Tabăra Internaţională de Creaţie ”Mraconia – Dubova, I. Mercea” – ediția 30. Artă, forţă şi tradiţie în Cazanele Dunării

BUCURESTI - 21 august 2012

Comunicat tip General in Arta & Entertainment, Educatie / Cultura, Media / Publicitate

Tabăra Internaţională de Creaţie ”Mraconia – Dubova, I. Mercea”, ediţia a 30-a, proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii si Patrimoniului Naţional, realizat și cu sprijinul Consiliului Judeţean Timiş, se desfăşoară în localitatea Dubova, în perioada 20– 30 august 2012. Tabăra, iniţiată în 1982, este organizată şi în acest an de pictorul Ioan Mercea, preşedintele Asociaţiei Culturale DUN’Art.

Acolo unde Dunărea luptă să învingă tăria stâncilor, în Cazanele învolburate, pictorii se întâlnesc în fiecare an, omagiind natura şi creaţia. Participă peste 40 de artişti valoroşi din România, Ungaria, Germania şi Argentina. Tradiţia şi forţa acaparatoare a locului au reuşit să readucă în tabără, an de an, personalităţi artistice deosebite, care s-au integrat ca într-o adevărată familie. Cine vine o dată în această tabără se reîntoarce cu multă bucurie anul următor.

prof. dr. Dana Miclăuş–Mercea, Director Programe

Despre tabăra de la Mraconia - Dubova, confirmată de trecerea timpului drept fenomen artistic fertil și puternic, remarcabil prin continuitate, creativitate și prezența unor artiști care rezonează armonios peisajul de la Mraconia și Dubova, cel mai elocvent se exprimă artiștii înșiși.

Ioan Mercea, Timişoara, august 2012:

"Imbatabil, timpul se scurge adunând subiectiv în sufletul nostru rezultatul strădaniilor permanente de a ne cunoaşte, de a ne integra în comunitatea artistică care ne subsumează.

Îmi vine greu să număr anii care au trecut de la prima ediţie a taberei de pictură de la Mraconia  şi  Dubova, în Cazanele Dunării. Am mai spus-o, şi nu pot să nu mă repet, când a inventat Raiul pe pământ, Dumnezeu s-a inspirat din spaţiul inegalabil de pe Dunăre. Nu se putea ca pictorii, graficienii sau sculptorii să nu-şi găsească aici identitatea. Stâncă, apă şi aer fuzionează în laboratorul artistic al fiecăruia cu forma şi culoarea rezultând o  trăire miraculoasă puternică şi indefinită.

Răsfiraţi pe lângă Dunăre, în vecinătatea strălucirii stâncilor de calcar, acompaniaţi de sunetul valurilor ce se lovesc necontenit de stânci, pictorul dialoghează cu propriile întrebări elucidând prin culoare nelinişti subiective.

Expoziţiile de după tabere reactualizează parţial atmosfera care include disputa dintre motiv şi rezolvarea plastică. Nu poţi să treci cu vederea ingeniozitatea soluţiilor artistice, scop final al documentării. Faptul că lucrarile au fost itinerate de multe ori, că au făcut parte şi din alte expoziţii şi saloane, nu face decât să sporească veridicitatea şi consistenţa acţiunii.

Nimic din toate acestea nu ar fi putut prinde viaţă fără a exista ataşamentul şi puterea de colaborare a instituţiilor de cultură şi artă, care în decursul anilor, cu generozitate, au finanţat în folosul artei şi al societăţii o asemenea activitate de creaţie.

Artişti valoroşi şi-au pus talentul în slujba acestei acţiuni întărind astfel ideea potenţialului artistic inepuizabil. Natura, sursă de inspiraţie şi reflecţie, reînnoită cu fiecare anotimp, conferă demersului plastic certitudinea permanenţei. Pentru că vorbim de plain-air, valea Dunării oferă spaţiului geografic necontenitele modificări ale ambianţei, subiectivitatea întregind substanţial conţinutul prin lumină, apă şi aer. Am certitudinea şi mulţumirea că Mraconia – Dubova, după 30 de ani, a însemnat un moment artistic important pentru viaţa şi creaţia unui număr mare de artişti români şi străini. Este o sarcină de onoare în a mulţumi cu căldură tuturor artiştilor, celor care au făcut posibil un asemenea demers în care cred şi ale cărei urmări artistice să fie deschizătoare de drumuri."

„Acolo unde Dunărea luptă să învingă tăria stâncilor, în Cazanele învolburate, pictorii se întâlnesc în fiecare an omagiind natura şi creaţia. Participă peste 40 de artişti valoroşi din România, Ungaria, Germania şi Argentina. Majoritatea artiştilor invitaţi nu sunt la primul contact cu ambianţa taberei şi frumuseţile locului, dar exisă şi prezenţe inedite, mai ales din străinătate. Tradiţia şi forţa acaparatoare a locului au reuşit să readucă în tabără, an de an, personalităţi artistice deosebite, care s-au integrat ca într-o adevărată familie. Cine vine o dată în această tabără se reîntoarce cu multă bucurie anul următor” - adaugă prof. dr. Dana Miclăuş–Mercea, Director Programe, cea care continuă alături de tatăl său frumoasa și trainica tradiție a fenomenului cultural Mraconia - Dubova.

Despre INSIDE BRAND

www.insidebrand.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/inside-brand/tabra-internaional-de-creaie-mraconia-dubova-i-mercea-ediia-30-art-for-i-tradiie-n-cazanele-dunrii