Sa invatam sa fim Europeni. Sa invatam sa traim intr-o Capitala Culturala Europeana

Sibiu - 18 ianuarie 2007

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Incepand cu data 23 ianuarie, Complexul National Muzeal ''ASTRA'' continua programul de pedagogie muzeala, de aceasta data sub egida marelui eveniment al anului 2007, ''Sibiu, Capitala Culturala Europeana''.

Incepand cu data 23 ianuarie, Complexul National Muzeal ''ASTRA'' continua programul de pedagogie muzeala, de aceasta data sub egida marelui eveniment al anului 2007, ''Sibiu, Capitala Culturala Europeana''.
Cele 3 dimensiuni ale semnificatiei Muzeului ASTRA in cadrul Capitalei Culturale: RELIGIE, STIINTA, CULTURA / ARTA, vor constitui punctul de plecare pentru temele ce vor fi abordate, de catre specialistii muzeului, in cadrul orelor adresate copiilor si dascalilor lor deopotriva.
Pe plan international, intr-o Europa fara frontiere, relevarea identitatii cultural-istorice a popoarelor lumii, a fiecarei comunitati etnice regionale sau locale, devine un deziderat. Fiecare popor se straduieste sa-si pastreze identitatea etno-culturala, sa o promoveze si sa o impartaseasca pentru a o face cunoscuta si apreciata.
Peste 500 de copii din diferite scoli sibiene, vor avea ocazia sa cunoasca valorile cultural - traditionale romanesti si sasesti, vor patrunde in spatiul extraeuropean prin teme precum: Instrumente Muzicale in Colectiile Muzeului de Etnografie Universala ''Franz Binder'', Istoria Armelor, Prezentarea Costumului Popular Ecuadorian, Calatori in Spatiul Extraeuropean si nu in ultimul rand, vor invata ce inseamna sa fi Cetatean European intr-o Capitala Culturala Europeana.
Alaturi de ei, la programul de pedagogie muzeala vor participa, si in acest an, copiii Scolii de Deficienti de Auz nr.2 Sibiu, carora le-am dedicat proiectul ''Muzeul in Imagini''. Prezentarile cu ajutorul calculatorului, plansele si vizitele in cadrul muzeului precum si a monumentelor istorice din Piata Mica si Piata Mare, vor oferi celor mici posibilitatea de a descoperi mostenirea noastra culturala, de a se dezvolta in plan relational – valoric si de a-si crea o imagine de sine care sa le ofere incredere si respect.
Pedagogia muzeala a devenit o modalitate activa de invatare nu doar pentru copiii orasului Sibiu, ci si pentru cei ai Grupului Scolar Marsa, de-a lungul anului 2006, un numar de 3 clase de elevi participand la proiectele noastre educationale. De asemenea, grupa de varsta a celor care, in muzeul nostru, invata jucandu-se, a coborat la 4-5 ani, muzeul nostru dovedind ca nu e gresit sa educi de timpuriu atunci cand folosesti metode si mijloace adecvate.

Asteptam pe toti cei care doresc sa devina cetateni activi ai Capitalei Culturale sa fie alaturi de noi si in acest an.
Sociolog, Raluca Andrei
CNM ASTRA

Despre Complexul National Muzeal

Prin cei 100.000 de vizitatori, anual, prin programele culturale şi serviciile turistice şi de agrement, unice în plan muzeologic naţional (cazare, masă în locaţii tradiţionale, plimbări cu trăsurile şi săniile trase de cai, cu lotcile pe lac, jocuri populare în pavilioane tradiţionale de joc popular, slujbe religioase şi cununii la bisericile din muzeu, jocuri de popice tradiţionale, spectacole folclorice, vizite nocturne, etc.), Muzeul „ASTRA”, pe lângă statutul său de instituţie de cercetare academică şi centru cultural de importanţă naţională, s-a impus şi ca cel mai atractiv obiectiv turistic al Sibiului.
Anca Gaston - Biroul de presa
CNM ASTRA
anca.gaston@muzeulastra.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/complexul-national-muzeal/sa-invatam-sa-fim-europeni-sa-invatam-sa-traim-intr-o-capitala-culturala-europeana