Mai mult decât CSR, întreprinderi cu adevărat responsabile!

Cluj-Napoca - 25 iulie 2011

Comunicat tip General in Afaceri, Educatie / Cultura, ONG

“Mai mult decât CSR (responsabilitate socială corporatistă) și imagine, o implicare reală a companiilor în comunitate” – aceasta și-au dorit cei 20 de reprezentanți firmelor și organizaților neguvernamentale implicați în școala de vară “Întreprinderea cu adevărat responsabilă”, desfășurată în Colțești, jud. Alba în perioada 17 - 22 iulie 2011. Școala de vară a fost organizată de Centrul Regional de Formare-Evaluare-Atestare Antreprenorială și Profesională FORMATEST din Cluj-Napoca în cadrul proiectului TRAINEAST – Training for the future in CEE countries, realizat cu sprijinul financiar al programului Leonardo da Vinci, Transfer de Inovație și a reunit persoane interesate în a identifica instrumente și modalități concrete prin care o companie poată să fie responsabilă atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere social și de mediu.

Sesiune in plen

Sesiune in plen

Întreprinderea cu adevărat responsabilă reprezintă o abordare inovativă a conceptelor de sustenabilitate și responsabilitate, care trece dincolo de aspectele de marketing și PR (relații publice) și CSR (responsabilitate socială corporatistă). Fără a nega importanța și impactul acestor manifestări și fără a cădea într-un extremist de mediu, școala de vară a reprezentat o pregătire de o săptămână printr-o abordare sistemică și integrată a tuturor aspectelor care fac ca o întreprindere să fie sau nu sustenabilă. Pornind de la concepte generale ca dezvoltarea durabilă sau responsabilitatea individuală, participanții au învățat să aplice instrumentele necesare pentru a  ține sub control aspectele de mediu și sociale fără a-și minimiza veniturile. Totodată, prezentările susținute, studiile de caz și vizitele pe teren i-au învățat pe participanți cum să treacă dincolo de o simplă campanie de PR pentru a implica compania cu adevărat în ceea ce se cheamă “deep CSR” – adevărata responsabilitate a companiilor.

Participanții și-au asumat pe baza unui plan de lucru o serie de schimbări pe care le vor implementa la nivel personal și la nivelul companiilor din care fac parte, urmând a fi monitorizați de experții proiectului pe o perioada de 1 an de zile de la încheierea școlii de vară. “Sperăm ca peste 3 luni de zile să începem să vedem primele schimbări pozitive în cadrul firmelor participante declară Sorana Olaru-Zăinescu, managerul proiectului TRAINEAST. „Școala de vară în sine a fost un real succes, nu doar la nivelul informațiilor prezentate, dar și la nivelul creării unei comunități a tinerilor antreprenori. Aceștia vor continua să comunice și să se susțină între ei pentru a implementa ideile din timpul trainingului, iar noi vom face, de asemenea, tot posibilul pentru a-i ajuta. Totodată, ne propunem în următoarele luni să realizăm o campanie de diseminare a materialelor de training folosite la școala de vară în cadrul unor prezentări și seminarii în cât mai multe zone ale țării, a mai menționat Sorana Olaru-Zăinescu.

Școala de vară de la Colțești a fost realizată după modelul propus de Asociația pentru un Management Sensibil față de Mediu – KÖVET, partener în cadrul proiectului TRAINEAST – Training for the future in CEE countries. Materialele realizate de KÖVET au fost traduse și adaptate la nevoile de formare ale antreprenorilor români, dar și ale celor din Bulgaria și Turcia, unde s-au desfășurat concomitent școli de vară pe aceeași tematică, organizate de Fundația TIME (Bulgaria) și organizația CSR Turkey (Turcia). Printre obiectivele școlilor de vară se numără: creșterea nivelului de cunoștiințe ale cursanților despre mediul înconjurător și sustenabilitate, crearea unor instrumente de analiză critică a gradului de sustenabilitate al întreprinderii, crearea unor intrumente de analiză critică a modului în care se implementează proiectele de responsabilitate socială corporatistă în România, dezvoltarea unor abilități specifice de lucru în echipe multidisciplinare, pe proiecte care acoperă mai multe domenii (de mediu, sociale, tehnice etc) și creșterea gradului de conștientizare referitor la responsabilitatea individuală.

Despre ASOCIATIA CENTRUL REGIONAL DE FORMARE-EVALUARE-ATESTARE ANTREPRENORIALA SI PROFESIONALA

Centrul Regional de Formare-Evaluare-Atestare Antreprenorială și Profesională FORMATEST este o organizație neguvernamentală cu sediul în Cluj-Napoca, înființată în martie 2006 cu scopul de a contribui la educația continuă formală și non-formală a adulților. Pentru mai multe informații și pentru a primi fotografii de la eveniment vă rugăm să ne contactați. Persoana de contact: Alin Claudiu Olărescu, tel. 0745008716, e-mail contact@formatest.ro.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/centrul-formatest/mai-mult-decat-csr-intreprinderi-cu-adevarat-responsabile