Octombrie este luna IT. ECDL saluta Luna Securitatii Cibernetice si Code Week

BUCURESTI - 24 octombrie 2016

Comunicat tip General in Educatie / Cultura, IT&C, Internet

Octombrie este European Cyber Security Month (Luna Securitatii Cibernetice), care aduce in prim plan siguranta online . Securitatea IT este o problema tot mai mare, potrivit unui nou document de pozitie lansat de ECDL Foundation, cu aceasta ocazie. In timp ce, tot mai multi oameni folosesc calculatoarele si Internetul in tot mai multe domenii ale vietii, riscurile sunt din ce in ce mai sofisticate. Lucrarea noastra examineaza nevoile de securitate, atat in viata privata cat si in cea profesionala, subliniind rolul esential si central al abilitatilor in reducerea pericolelor on-line cu care ne confruntam in fiecare zi.

ECDL, IT Security, European Cyber Security Month, Code Week, securitate IT, securitate cibernetica, siguranta online, Internet, tineri, companii, angajati

ECDL, IT Security, European Cyber Security Month, Code Week, securitate IT, securitate cibernetica, siguranta online, Internet, tineri, companii, angajati

In timp ce, din ce in ce mai multi dintre noi descopera beneficiile mediului virtual, riscul de a cadea victimele unei peirderi sau unei scurgeri de informatii personale si private, de a fi inselati financiar sau chiar de a fi abuzati de catre alte persoane, ramane din pacate foarte prezent. Oricine poate cadea victima unor astfel de atacuri, chiar si jurnalisti sau profesori specializati in tehnologie.  

Desi exista multe solutii tehnologice pentru riscurile de securitate cibernetica , documentul de pozitie ECDL sustine ca acestea sunt, in cel mai bun caz, doar un raspuns partial. Abilitatile de securitate IT slabe pot anula multe dintre beneficiile tehnologiei, chiar si prin utilizarea nesigura a retelelor publice Wi-Fi pentru activitati sensibile, cum ar fi servicii bancare on-line, care distribuie informatii personale online.

Pierderile companiilor in urma incalcarilor de securitate IT pot fi semnificative, in special in cazul celor mai mici, potrivit unei cercetari PWC prezentate in documentul de pozitie, care a constatat ca pretul mediu al unei astfel de incalcari de securitate ar putea fi cu mult peste 100.000 € pentru intreprinderi mici si de peste 2 milioane € pentru companii mari din Marea Britanie. Pentru a se evita pierderi potentiale, companiile ar trebui sa se asigure ca angajatii sunt corect instruiti si sunt constienti de riscurile on-line.

In cele din urma, actiunile utilizatorului uman sunt cele care cresc nivelul de expunere la incalcari ale securitatii IT. Instalarea celor mai performante masuri automate de securitate si adoptarea politicilor de prevenire reprezinta o solutie partiala. Majoritatea incalcarilor de securitate cibernetica ar putea fi prevenite si s-ar putea evita costurile aferente ridicate, daca oamenii ar urma principii simple de securitate IT.

Pentru a imbunatati si a mentine securitatea IT, atat la nivel individual, cat si la nivel organizational trebuie accesate programe de instruire si certificare recunoscute, care stabilesc nivelurile de referinta pentru competentele si cunostintele utilizatorului, pe baza unui standard aplicat international. Modulul ECDL IT Security reprezinta o astfel de solutie, fiind menit sa se concentreze pe cele mai importante si actuale amenintari de securitate IT.

Copiii si tinerii sunt extrem de vulnerabili online. Inca de la varste fragede, acestia ar trebui sa fie capabili sa se protejeze,  astfel incat sa se poata bucura de beneficiile vietii digitale. Ideal, toti elevii de gimnaziu si liceu ar trebui sa fie instruiti cu privire la riscurile si utilizarea in siguranta a Internetului. O bariera o reprezinta si conceptul de “nativ digital”, care presupune ca tinerii ce au crescut inconjurati de tehnologii digitale au dobandit intuitiv competentele de alfabetizare digitala si, de aceea, ei nu mai necesita educatie sau training digital. De fapt, cercetarile extinse arata ca nu aceasta este situatia.

