Un nou actor pe scena cooperării şi dezvoltării internaţionale

BUCURESTI - 21 decembrie 2010

Comunicat tip General in ONG, Politic


Vineri, 17 decembrie 2010, Asociaţia Română pentru Cooperare şi Dezvoltare Internaţională (ARCADIA) a fost înfiinţată legal. ARCADIA a fost fondată în 2008 ca grup de lucru în cadrul GRSPSociety (Societatea Globală a Studenţilor şi Tinerilor Profesionişti Români) şi s-a dezvoltat pe parcurs într-o comunitate cu o identitate proprie.

Asociaţia Română pentru Cooperare şi Dezvoltare Internaţională (ARCADIA)

Asociaţia Română pentru Cooperare şi Dezvoltare Internaţională (ARCADIA)

 ARCADIA este o iniţiativă care îşi propune să dezvolte o comunitate profesională pe domeniile dezvoltării şi cooperării internaţionale. O astfel de comunitate poate avea un impact semnificativ pentru crearea de politici de calitate şi conturarea unui rol relevant al României în contextul internaţional actual. Suntem încrezători în succesul acestei iniţiative.  

Ştefan Cibian, Co-Chair ARCADIA

Iniţiativa este o premieră pentru România deoarece abordează arii ale politicii externe care sunt încă puţin cunoscute spaţiului românesc şi, în acelaşi timp, îşi propune să ofere o platformă neutră de dezbatere tuturor actorilor implicaţi în formarea politicilor publice în aceste domenii.  

În calitatea sa de nou stat membru al UE şi implicit de donator internaţional emergent, România are un interes în a deveni un actor dinamic în arena globală. În acest context, ARCADIA, prin membrii săi, practicieni, cercetători, cadre universitare, formatori de politici publice, dar şi studenţi activi în domeniul cooperării şi dezvoltării internaţionale, pune la dispoziţia societăţii româneşti un panel larg de expertiză şi educaţie internaţională şi multi-culturală.

Legalizarea asociaţiei este al doilea obiectiv atins în 2010 şi vine după organizarea primei conferinţe anuale ARCADIA pe tema Dezvoltare, comerţ, politici externe şi de securitate: Care este valoarea adăugată a noilor donatori emergenţi? desfăşurată între 25-26 noiembrie 2010, în Bucureşti. Conferinţa s-a axat pe determinarea modalităţilor prin care donatorii emergenţi pot contribui din perspectiva democraţiilor în tranziţie la dezvoltarea internaţională şi pe explorarea legăturilor între dezvoltare, comerţ, politicile externe şi de securitate în acest context.

Invitaţii Yesim Oruc (PNUD România), Mihaela Rutjens (MAE), Thomas Lawo (European Association for Research and Training Development Institutes-EADI), Simon Lightfoot (Universitatea din Leeds), Andy Storey (Universitatea College Dublin), Marjan Huc (Platforma Slovenă a ONG-urilor pe Dezvoltare SLOGA), Maria Sandor (Eximbank), Olivia Baciu (FPDL), Radu Stoicoviciu (PwC), Ana- Maria Mihaescu (International Finance Corporation) şi Misu Negritoiu (ING Group) au dezbătut alături de alţi participanţi importanţa politicilor de dezvoltare internaţională, efectele comerţului şi ale politicilor externe şi de securitate asupra politicilor de dezvoltare în contextul noilor donatori emergenţi, precum şi modalităţile în care acordurile de cooperare internaţională pot oferi beneficii reale pentru dezvoltarea noilor donatori emergenţi. 

În cadrul workshopurilor au fost dezbătute implicaţiile crizei economice actuale asupra  bugetului comunitar pentru asistenţă pentru cooperate şi dezvoltare internaţională, modalităţile prin care România îşi poate valorifica experienţa de 20 ani de tranziţie pentru dezvoltarea actualelor ţări în tranziţie. De asemenea, s-a discutat despre rolul mass-media în abordarea problematicii cooperării şi dezvoltării internaţionale în ţări precum România, modul în care tinerii îşi pot dezvolta o carieră în domeniul dezvoltării internaţionale, rolul marilor companii în dezvoltarea natională şi internaţională, perspectiva academică asupra Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, precum şi modalităţile eficiente de măsurare a sărăciei extreme.

Despre ARCADIA

Fondată în 2008 ca grup de lucru în cadru GRSPSociety, ARCADIA este o reţea profesională care reuneşte practicieni, cercetători, cadre universitare, dar şi studenţi activi în domeniul cooperării şi dezvoltării internaţionale. Scopul asociaţiei este de a contribui cu expertiză la formarea politicilor României în domeniul cooperării şi dezvoltării internaţionale, de a facilita transferul de informaţii către principalii actori implicaţi în formarea politicilor publice.

www.arcadianetwork.org

Prima conferinţă anuală ARCADIA a fost susţinută de  Ministerul Afacerilor Externe, PNUD România, PriceWaterhouseCoopers, Banca de Export-Import a României-EximBank S.A, Fondul Român de Contragarantare.

Despre GRSPSociety

Asociaţia Globală a Studenţilor şi Tinerilor Profesionişti Români (GRSPSociety)

SUNTEM o organizaţie neguvernamentala globală înfiinţată în 2008, o reţea deschisă formată din organizaţii şi din peste 1300 de tineri profesionişti şi studenţi.

VREM să contribuim activ la dezvoltarea şi modernizarea României prin implicare civică şi profesionalism. Viziunea noastră este o Românie democratică, europeană, conectată la mediul internaţional, competitivă şi justă, care să ofere oportunităţi egale de afirmare tuturor cetăţenilor ei indiferent de localizare, o Românie care să fie un jucător activ şi apreciat care aduce o valoare adăugată pe plan internaţional.

LOCUIM în peste 20 ţări, printre care Belgia, Canada, Franţa, Germania, Ungaria, Olanda, România, Spania, Suedia, Marea Britanie şi SUA.

SUNTEM ANGAJAŢI ai Băncii Mondiale, Comisiei Europene, Parlamentului European, General Electric, Morgan Stanley, InBev şi alte corporaţii de top, precum şi ai altor organizaţii guvernamentale şi neguvernamentale cu renume.

DEZVOLTĂM 18 proiecte sub 10 grupuri de lucru care funcţionează ca incubatoare de idei în domeniile: administraţie şi politici publice, afaceri şi finanţe, cooperare şi dezvoltare internaţională, cultură şi artă, democraţie şi participare, educaţie şi cercetare, energie şi mediul înconjurător, imaginea României în străinătate, migraţie internaţională, sănătate şi cercetare medicală.
www.grspsociety.org (in curand cu o alta infatisare)

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/grspsociety/un-nou-actor-pe-scena-cooperarii-si-dezvoltarii-internationale