Becurile cu led - cele mai economice

BUCURESTI - 21 februarie 2013

Comunicat tip General in Constructii, HoReCa, Retail

Apariţia surselor de lumină economice (CFL şi becuri cu led) aduce cu sine problema găsirii modalităţii de comparare obiectivă a performanţelor diverselor tehnologii folosite. Pentru rezolvarea acestei probleme, începând cu 1 septembrie 2010, legislaţia Uniunii Europene a impus etichetarea puterii luminoase a surselor de lumină în lumeni, înlocuind vechea etichetare in waţi, echivalent al consumului unui bec cu filament incandescent.

Becurile cu leduri - cele mai economice

 

Apariţia surselor de lumină economice (CFL şi becuri cu led) aduce cu sine problema găsirii modalităţii de comparare obiectivă a performanţelor diverselor tehnologii folosite. Pentru rezolvarea acestei probleme, începând cu 1 septembrie 2010, legislaţia Uniunii Europene a impus etichetarea puterii luminoase a surselor de lumină în lumeni, înlocuind vechea etichetare in waţi, echivalent al consumului unui bec cu filament incandescent.

 

Ce este lumenul (lm) ?

Lumenul este unitatea de măsură a fluxului luminos (puterii luminoase) emis(e) de sursa de lumină în spectrul vizibil. Apariţia noilor tehnologii folosite în realizarea surselor de lumină (CFL, LED), care au aceeaşi putere luminoasă dar consumă o putere electrică mai mică, face ca evaluarea în lumeni a puterii luminoase să fie singura modalitate de comparare a diverselor surse de lumină. Pe lângă puterea luminoasă in lumeni, pe sursele de lumină va trebui să fie notată şi puterea electrică consumată pentru producerea puterii luminoase nominale, in waţi (W), pentru dimensionarea circuitelor de alimentare.

 

Noile tehnologii

Becurile CFL (Compact Fluorescent Lamp) au fost prima opţiune pentru înlocuirea becurilor cu incandescenţă. Ele sunt versiunea miniaturală a cunoscutelor tuburi fluorescente.

Particularităţile becurilor CFL:

- durată mare de viaţă, până la 10000 ore

- economie de energie (de 4-5 ori mai puţin decât becurile cu incandescenţă)

- încălzire moderată

- emit radiaţii UV şi X

- conţin mercur (max 5 mg), toxic dacă tubul se sparge

- întârziere la pornire

- sensibile la variaţii de temperatură şi la umiditate

- întreruperile dese reduc semnificativ durata de viaţă

- diminuarea puterii luminoase odată cu creşterea duratei de funcţionare.

 

Becurile cu LED (diode cu emisie de lumină) sunt produse nou intrate pe piaţă, însă înlocuiesc, în mod eficient, becurile incandescente transparente şi mate cu putere de până la 150W (1800 lm).

Particularităţile becurilor cu LED:

- durată foarte mare de viaţă, până la 50000 ore

- economie mare de energie (de 8-10 ori mai puţin decât becurile cu incandescenţă)

- încălzire nesemnificativă

- nu emit radiaţii UV şi X

- nu conţin mercur

- fără întârziere la pornire

- insensibile la variaţii de temperatură şi la umiditate, în gama recomandată de producător

- nu îşi diminuează puterea luminoase odată cu creşterea duratei de funcţionare

- consumând puţin, sunt recomandate pentru locaţii care folosesc generatoare solare

- există şi variante constructive de înlocuire directă a tuburilor fluorescente, fără a mai fi nevoie de starter şi bobină.

 

Eficienţa luminoasă

Numărul de lumeni produşi de fiecare watt consumat arată eficienţa sursei respective de lumină, în lm/W. Tehnologiile noi intrate în uz: CFL şi LED au revoluţionat sursele de lumină din punct de vedere al eficienţei. Diferenţele în eficienţă luminoasă justifică deplin utilizarea lumenului ca indicator al puterii surselor de lumină. Mai jos sunt arătate eficienţele luminoase ale celor mai răspândite tehnologii.

 

Flux luminos (putere luminoasă)

Becuri incandes-cente, cu filament de Tungsten

Eficienţă

Tungsten (lm/W)

Putere electrică CFL (W)

Eficienţă

CFL

(lm/W)

Putere electrică LED (W)

Eficienţă

leduri (lm/W)

1200 lm

100 W

12 lm/W

18 W

67 lm/W

13 W

93 lm/W

 

Temperatura de culoare

Definirea temperaturii de culoare se bazează pe radiația corpului negru, radiație a cărei culoare depinde de temperatura corpului radiant. Pentru indicarea temperaturii de culoare a surselor de lumină este folosit Kelvinul, care indică temperatura absolută. Corpurile a căror temperatură este sub 4000 K par gălbui, în timp ce cele a căror temperatură este peste 7500 K par albăstrui.

Becurile clasice cu incandescenţă au temperatura de culoare 2500-3000 K, limitată de temperatura filamentului.

Becurile CFL şi becurile cu leduri permit combinarea nuanţelor componente ale luminii radiate, astfel încât rezultatul să poată fi încadrat într-o gamă mult mai largă de temperaturi. Găsim astfel becuri cu lumină „caldă”, cu temperatura de culoare în jurul valorii de 3500 K sau cu lumină „rece”, cu temperatura de culoare în jurul valorii de 6500 K.

 

EXCEL COMP SRL oferă becuri cu leduri în gama 260 – 950 lm, cu soclu E14 sau E27, care înlocuiesc direct becurile clasice, la preţuri optime. Temperatura de culoare oferită este cea optimă, 4500 °K (Kelvin), adică alb neutru, fără galben, fără albastru. Detalii găsiţi pe www. ledpower .ro.

Despre EXCEL COMP

EXCEL COMP SRL activeaza ca importator, distribuitor si servisant pentru urmatoarele tipuri de echipamente : cantare si platforme electronice (cantare comerciale ACS, platforme comerciale TCS, cantare de bucatarie KS, cantare portabile PS), case de marcat ZEKA si EXCEL, sertare de bani pentru casele de marcat, role hartie pentru casele de marcat, becuri cu led. Detalii privind aceste produse se pot gasi pe site-urile: www.excelcomp.ro, www.casa-de-marcat-fiscala.ro, ledpower.ro.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/excel-comp/becurile-cu-led-cele-mai-economice