Implementarea în România a Directivei Europene privind bateriile portabile uzate

BUCURESTI - 27 februarie 2006

Comunicat tip General in Media / Publicitate

Pentru a minimiza efectele negative cauzate de depozitarea bateriilor şi acumulatorilor uzaţi, Comisia Europeană a adoptat o directivă privind bateriile şi acumulatorii care conţin substanţe periculoase (Directiva UE 91/157/EEC). Prin această directivă se reglementează controlul asupra colectării şi reciclării bateriilor uzate. În prezent, această Directivă este în curs de modificare, noua directivă impunând obiective specifice de colectare şi reciclare a bateriilor uzate.

Guvernul României a transpus în legislaţia naţională prin Hotărarea de Guvern 1057/2001 prevederile directivei europeane privind bateriile şi acumulatorii care conţin substanţe periculoase (Directiva UE 91/157/EEC).

Pentru implementarea prevederilor Directivei UE 91/157/EEC România a beneficiat de un proiect MATRA finanţat de Guvernul Olandei, proiect care s-a derulat în perioada ianuarie 2004 – decembrie 2005 şi beneficiar a fost Comisia Naţională pentru Reciclarea Materialelor. Actualmente derularea acestui proiect a fost extinsă până în luna iunie 2006, Guvernul Olandei dorind să sprijine România în eforturile sale de a se alinia la cerinţele europene.

În aceste luni activităţile proiectului se vor focaliza pe: organizarea şi funcţionarea Asociaţiei Române de Baterii Portabile, prevenirea importurilor şi vânzărilor ilegale de baterii portabile, crearea sistemului de monitorizare a bateriilor portabile, elaborarea strategiei de implementare a prevederilor noii directive în legislaţia din România.

În următoarea perioadă se vor organiza o serie de seminarii cu scopul de a minimiza importurile ilegale de baterii portabile. La aceste seminarii vor participa reprezentanţi ai Comisiei Naţionale pentru Reciclarea Materialelor, Autorităţii Naţionale a Vămilor, Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, Ministerului Mediului şi Gospodăririi Apelor, precum şi ai Asociaţiei Române de Baterii Portabile. De asemenea, se va organiza şi o vizită de studiu în Polonia pentru un schimb de experienţă în ceea ce priveşte problemele cu care s-au confruntat autorităţile şi importatorii / distribuitorii de baterii, precum şi modul în care aceştia au reuşit să soluţioneze aceste probleme (de exemplu: importurile şi vânzările ilegale, crearea sistemului de monitorizare, organizarea sistemului de colectare, stabilirea obiectivelor specifice de colectare şi reciclare a bateriilor uzate în conformitate cu cerinţele Directivei Europene, etc.).

Despre Group of Independent Experts

Pentru a afla mai multe detalii în legătură cu acest subiect, consultaţi pagina web: www.gieltd.com.
Telefon: + 40 (0) 2 13 18 77 72
Fax: + 40 (0) 2 13 18 77 73

office@gieltd.com

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/group-of-independent-experts/implementarea-in-romania-a-directivei-europene-privind-bateriile-portabile-uzate