Iasi - 1 martie 2005

Comunicat tip General in IT&C

eCOGITO – Soluţie de traducere a fost nominalizat la secţiunea “Cel mai inovativ produs românesc” a Premiilor IT&C ale României pentru anul 2004 (www.premii-tic.ro) care vor fi decernate la Palatul Cotroceni pe data de 23 martie 2005. eCOGITO – Soluţie de traducere este o platformă software destinată traducerii automate, cu personalizarea resurselor lingvistice (vocabulare, dicţionare, reguli) pe domeniul de activitate al clientului.

Soluţia de traducere dezvoltată de IASSID (Institutul pentru Analiza şi Sinteza Sistemelor Informatice Deschise) presupune realizarea unui proiect personalizat pe client, în funcţie de activităţile specifice ale organizaţiei. Această soluţie constă în:

1. eCOGITO – produs software - server intranet pentru traducere automată engleză – română (include vocabular conversaţional).

2. Personalizare pe domeniul de activitate al clientului (ex. transport, administraţie publică etc.) şi activităţile specifice (administrativ, juridic, comercial etc. ) realizată de specialiştii în lingvistică computaţională ai IASSID.

3. Servicii de suport client privind servicii auxiliare de instalare şi training, abonament pentru mentenanţă aplicaţie şi resurse lingvistice, consultanţă privind optimizarea activităţii de traducere.

eCOGITO - Soluţie de traducere automată facilitează comunicarea prin traducerea în timp real a documentelor din limba engleză, reduce costurile de dezvoltare a proiectelor şi creează baze de cunoştinţe reutilizabile în proiecte viitoare. Organizaţiile pot beneficia de produse software care să asiste traducerea legislaţiei europene, a documentaţiilor specifice, a standardelor de calitate, a corespondenţei la nivel internaţional. Mai mult, tehnologia lingvistică dezvoltată de IASSID permite adăugarea rapidă a unei limbi noi în cadrul acestei platforme.

Despre IASSID

IASSID (Institutul pentru Analiza şi Sinteza Sistemelor Informatice Deschise) este organizat ca institut de cercetare fundamentală şi aplicativă în domeniul producţiei şi tehnologiei software şi hardware.
Profilul IASSID, unic în România, este reprezentat de:
- 10 ani de cercetare în domeniul lingvisticii computaţionale, precum şi în ariile: sisteme expert, automate raţionale, proiectare, analiză, consultanţă sisteme/ reţele de comunicaţii;
- premii internaţionale şi naţionale:
-- Premiul special pentru cea mai bună invenţie în tehnologia informaţiei, Delegaţia Rusă (Agenţia Spaţială Rusă) Salonul Internaţional al Invenţiilor, EUREKA, BRUXELLES 2001, DOKIA – componenta eCOGITO
-- Medalia de aur, eCOGITO – metodă de analiză şi sinteză a informaţiilor multilingve, Salonul Internaţional al Invenţiilor, EUREKA, BRUXELLES 2001
-- Premiul pentru cel mai Bun Produs Ştiinţific, Expoziţia Naţională pentru Evaluarea Produselor Naţionale Software BINARY 2001
- colaborări cu Academia Română, Institutul de Informatică Teoretică şi Agenţia Naţională pentru Ştiinţă, Tehnologie şi Inovare.
- membru al Comisiei pentru Informatizarea Limbii Române a Academiei Române, încă de la înfiinţarea acesteia în anul 2001.

Pentru informaţii suplimentare, contactaţi S.C. IASSID S.A.
Loredana Paşcu
Director Executiv
Tel: (004) 0332 – 402.610
Fax: (004) 0332 – 402.611