Licitatii cu certificate de carbon - alternative la practicile actuale de tranzactionare ale certificatelor de CO2

BUCURESTI - 17 iunie 2013

Comunicat tip Produse / Servicii in Energie

Consus România a organizat în data de 12 iunie 2013 conferinţa „Cum să navigăm prin apele furtunoase ale Fazei a III-a a EU ETS şi totuşi să rămânem competitivi”

Licitatii cu certificate de carbon - alternative la practicile actuale de tranzactionare ale certificatelor de CO2

Evenimentul s-a adresat operatorilor industriali din România ce fac parte din schema europeană de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (EU ETS) şi a abordat metodele curente de tranzacţionare a certificatelor de CO2 utilizate de operatorii români, preocupările şi întrebările adresate de către participanţi; de asemenea, s-au identificat alternative viabile pentru practicile actuale de tranzacţionare ale certificatelor de CO2, evidenţiind avantajele acestora.

Conferinţa a fost organizată în contextul generat de noile principii şi condiţii de funcţionare a fazei a treia a EU ETS, ce a început la 1 ianuarie 2013. Astfel, din această etapă, principiul de bază pentru distribuirea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră îl reprezintă achiziţionarea acestora prin intermediul licitaţiilor organizate de către Comisia Europeană şi statele membre, pe bursele europene desemnate. Accesul operatorilor EU ETS la aceste procese se poate realiza fie prin dobândirea calităţii de membru a burselor menţionate, fie prin contractarea unei case de brokeraj, care deţine deja calitatea de membru pe aceste burse.

Prin intermediul conferinţei au fost prezentate astfel de servicii ce pot fi furnizate de Casa de Brokeraj Consus. Casa de Brokeraj este acreditată de către Comisia Poloneză de Supraveghere a Pieţei de Capital, iar dreptul acestei companii de a acţiona în numele clienţilor din Româniaa fost recunoscut de cătreAutoritatea de Supraveghere Financiară.

Prin colaborarea cu o casăde brokeraj autorizată pentru furnizarea unor astfel de servicii, operatorii EU ETS din România pot beneficia de experienţa îndelungată a unei astfel de societăţi în funizarea de servicii pe pieţele instrumentelor financiare, având certitudinea obţinerii celor mai bune rezultate financiare, precum şi asigurarea îndeplinirii obligaţiilor de mediu impuse de participarea la mecanismul de comercializare a emisiilor de CO2.

INFORMAŢII SUPLIMENTARE

Schema de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (EU ETS)

 EU ETS este un sistem ce funcţionează pe principiul „limitează şi comercializează”. În România, acest sistem a fost implementat începând cu anul 2007.

 Pentru cea de-a treia fază a EU ETS, doar o parte a operatorilor industriali vor primi gratuit certificate de emisii de gaze cu efect de seră, în proporţii variabile, în funcţie de sectorul industrial din care fac parte. Pentru sectorul producerii energiei electrice, alocarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră nu este gratuită, şi se realizează prin intermediul unui Plan Naţional de Investiţii. 

Licitaţii cu certificate de emisii de gaze cu efect de seră

Licitaţiile europene cu astfel de certificate sunt realizate pe bursele europene desemnate, respectiv:

     - European Energy Exchange (EEX) – platforma comună pentru 25 de state membre, şi individual pentru Germania

     - ICE Futures Europe (ICE) – platforma desemnată de Marea Britanie

 

Grupul Consus

Grupul Consus a fost înfiinţat în anul 2000 şi cuprinde opt companii (Polonia, Franţa, România, Kazakhstan, Togo şi Ghana), furnizând o gamă completă de servicii pentru protecţia mediului:

      - Tranzacţionarea certificatelor de carbon – pe pieţele futures, OTC, precum şi la licitaţiile organizate de Uniunea Europeană

      - Managementul portfoliului de certificate de carbon

      - Servicii de consultanţă în domeniul protecţiei mediului

      - Investiţii pe piaţa de capital

 

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/consus-romania-sa1/licitatii-cu-certificate-de-carbon-alternative-la-practicile-actuale-de-tranzactionare-ale-certificatelor-de-co2