Ziua Mondială a Populaţiei. Prioritate: Tinerii

BUCURESTI - 10 iulie 2006

Comunicat tip General in Sanatate

Fondul ONU pentru Populaţie dedică Ziua Mondială a Populaţiei de anul acesta tinerilor. De ce tinerii? Pentru că:

În lume

trăiesc 3 miliarde de tineri, aproape jumătate din populaţia globului.
peste 500 milioane de tineri trăiesc cu mai puţin de 2 dolari pe zi.
57 milioane de tineri şi 96 milioane de tinere din ţările în curs de dezvoltare nu ştiu să scrie sau să citească.
14 milioane de adolescente devin mame în fiecare an.
sarcina este principalul motiv de deces la tinere, în special din cauza complicaţiilor la naştere şi a avorturilor efectuate în condiţii precare.
la fiecare 14 secunde, un tânăr se infectează cu HIV - peste 6.000 tineri în fiecare zi.
riscul de infectare cu HIV al fetelor este de 1,6 ori mai mare decât cel al băieţilor. Fetele constituie peste 60 la sută din tinerii afectaţi de HIV/SIDA.

Tinerii şi adolescenţii de astăzi sunt cea mai numeroasă generaţie din istoria umanităţii: jumătate din populaţia lumii are sub 24 de ani. Ei reprezintă o sursă de energie şi de aptitudini care trebuie încurajată în aceeaşi măsură în care trebuie să acordăm atenţie deosebită lucrurilor care îi preocupă, în special pe femeile tinere şi pe cei care intră în adolescenţă.

Tinerii reprezintă o parte mare a populaţiei şi trebuie să aibă acces la resurse proporţionale, pentru că numai investind în tineri putem sparge cercul vicios al sărăciei. De aceea, Fondul ONU pentru Populaţie susţine includerea intereselor tinerilor în planurile şi programele naţionale de dezvoltare şi sprijină activităţi în domenii precum educaţia şi accesul la servicii de sănătatea reproducerii (planificare familială, prevenirea infecţiilor cu transmitere sexuală şi a HIV/SIDA, asistenţă medicală pre şi post-natală).

La rândul lor, tinerii contribuie la rezolvarea problemelor – ei au iniţiative cu privire la prevenirea HIV/ SIDA şi a sarcinilor nedorite sau la discriminarea şi violenţa împotriva femeii.

Implicarea directă a tinerilor în luarea deciziilor care le afectează viaţa este nu doar un drept esenţial, dar şi o cale de a le da mai multă încredere, de a-i învăţa să ia decizii mai bune şi de a deveni responsabili. Este nevoie de eforturi suplimentare pentru a-i sprijinii pe tinerii din comunităţile cele mai sărace, pe cei discriminaţi pe motive de gen, dizabilităţi sau etnie, precum şi pe cei care provin din familii decimate de HIV/SIDA sau separate de un conflict armat.

În România

Tinerii reprezintă un sfert din populaţia României.
În fiecare an, peste 25.000 de tinere între 15-19 ani devin mame, precum şi aproximativ 500 de adolescente sub 15 ani.
În 2003, 70.000 de întreruperi de sarcină au fost înregistrate în rândul tinerelor între 15 şi 24 de ani.
814 tineri sunt seropozitivi. Aproape 100 de tineri contractează HIV în fiecare an.
La grupa de vârstă 20-24 de ani, numărul femeilor nou infectate este de două ori mai mare decât cel al bărbaţilor.

(Sursa:Institutul Naţional de Statistică, Studiul Sănătăţii Reproducerii 2004, Population Reference Bureau, Comisia Naţională de Luptă Anti-SIDA.)

În România, programele Fondului ONU pentru Populaţie urmăresc creşterea accesului tinerilor la informaţii şi servicii gratuite de planificare familială, de consiliere şi de testare pentru depistarea infecţiilor cu transmitere sexuală şi a HIV.
De asemenea, prin programele finanţate de Fondul ONU pentru Populaţie, adolescenţii au acces la informaţii corecte despre sănătatea reproducerii şi sexualităţii printr-un modul şcolar opţional, 'Educaţie pentru viaţa de familie'. Acesta este susţinut tot de adolescenţi - educatorii 'peer' sau 'de la egal la egal'- liceeni bine pregătiţi care organizează activităţi de informare în şcoală şi în afara ei. Modulul 'Educaţie pentru viaţa de familie' are mai multe componente menite să îi pregătească pe adolescenţi pentru toate provocările relaţiilor sociale şi personale: Autocunoaştere şi comunicare, Comunicarea despre sexualitate, Valori şi luarea deciziilor, Anatomie şi fiziologie, Contracepţie, Sarcină şi parentalitate, Infecţii cu Transmitere Sexuală, HIV/ SIDA, Prevenirea consumului de substanţe.

Despre Fondul ONU pentru Populatie

Fondul ONU pentru Populaţie este o agenţie internaţională de dezvoltare care promovează dreptul fiecărui om - femeie, bărbat, copil - la o viaţă sănătoasă şi cu şanse egale în societate. Fondul ONU pentru Populaţie ajută ţările în care activează să folosească informaţiile despre populaţie pentru a elabora politici şi programe de reducere a sărăciei şi de creare a condiţiilor pentru ca fiecare sarcină să fie dorită, fiecare naştere să fie sigură, fiecare tânăr să fie protejat de HIV/SIDA şi fiecare fată şi femeie să fie tratată cu respect şi să trăiască o viaţă demnă.
Mai multe detalii la: http://www.unfpa.ro; http://www.unfpa.org
georgiana@unfpa.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/fondul-onu-pentru-populatie/ziua-mondiala-a-populatiei-prioritate-tinerii