In aceasta saptamana este marcat evenimentul european anual Code Week . ECDL sprijina cu fermitate initiativele de crestere a nivelului de competente digitale si pledeaza in favoarea unei abordari integrate a educatiei IT, care sa ii ofere fiecarui elev posibilitatea de a invata elementele fundamentale ale informaticii  in acelasi timp cu alfabetizarea digitala.

ECDL ROMANIA este organizatorul national al concursului international de gandire computationala Bebras, ce isi propune sa introduca elevii de toate varstele in domeniul gandirii algoritmice si sa ii atraga spre domeniul informatic. Anul acesta, concursul se va desfasura in perioada 7-11 Noiembrie 2016 in toate unitatile scolare interesate din Romania. 

 ECDL ROMANIA reafirma importanta competentelor digitale imbunatatite. Dezvoltarea aptitudinilor IT va juca un rol critic in revigorarea economiei Romaniei, prin educarea unei forte de munca inovative si minimizarea diviziunii digitale si vor fi parte integranta din succesul pe care il va inregistra politica unei cresteri inteligente, sustinute si inclusive.

Prin reteaua de Centre de Testare ECDL dezvoltata la nivel national si prin proiectele derulate, ECDL ROMANIA asigura tuturor oportunitatea de a obtine si de a-si certifica la standard international si pe un anumit nivel competentele digitale. Tinerii, elevii, studentii, functionarii publici sau angajatii  din companii isi pot dovedi abilitatile IT prin intermediul Permisului ECDL.

European Computer Driving Licence a aparut in anul 1997 prin finantarea primita de la Uniunea Europeana prin programul de cercetare ESPRIT. De atunci, ECDL s-a extins, fiind oferit de peste 100 de tari in 40 de limbi vorbite la nivel global. Este recunoscut in sistemele de calificare din mai multe tari, inclusiv in Marea Britanie, Irlanda, Franta, Romania si Italia si este folosit de un numar mare de ministere si agentii guvernamentale. 

 

Documentul de pozitie complet este disponibil online pe http://ecdl.ro/.

 

Despre ECDL

ECDL Foundation este o organizatie internationala dedicata dezvoltarii standardelor de competente digitale la nivelul fortei de munca, in educatie si la nivelul societatii in general. Programele noastre de certificare, oferite prin intermediul unei retele active, prezente in peste 100 de tari, permit indivizilor si organizatiilor sa evalueze, sa dezvolte si sa certifice propriile competente de utilizare a computerelor si a altor instrumente digitale, pe baza standardului recunoscut global, ECDL.

Fiind o intreprindere sociala non-profit, ECDL Foundation beneficiaza de suportul unic al expertilor din cadrul societatilor nationale de tehnologie si a partenerilor din intreaga lume, pentru a dezvolta standarde vendor-independente, ce definesc aptitudinile si cunostintele necesare pentru a utiliza tehnologia digitala in mod eficient. Pentru a livra programele noastre, lucram cu parteneri educationali si formatori, autoritati locale si regionale, guverne nationale, organizatii internationale de dezvoltare, precum si cu angajatori din sectorul privat si public din toate domeniile. Calitatea si reputatia ECDL sunt construite pe aproape 20 de ani de experienta in a asigura programele noastre de certificare pentru peste 14 milioane de oameni, in 40 de limbi vorbite in intreaga lume, cu mai mult de 2.5 milioane de teste ECDL sustinute anual. Succesul nostru se bazeaza pe inovarea continua in dezvoltarea de programe de certificare, pe angajamentul nostru pentru metodologii riguroase de testare si  aderarea consecventa la standardele noastre de asigurare a calitatii.

Despre ECDL ROMANIA

ECDL ROMANIA
Permisul european de conducere a computerului (ECDL – European Computer Driving Licence) este cel mai raspandit program de certificare a competentelor digitale recunoscut la nivel international in 150 de tari si numara pana in prezent 14 milioane de persoane inregistrate in program.
In afara Europei, certificarea este cunoscuta sub numele ICDL (International Computer Driving Licence).

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ecdl-romania/octombrie-este-luna-it-ecdl-saluta-luna-securitatii-cibernetice-si-code-week