Cu 19% mai putine santiere in lucru in semestrul I 2009

BUCURESTI - 14 august 2009

Comunicat tip General in Constructii

Ca raspuns la solicitarile numerosilor ziaristi, venite in urma publicarii articolului “Cine, Ce, Unde si Cat se mai construieste in Romania”, in care redactia Infobau a realizat o analiza a santierelor de constructii aparute in 2009 in intervalul ianuarie – mai 2009, am analizat comparativ, defalcat pe tipuri de lucrari de constructii, semestrul 1 al anului 2008 si aceeasi perioada a anului 2009.
Astfel, in primul semestru al anului 2008 au fost publicate, in urma monitorizarii realizate de operatorii Infobau, 2.961 de santiere in lucru din toata tara fata de 2.412 santiere in lucru cate au aparut in 2009, semestrul 1, ceea ce corespunde unei scaderi de 19%.

Diferente mari s-au constatat in cadrul lucrarilor cu finalitate rezidentiala, in cele 2 perioade inregistrandu-se 1.808 santiere de locuinte si ansambluri rezidentiale in 2008 fata de 1.375 cate au fost in 2009. S-a constatat astfel o contractie a pietei cu 31,5% pe segmentul rezidential. Acest lucru s-a datorat si unei inertii mai reduse in randul proprietarilor de imobile de locuinta la modificarile impuse de criza , in sensul ca cei care au inceput anul trecut lucrarile pentru o locuinta proprie au avut mari sanse sa le termine pana la sfarsitul anului 2008- mijlocul anului 2009, iar cei care aveau in plan construirea uneia si-au amanat planurile pana la imbunatatirea contextului economic.

Nu acelasi lucru il putem spune despre imobilele de birouri si sediile de firma. In acest caz, efectele crizei s-au facut simtite mai tarziu. Astfel, in 2008 au fost publicate 169 de santiere de birouri comparativ cu 195 de santiere aparute in 2009.

Spatiile comerciale au cunoscut o scadere a numarului in 2009 fata de 2008 cu aproximativ 6%. Acest procent, aparent mic, a fost influentat de includerea in aceasta categorie, pe langa lucrarile mari tip supermarket si hipermarket , a lucrarilor mici de genul piete, spatii comerciale aflate la parterul imobilelor de locuinta, etc.

Este interesant de urmarit evolutia pe zone geografice a numarului de lucrari. Astfel, cea mai semnificativa scadere de 27.65% s-a observat pe zona de Est comparativ cu doar 4.49% scadere calculata pentru zona de Sud-Est. Pentru Bucuresti, procentul de modificare negativa este de 11.05%, iar pentru zona de Ilfov de 10.04%.
Cea mai apropiata de media pe tara de 19% este zona de Centru cu o scadere de 13.05%. Zonele de Sud-Vest si Vest au inregistrat variatii negative de 7.32% respectiv 8.75%.

Toate cifrele de mai sus se refera la numarul de investitii monitorizate de Infobau, si nu la valoarea estimata/finala a investitiei sau la suprafata construita (metri patrati construiti). Pe langa cele 2.412 de santiere in lucru luate in calcul pentru 2009, au mai fost monitorizate si prezentate si alte aproximativ 700 de investitii in stadiul de proiect sau inaintea executiei a caror data de incepere a lucrarilor este incerta, conform reprezentantilor dezvoltatorilor.

Despre Infobau

Infobau ofera servicii business-to-business de tip consultanta de marketing si suport vanzari in domeniul constructiilor de mai bine de 7 ani. Pe langa monitorizarea santierelor in lucru din toata tara, Infobau mai ofera un serviciu ce consta in monitorizarea anunturilor de licitatii in constructii si un altul de monitorizare a cererilor de oferta de materiale si servicii de/pentru constructii si finisaje.
Infobau este de asemenea promotor al unui serviciu de marketing direct pe santiere folosit cu succes de catre departamentele de vanzari si marketing ale firmelor furnizoare de materiale si servicii in domeniul constructiilor.

Bogdan Ignat, redactor
tel 0732.047.955

Redactia INFOBAU
Intrarea Serg. Pantaru Ion, nr. 2, Sector 2, Bucuresti