Tot ce trebuie sa stii despre procedura de insolventa a unei firme

BUCURESTI - 11 iulie 2017

Comunicat tip Produse / Servicii in Retail

La ora actuala, obiectivul marii majoritati a firmelor care activeaza pe piata romaneasca nu mai este precum odinioara, cel de a creste si de a se dezvolta, ci doar de a putea rezista. Intr-adevar, indiferent de domeniu, piata romaneasca este supra-aglomerata de persoane juridice cu acelasi obiect de activitate. Asta face pentru o anumita firma, mai ales daca nu dispune de suficiente avantaje competitionale ce sa ii asigure pozitia pe piata, sa intre in stare de insolventa.

https://cabinetlichidator.ro/

https://cabinetlichidator.ro/

Totusi, de cele mai multe ori, termenii de insolventa si de faliment sunt confundati, fara a se intelege exact ce inseamna mai precis procedura de insolventa. Asadar, in cele ce urmeaza va vom oferi informatii valorificabile despre aceasta procedura, ce semnifica si cum este declarata.

Ce reprezinta starea de insolventa a unei firme?

Prin insolventa se intelege, mai precis, starea in care patrimoniul acelei firme sau societati este caracterizata prin insuficienta fondurilor banesti disponibile necesare pentru a se plati datoriile scadente. In termeni mai simplisti, insolventa apare atunci cand o firma (cunoscuta in acest caz si sub denumirea de debitor) nu mai dispune de bani in numerar pentru a plati o datorie ce a ajuns la scadenta. Totusi, faptul ca o firma se afla in stare de insolventa nu inseamna si ca in cadrul patrimoniului sau nu exista active care sa poata fi valorificate in acest sens, de stingere a datoriei.

Diferentele semnificative intre insolventa si faliment

Dupa cum am amintit si mai sus, deseori conceptul de insolventa este confundat cu cel de faliment. Ei bine, aceste doua concepte sunt diferite, motiv pentru care in continuare va vom explica care este diferenta principala.

Atunci cand un debitor ajunge in stare de insolventa, acesta dispune de posibilitatea (in cazul in care indeplineste anumite conditii ce sunt prevazute de legea in vigoare) sa intre intr-o faza de reorganizare a activitatii sale, bazandu-se pe un plan ce este aprobat de catre creditori si confirmat de catre judecatorul sindic. Asadar, daca reorganizarea activitatii devine profitabila si permite plata creantelor, atunci firma respectiva va iesi din starea de insolventa, mentinandu-se personalitatea juridica. Astfel, aceasta poate sa isi desfasoare in continuare activitatea sa.

Falimentul reprezinta faza in care intra firma atunci cand activitatea ce a fost reorganizata nu respecta planul de reorganizare mentionat mai sus. In aceasta situatie, firma debitoare va trece sub comanda unei persoane desemnata in acest sens, denumita lichidator judiciar care are rolul de a ii evalua bunurile si de i le valorifica cu scopul de a se plati ulterior creantele pe baza sumelor ce au fost incasate.

Atat creditorul, cat si debitorul pot solicita intrarea firmei in stare de insolventa, dupa caz.

In cazul in care o firma se afla in imposibilitatea de plata a tuturor datoriilor sale ajunse la scadenta, cel mai recomandat este sa se apeleze la un cabinet lichidator. In aceasta etapa, este in beneficiul societatii in cauza solicitarea unei consultante specializate in acest sens prin care sa se stabileasca calea optima de evitare a falimentului.

Toate demersurile necesare pot fi simplificate si consiliate prin intermediul unui astfel de cabinet lichidator. Daca faceti parte din categoria acestor societati care necesita ajutorul specializat al unui cabinet lichidator, va recomandam sa accesati pagina cabinetlichidator.ro unde veti beneficia de solutiile optime de rezolvare a problemei dumneavoastra.  

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/european-advertising-holding/tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-procedura-de-insolventa-a-unei-firme