Consilierea pentru parinti, un sprijin real pentru situatii dificile

BUCURESTI - 24 februarie 2016

Comunicat tip Produse / Servicii in Sanatate

Desi exista multe satisfactii ca parinte, uneori aceasta “meserie” poate fi mai dificila decat s-ar fi crezut. Pe langa indeplinirea nevoilor copilului, parintii sunt responsabili pentru dezvoltarea abilitatilor copilului si al comportamentului acestuia. Parintii care se simt “depasiti” de situatie pot apela la un psiholog , specialist care ii poate ajuta in mod general, dar si in mod particular cand acestia au de-a face cu o situatie dificila sau un comportament ingrijorator al copilului.

Consilierea pentru parinti, un sprijin real pentru situatii dificile

Consilierea pentru parinti poate ajuta parintii in diferite moduri. Unii parinti pot deveni stresati in fata unei situatii provocatoare, indiferent daca e un eveniment care se intampla o singura data sau o situatie repetitiva. Cand un copil are probleme comportamentale sau emotionale, chiar daca un parinte este de ajutor copilului, este posibil ca propriile emotii si sentimente sa fie confuze.

Parintii sunt persoanele cele mai influente in viata unui copil, chiar si dupa ce copilul devine adult, iar copiii intotdeauna vor cauta indrumare la parinti privind situatii morale sau situatii din viata de zi cu zi. Modul de gandire, comportamentul si prejudecatile parintilor sunt adesea copiate de catre copii.

In consilierea parentala, parintii pot gasi suport profesional si indrumare pentru a gasi o cale de rezolvare a situatiilor dificile. Ei pot apela la un terapeut de familie, atunci cand problemele afecteaza intreaga familie. Terapia pentru familie poate fi de ajutor pentru ca fiecare membru al familiei se poate confrunta cu griji aparte care pot afecta dinamica familiei respective.

Si terapia individuala este utila, iar parinti vor descoperi terapia ca fiind benefica pentru a le intari si dezvolta capacitatile lor parentesti. Uneori, intarirea partenriatului dintre cei doi parinti poate fi de ajutor pentru a trece peste neintelegerile si contradictiile legate de modul de crestere si educare al copilului.

Cand grijile parintilor sunt surse de stres, acest stres se poate manifesta prin depresie, iritabilitate sau furie. Cand aceste conditii sunt ignorate, bunastarea copilului poate fi afectata. Un psiholog poate ajuta la identificarea problemelor si rezolvarea lor.

Alti parinti au probleme personale care le afecteaza modul de a fi parinti. Terapia ii poate ajuta sa reduca simptomele cu care se confrunta si sa depaseasca situatiile limita.

Parintii care au probleme cu impulsivitatea si controlul, pot descoperi ca terapia este utila pentru a dezvolta moduri sanatoase de comunicare si pentru a-si controla comportamentul si emotiile in relatia cu partenerul sau copiii.

La consiliere parentala ar putea apela si cei care sunt parinti singuri, indiferent ca aceasta situatie se datoreaza unui deces sau in urma unui divort. Parintele singur este coplesit adesea de griji si stres, intrucat propriile responsabilitati sunt mai mari. Cand parintele devine singur, copiii pot fi traumatizati sau au dificultati in a face fata pierderii unui parinte, ceea ce poate duce la probleme de comportament. Cand parintii divortati impart custodia, copiilor li se poate parea dificil sa se adapteze unui noi stil de viata, plimbari de la un parinte la altul si noi reguli. Provocarile cu care se poate confrunta un parinte singur poate fi mai usor de confruntat cu ajutorul terapiei.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/digital-workforce/consilierea-pentru-parinti-un-sprijin-real-pentru-situatii-dificile