AFACERI DIN BALCANI INVATA SA-SI PROMOVEZE INTERESELE PRIN ADVOCACY

BUCURESTI - 14 decembrie 2006

Comunicat tip General in ONG

Treizeci de antreprenoare, membre in unsprezece asociatii ale femeilor de afaceri din Albania, Bulgaria, Grecia, Kosovo, Macedonia, Romania si Turcia vor participa la un seminar pe teme de advocacy organizat de Center for International Private Enterprise Romania (CIPE Romania) intre 14 si 15 decembrie, la Sofia (Bulgaria).

Participantele vor fi instruite in legatura cu procesul de advocacy si etapele ce trebuie parcurse atunci cind o organizatie sau un grup decide sa sustina o anumita inititativa de politici publice la nivel local, national sau regional. Sesiunile de lucru se vor concentra pe teme importante precum crearea coalitiilor, redactarea si promovarea unei agende legislative, organizarea si derularea campaniilor de advocacy, tipuri de proceduri de consultare publica. Seminarul beneficiaza de experienta Corinei Dragomirescu, consultant al Academiei de Advocacy din Timisoara, organizatie creata cu asistenta tehnica si financiara din partea CIPE pentru a oferi comunitatii de afaceri training si sustinere (prin programe de consultanta, monitorizare si cercetare) in advocacy.

CIPE Romania a mai organizat un seminar similar in octombrie, la Belgrad (Serbia), eveniment la care au participat 40 de membre din noua asociatii ale femeilor de afaceri din Serbia, Croatia, Romania si Bosnia Hertegovina. Aceste seminarii sint incluse in proiectul regional al CIPE Romania privind crearea unei coalitii regionale a asociatiilor femeilor de afaceri finantat de National Endowment for Democracy. Scopul proiectului este crearea unei retele a asociatiilor femeilor de afaceri din Balcani care sa poata promova initiative legislative cu impact pozitiv atit asupra propriilor membri, cit si asupra mediului afaceri. Tarile incluse in proiect sint Albania, Bulgaria, Bosnia Hertegovina, Croatia, Grecia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru, Romania, Serbia, Turcia si Ungaria (ca mentor in procesul de aderare la Uniunea Europeana).

“CIPE Romania a decis organizarea a doua seminarii de advocacy in cadrul proiectului regional pe baza evaluarii gradului de dezvoltare institutionala a asociatiilor implicate in proiect, a nivelului de cunostinte si a experientei in ceea ce priveste activitatea de advocacy. Concluzia evaluarii este ca asociatiile femeilor de afaceri din Balcani au nevoie de training si sustinere in acest domeniu. Experienta CIPE in dezvoltarea unor programe pentru asociatiile de afaceri din intreaga lume arata ca alaturi de dezvoltarea institutionala advocacy-ul este cel mai important aspect asupra carora asociatiile trebuie sa se concentreze permanent. Prin programul nostru incercam sa oferim asociatiilor femeilor de afaceri din Balcani instrumentele necesare pentru a fi mai puternice, mai vizibile si mult mai capabile sa isi serveasca membrii in noul context european.” spune Camelia Bulat, Director CIPE Romania.

Activitatea de advocacy pentru politici publice presupune sa te exprimi in favoarea si sa obtii sprijin pentru anumite pozitii privind politicile publice. Astfel de pozitii pot viza aprobarea, revocarea, respingerea sau amendarea respectivei politici publice. Activitatea de advocacy, si mai ales activitatea de advocacy pentru politici publice, poate fi dificila deoarece poate implica sustinerea unui punct de vedere opus celui adoptat de catre autoritati.

Despre Center for International Private Enterprise

Center for International Private Enterprise (CIPE) este o organizatie neguvernamentala americana cu sediul in Washington DC, fondata in 1983 de Camera de Comert a Statelor Unite. CIPE a derulat peste 800 de programe destinate dezvoltarii asociatiilor de afaceri in 95 de tari in curs de dezvoltare. Initiativele sale se concentreaza pe dezvoltare institutionala, asistenta tehnica pentru activitati de advocacy si guvernanta corporativa.

Reprezentanta CIPE Romania si-a inceput activitatea in 2000 cu un proiect de trei ani finantat de USAID Romania, proiect destinat dezvoltarii asociatiilor de afaceri din sectoarele turism, productie si tehnologia informatiei & comunicatiilor. Proiectul s-a concentrat pe asistenta tehnica pentru dezvoltare institutionala prin seminarii, forumuri si conferinte, prin crearea unor oportunitati de investitii, prin programul de granturi si prin programul de experti voluntari.

In 2004, cu sprijin financiar din partea National Endowment for Democracy, CIPE Romania a sustinut crearea Coalitiei Asociatiilor Femeilor de Afaceri (CAFA), entitate ce da femeilor de afaceri o mai mare vizibilitate in dialogul public-privat legat de politicile publice. In 2005, CIPE Romania a inceput un nou proiect care are ca scop constituirea unei coalitii balcanice a asociatiilor femeilor de afaceri, capabila sa promoveze activ o agenda legislativa pentru imbunatatirea statutului femeii antreprenor si a mediului de afaceri. Totodata, CIPE Romania a demarat si proiectul pentru crearea primului Institut de Management Organizational din Romania.

Pentru mai multe informatii privind programele CIPE Romania, va rugam sa vizitati pagina de web www.ciperomania.org.


Persoana de contact: Corina Schwartz
Str. Mendeleev Nr. 8, Ap. 4, sector 1, Bucuresti
Telefon: 021- 319 69 43
Fax: 021- 319 69 68
E-mail: cschwartz@ciperomania.org
www.ciperomania.org

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/center-for-international-private-enterprise/femeile-de-afaceri-din-balcani-invata-sa-si-promoveze-interesele-prin-advocacy