Radiografia unei generaţii: Generaţia X de Douglas Coupland. Din 28 mai, un roman-cult la Editura Humanitas Fiction

BUCURESTI - 26 mai 2008

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Cu câteva zile înainte de salonul de carte Bookfest, Editura Humanitas Fiction dă startul evenimentelor literare, lansând una din cele mai aşteptate cărţi ale sezonului – Generaţia X de Douglas Coupland, în traducerea lui Cristian Ionescu. Publicat în peste treizeci de ţări, romanul este titlul cu numărul 100 în colecţia “Raftul Denisei”.

Generaţia X reprezintă, încă de la apariţia sa în 1991, un roman-cult al tinerelor generaţii datorită subiectului mereu actual pe care îl abordează: alienarea tinerilor de mainstream-ul consumist şi junk-ul culturii pop.

Editura Humanitas Fiction împreună cu Green Hours organizează joi, 29 mai, ora 14.30, o lansare-eveniment unde Geanina Corondan, Andrei Gheorghe, Florin Iaru, Marius Chivu şi Denisa Comănescu vor purta o discuţie pe tema fenomenului „generaţiei X” şi radiografiei pe care Coupland o face acesteia. Actriţa Cristina Casian, laureată a Premiului UNITER, va citi un fragment din roman iar muzica va fi asigurată de Vlaicu Golcea.

În multe privinţe Douglas Coupland e văzut ca un altfel de Andy Warhol, ştiind să surprindă la fel de spectaculos esenţa lucrurilor. Generaţia X. Povestiri pentru o cultură cu acceleraţie e biblia post-modernă a milioanelor de tineri „alternativi“, surprinzând existenţa a trei tineri care trăiesc în derivă şi au senzaţia că nu li se întâmplă nimic. În consecinţă, aceştia îşi abandonează joburile penibile („leafă mică, reputaţie zero, beneficii mici, viitor zero“) şi se refugiază din faţa Americii moderne în deşertul Californiei.

Douglas Coupland s-a născut în 1961, din părinţi canadieni, într-o bază NATO din Germania de Vest. Cariera şi studiile îi vor fi la fel de cosmopolite. Urmează cursurile Emily Carr Institute of Art and Design, Hokkaido College of Art and Design, Istituto Europeo di Design şi Japan American Institute of Management Science. Debutează ca jurnalist de afaceri în 1986, dar abandonează această ocupaţie trei ani mai târziu în favoarea literaturii, artelor plastice (mai ales a sculpturii) şi a designului, fiind unul dintre cei mai apreciaţi designeri la ora actuală. Debutează în literatură în 1991, cu romanul Generaţia X: Poveşti pentru cultura cu acceleraţie (Generation X: Tales for an Accelerated Culture), datorită căruia Coupland va fi comparat cu Kerouac şi Salinger. După Generaţia X, publică unsprezece romane: Shampoo Planet (1992), Life After God (1993), Microserfs (1995), Girlfriend in a Coma (1997), Miss Wyoming (1999), All Families Are Psychotic (2001), Hey Nostradamus (2003) – nominalizat la Commonwealth Writers Prize for Best Book (Canada), Eleanor Rigby (2004), jPod (2006) – adaptat pentru un serial de televiziune, The Gum Thief (2007) – care îi confirmă spiritul subversiv şi se bucură de succes de critică şi de public în întreaga lume. În colecţia „Raftul Denisei“ a apărut în 2008 romanul Toate familiile sunt psihotice, epopeea burlescă a unei familii americane “tipice”, care va face subiectul unei producţii hollywoodiene. În aceeaşi colecţie urmează să apară Girlfriend in a Coma, un roman provocator, de un realism acut, din care se desprinde portretul ironic şi amar al lumii contemporane.


„Generaţia X surprinde neliniştea care însoţeşte maturizarea în lumea de azi, atât de strivită de cultura informaţiei.“
Rolling Stone

Despre Editura HUMANITAS

EDITURA HUMANITAS
Piata Presei Libere 1, corp C, etaj 1, sector 1, Bucuresti
Diana Ionascu
0731.037.431
diana.ionascu@humanitas.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/editura-humanitas/radiografia-unei-generatii-generatia-x-de-douglas-coupland-din-28-mai-un-roman-cult-la-editura-humanitas-fiction