Comunicat de presa CNPR

BUCURESTI - 30 octombrie 2014

Comunicat tip General in Administratie Publica, Afaceri, Finante / Contabilitate, HR

Referitor la metodologia de inspectie fiscala privind impozitul pe venituri din salarii si contributii sociale elaborata de ANAF si aplicata in teritoriu incepand cu septembrie 2014


Bucuresti, 30 octombrie 2014 – Pe 14 August 2014, la nivel national a demarat punerea in aplicare a unei Metodologii elaborate de ANAF, ce nu aparut pe site-ul institutiei si care marcheaza declansarea, incepand de luna trecuta, a unei campanii de sanctionare a agentilor economici, inacceptabila din punct de vedere legal, cu efecte devastatoare in economie, din urmatoarele motive:

Metodologia se doreste a fi o parghie pentru inspectorii fiscali de sanctionare a companiilor ce utilizeaza forme de optimizare fiscala valorificate de contribuabil "intra legem", respectiv in limitele legii. ANAF confunda "fuga de impozitare", ce presupune activitati de evaziune fiscala definite clar de lege,  cu sistemul cu deductibilitati fiscale licite, care ies insa din sfera clasica a contractelor de munca. Metodologia este incompleta, omisiva, necorelata cu legislatia si reformuleaza, in afara legii, "pareri" pe care, in teritoriu, unii inspectori mai putin stapani pe lege le socotesc legi, dand astfel nastere unor abuzuri.

 

ANAF isi exprima in preambulul metodologiei sale parerea ca orice asociat sau administrator doreste sa acumuleze venituri substantiale pentru el!

Aceasta formulare care incrimineaza orice persoana cu initiativa sau functie administrativa in domeniul privat este o ofensa ce demonstreaza ca ANAF nu intelege nici rolul investitorilor in economie, nici modul in care se dezvolta societatile comerciale si nici importanta profitului ca sursa de crestere durabila a unei companii. Presupunerea ca orice contribuabil doreste sa insele statul este o jignire colectiva de mari proportii, care intereseaza toate Asociatiile Patronale din Romania.

 

ANAF defineste transant "munca la gri",  fara a tine cont ca ceea ce nu e "la negru", respectiv ilegal,  nu poate fi decat legal!

 

Din pacate, uitand de responsabilitatea proprie pe care o incumba incalcarea legii, "inarmati" cu documentul incomplet si confuz, inspectorii ANAF fac ravagii in piata, dau amenzi ce trimit companii serioase in  incapacitate de plata, popresc conturile societatilor, blocheaza salarii.

 

Un alt aspect grav este si acela ca se intervine brutal in concurenta dintre societatile comerciale din piata romaneasca, intr-o perioada in care toti managerii urmaresc realizarea planurilor anuale in scurtul timp ce a mai ramas pana la incheierea anului fiscal.

 

Solicitam Ministerului Finantelor sa supravegheze ferm si sa coordoneze atent activitatea ANAF, institutie ce i se subordoneaza. Investitiile straine sunt la minimum, iar investitorii autohtoni pot decide sa nu mai investeasca si sa nu mai faca angajari pe o piata in care controalele fiscale se fac cu rea credinta.

 

Comisia Europeana estimeaza ca Romania a inregistrat cel mai mare deficit in privinta incasarii TVA (44% din veniturile din TVA preconizate in 2012). Consideram ca neplata TVA in asemenea proportie afecteaza profund mediul de afaceri, competitivitatea si dezvoltarea Romaniei. Incercarea ANAF de a acoperi diferentele in privinta incasarilor la buget cu bani obtinuti din sanctionarea abuziva a companiilor este una inacceptabila.

Proiectul "munca la gri" este gandit gresit si aplicat abuziv. Chiar daca aduce un beneficiu financiar imediat prin incasari la dispozitia ANAF, pe durata proceselor declansate de companiile santionate, aceasta nu este decat o solutie iluzorie, pe termen scurt, de acoperire a deficitelor si o cale sigura, pe termen lung, de a alunga investitiile. Solicitam abandonarea "proiectului" si revenirea in parametrii legalitatii.

Prof. Mihai Manoliu

Membru al Ordinului Expertilor Internationali

Membru al Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social

Presedinte Confederatia Nationala a Patronatelor din Romania, CNPR

Membru Biroului Comitetului European Economic si Social – EESC, Grup I angajatori

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/galenus1/comunicat-de-presa-cnpr