Scandalul Enel - dovada că energia regenerabilă nu este cauza majorării facturilor la curent

BUCURESTI - 12 iunie 2014

Comunicat tip General in ONG

Din anul 2012, facturile la energie au taxat un tarif dublu pentru certificatele verzi, nejustificat. Greenpeace susţine că Guvernul român trebuie să se adapteze tendințelor curente, să privească spre un viitor care aparține energiei regenerabile, tendință spre care se îndreaptă majoritatea țărilor europene.

Scandalul Enel - dovada că energia regenerabilă nu este cauza majorării facturilor la curent
 Este momentul ca producătorii de energie regenerabilă din România să nu mai fie puși la colț nejustificat, iar cei care, în prezent, lucrează la strategia energetică a României, să ia în calcul faptul că până în 2050, aplicând scenariul propus de Greenpeace, România ar putea fi alimentată cu energie regenerabilă în proporție de 84%, folosind tehnologia disponibilă în prezent. 

Irina Bandrabur

Agenția Națională de Reglementare în domeniul Energiei a descoperit că Enel a taxat dublu în facturile clienţilor săi certificatele verzi acordate producătorilor de energie regenerabilă; în ciuda acestui fapt, practica a continuat, cu acceptul autorităților, în schimbul unei mite.

Corupția și practicile cel puțin abuzive ale companiei Enel, cu complicitatea ANRE (1) dublate de prezența constantă a declarațiilor publice potrivit cărora „energia regenerabilă este prea scumpă și plata certificatelor verzi duce la creșterea facturilor” au dus la crearea unei false impresii despre adevăratul potențial al acestui sector. Acest lucru a dus, direct sau indirect, și la descurajarea investitorilor din acest sector, pentru proiecte mari, contribuind la acest lucru și instabilitatea legilor și a climatului din domeniu.

În mijlocul scandalului „facturilor umflate”, Guvernul propune acordarea unui ajutor de stat pentru marii consumatori de energie electrică, timp de 10 ani de acum încolo[1]. Măsura vizează consumatorii industriali, cei mai mari fiind Alro și ArcelorMittal. În total, ajutorul ar merge către aproximativ 300 de mari consumatori. Restul, milioane de consumatori casnici și firmele mai mici, vor suporta subvențiile către cei mari, aceștia din urmă să fie scutiți de la plata a până la 85% a certificatelor verzi. Acest mecanism de sprijin va fi aplicat de la 1 august, în situația în care Comisia Europeană va aproba Notificarea trimisă de statul român.

În timp ce această măsură este sprijinită de Guvern, companiile care pur și simplu taxază certificatele verzi dublu pe factură, sunt puternic blamate de același Guvern, care închide ochii la anumite nereguli și arată cu degetul spre altele.

Guvernul român trebuie să se adapteze tendințelor curente, să privească spre un viitor care aparține energiei regenerabile, tendință spre care se îndreaptă majoritatea țărilor europene.

Deja în câteva țări din Europa, energia regenerabilă a luat locul energiei convenționale. Deja sute de orașe și regiuni din toată lumea au 100% energie regenerabilă (1) (Islanda are 100% regenerabilă) Scoția și-a propus să atingă acest obiectiv până în 2025 iar țări precum Danemarca, Filipine și-au propus să atingă acest obiectiv până în 2050. În Norvegia, 99% din electricitate este obținută din surse regenerabile.

Este momentul ca producătorii de energie regenerabilă din România să nu mai fie puși la colț nejustificat, iar cei care, în prezent, lucrează la strategia energetică a României, să ia în calcul faptul că până în 2050, aplicând scenariul propus de Greenpeace, România ar putea reduce cererea finală de energie cu 40%, aplicând măsuri de eficiență energetică. De asemenea, până în 2050, România ar putea fi alimentată cu energie regenerabilă în proporție de 84%, folosind tehnologia disponibilă în prezent (2)”, precizează Irina Bandrabur, ofițer de presă în cadrul Greenpeace România.

(1)           Regiuni și orașe care au ales energia regenerabilă http://www.go100percent.org/cms/index.php?id=4

(2)           Despre scandalul Enel http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-7402025-raport-dur-comisiei-senatoriale-enel-nu-realizat-investitiile-asumate-privatizarea-electrica-muntenia-sud-enel-nu-plateste-dividende-enel-transfera-profitul-companii-unde-statul-roman-nu-este-actionar.htm , http://adevarul.ro/economie/stiri-economice/cum-fura-enel- factura -faca-investitiile-promise-procurorii-dna-arata-schema-banii-ieseau-tara-ajungeau-olanda-1_53972b7e0d133766a875c1fd/index.html

(3)       Propunerea Greenpeace: [R]evoluția Energetică –un scenariu pentru România http://www.greenpeace.org/romania/ro/campanii/schimbari-climatice-energie/revolutia-energetica/Greenpeace-lanseaza-Revolutia-Energetica-in-Romania/

 

Despre Greenpeace Romania

Greenpeace este o organizaţie internaţională, independentă, care derulează campanii, folosind confruntarea creativă, non-violentă, pentru a expune probleme globale de mediu și a determina soluții esențiale pentru un viitor verde și pașnic.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/greenpeace-romania/scandalul-enel-dovada-ca-energia-regenerabila-nu-este-cauza-majorarii-facturilor-la-curent