Terapia cu plasma bogata in plachete (PRP)

BUCURESTI - 19 iunie 2017

Comunicat tip Produse / Servicii in Sanatate

Terapia cu plasma bogata in plachete este, de fapt, o procedura utilizata pentru efectele sale terapeutice. Nu este tocmai o tehnica noua, fiind utilizata de ceva timp in domeniul dermatologiei, stomatologiei si ortopediei.

In cazul aparitiei unor leziuni la nivelul tesuturilor moi, primul raspuns al organismului este sa furnizeze celulele plachetare tesuturilor moi, lezate. Trombocitele sunt imbogatite cu factori de crestere si de vindecare care vor initia repararea si aparitia celulelor stem in zona afectata.

Procedura se realizeaza prin prelevarea de probe de sange de la pacientii afectati. Proba este apoi plasata intr-o centrifuga si urmeaza un proces care separa trombocitele de alte componente din sange. Plasma bogata in plachete contine un procent mai mare de factori de crestere si citokine care pot stimula vindecarea tesuturilor moi, iar trombocitele super concentrate vor ajuta la accelerarea procesului de vindecare.

In domeniul dermatologiei, terapia cu plasma bogata in plachete utilizeaza granule alfa de trombocite in mod autolog. Se utilizeaza pentru intinerirea fetei, vindecarea ranilor si asa mai departe.

S-a dovedit ca terapia cu plasma bogata in plachete are multe aplicatii clinice, inclusiv pentru leziuni ale nervilor, interventii chirurgicale colorectale si leziuni ale muschilor inimii. Tratamentul cu PRP poate fi utilizat, de asemenea, pentru tratarea leziunilor cronice ale tendoanelor, in special a cotului de tenis, o afectiune frecventa ce apare la exteriorul cotului. Tratamentul poate fi folosit si pentru vindecarea si intinerirea oaselor.

Terapia cu PRP este utilizata pe scara larga si pentru tratamentul leziunilor sportive acute cum ar fi leziunile ligamentelor si ale muschilor, rupturi musculare si entorse ale genunchilor. PRP poate fi folosit ca masura de vindecare dupa interventii chirurgicale pentru anumite leziuni. Tratamentul PRP este, de asemenea, utilizat in tratamentul osteoartritei in care PRP este injectat direct in articulatia afectata si care are ca rezultat reducerea durerii la nivelul genunchiului, imbunatatirea functiei articulatiei si reducerea leziunilor cartilajului.

De asemenea, Terapia PRP este utilizata pentru promovarea cresterii parului. Procedura implica injectarea de PRP in scalp, iar factorii de crestere si reparare initiala a sangelui, stimuleaza cresterea naturala a parului.

S-a dovedit ca PRP in combinatie cu alte tratamente este eficienta in mentinerea  semnelor clinice de regenerare parodontala in cazul defectelor intraboniene.

Procedura de terapie PRP este una non-chirurgicala si, de obicei, dureaza cateva ore. Tratamentul nu include riscul unei anestezii generale, internare in spital sau recuperarea prelungita. Deoarece scopul terapiei este de a rezolva durerea printr-un proces de vindecare, poate avea rezultate de durata. Imbunatatirea initiala poate fi observata in cateva saptamani, cu un progres semnificativ in saptamanile urmatoare. Efectuarea RMN-urilor a demonstrat rezultatele benefice ale terapiei PRP prin repararea definitiva a tesuturilor.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/complete-web-solutions/terapia-cu-plasma-bogata-in-plachete-prp