In 11 luni 2004, 500 romani au incercat sa iasa ilegal din tara, in baza unor pasapoarte falsificate

BUCURESTI - 30 decembrie 2004

Comunicat tip General in Social

In 11 luni din anul 2004, politistii de frontiera au oprit din drumul ilegal catre Ocident 500 cetateni romani care s-au legitimat in punctele de control, cu pasapoarte false ori falsificate.
Comparativ cu perioada similara a anului trecut, se inregistreaza o crestere de 56% a celor care au incercat sa iasa din tara cu documente falsificate sau care nu le apartineau, depistarea acestora inca de la „inceputul aventurii” fiind rezultatul perfectionarii pregatirii lucratorilor nostri si folosirii unei dotari tehnice performante in descoperirea falsurilor.

Raportandu-ne insa la numarul total al concetatenilor nostri care au calatorit legal in aceasta perioada in afara hotarelor tarii, procentul romanilor care s-au prevalat de acte false la trecerea frontierei este infim - 0,007%, concluzia fiind aceea ca majoritatea cetatenilor romani au apelat la calea legala pentru a calatori in strainatate.
Din analizele de caz efectuate la nivelul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera s-a constatat ca, motivul principal pentru care romanii din aceasta categorie s-au prezentat in punctele de trecere cu documente falsificate prin inlocuirea fotografiei sau care nu le apartineau, a fost generat de suspendarea dreptului de folosinta al propriilor pasapoarte, ca urmare a returnarii anterioare din statele cu care Romania are incheiate acorduri de readmisie.
Din totalul celor care s-au legitimat cu documente false in acest an, 265 persoane au prezentat la control pasapoarte apartinand altor persoane, in majoritatea cazurilor din declaratii rezultand ca, actele au fost „gasite” pe strada, in gari, autogari, etc, ori au fost sustrase de la rude/prieteni apropiati.
Analizand varsta celor care au apelat la aceasta metoda se constata ca majoritatea sunt tineri intre 18 si 35 ani, motivul care i-a determinat pe „aventurieri” sa-si incerce sansa in acest mod, constand in dorinta de a-si gasi locuri de munca bine platite in strainatate.
Restul persoanelor (235 romani) au incercat sa iasa din tara cu documente falsificate prin inlocuirea fotografiei, pretul platit pentru obtinerea unui astfel de document fals, variind intre 100 si 1.500 Euro (in functie de calitatea falsului). In toate cazurile, „intermediarii” si-au declinat identitati false, din dorinta de a se autoproteja.

Dintre cazurile mai importante, prezentam urmatoarele:
*Dupa 2 ani de monitorizare intensa a unei retele de falsificatori de pasapoarte, ce actiona in Arad si care avea “o clientela extrem de selecta” - in general, din lumea persoanelor cu antecendente penale - politistii de frontiera din cadrul Directiei PF Oradea au trimis in fata Parchetului de pe langa Curtea de Apel Oradea, cu dosar penal, 5 cetateni romani, unul dintre acestia fiind “creierul retelei” (un roman, cu vechi „state” in penitenciarele din Romania).
Din cercetari, s-a stabilit ca reteaua a „sprijinit” aproximativ 100 persoane – cetateni romani si straini, care doreau sa ajunga in Occident in baza unor pasapoarte romanesti, sumele obtinute din activitatea ilegala fiind de ordinul sutelor de mii de Euro.
Cercetarile au fost demarate in luna iulie a anului 2002, cu ocazia depistarii, in frontiera, a unei cetatene romane din Husi - jud. Vaslui - care s-a legitimat, la controlul documentelor, cu un pasaport falsificat prin inlocuirea fotografiei. La acea data, femeia a declarat politistilor de frontiera ca a intrat in posesia documentului falsificat prin intermediul unei persoane din Arad, a carei identitate nu o cunostea si careia ii platise 500 Euro.
Extinzand cercetarile, lucratorii nostri au “dat astfel de urma” unei retele de falsificatori de pasapoarte, ce actiona la nivelul municipiului Arad si isi extinsese exclusiv “competenta” pe raza altor 3 judete din Vestul tarii (motivatia fiind “practicarea” unor preturi “accesibile” pentru un pasaport fals).
La domiciliul unuia dintre membrii retelei, care se afla in stare de recidiva postcondamnatorie (fata de pedeapsa aplicata in anul 2000), politistii de frontiera au descoperit pe langa pasapoarte (unele cu copertile deja desfacute) si carti de identitate apartinand unor persoane de pe raza judetelor Bacau si Timisoara si 2 “clienti”, un cetatean din R.Moldova care dorea sa ajunga (in baza unui pasaport romanesc) in Germania si un cetatean roman care tocmai fusese pus in libertate de Parchetul de pe langa Tribunalul Timis, unde fusese prezentat sub aspectul savarsirii infractiunii de trecere frauduloasa a frontierei.
S-a stabilit astfel ca in reteaua condusa de numitul S. Ioan Gelu, mai actionau cetateni romani D. Ilie, in varsta de 46 ani, domiciliat in Arad - transportatorul “oficial” al persoanelor ce “beneficiau de serviciile retelei”, C. Valentin, de 44 ani, domiciliat in Iasi - racolator de “doritori” si intermediar intre acestia si Gelu si P. Gheorghe Nicolae, de 39 ani, din Arad - “procurator” de pasapoarte ce urmau a fi falsificate si intermediar intre “clienti” si transportator.
Ca urmare a faptului ca politistii de frontiera le-au intocmit celor in cauza dosare penale si i-au trimis in fata parchetului teritorial, sub aspectul savarsirii infractiunilor de initierea si constituirea unui grup infractional organizat ori aderarea sau sprijinirea acestui grup, precum si trafic de migranti, complicitate la fals material in inscrisuri oficiale.

* Dupa o intensa activitate informativ-operativa ce a durat aproximativ 9 luni de zile, ofiţeri din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, sub directa coordonare a procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism si sprijiniti de lucratori ai Oficiului Naţional Central pentru combaterea falsului de monedă, cărţilor de credit si cecurilor de calatorie, ai Direcţiei Generale de Informaţie şi Protecţie Internă şi ai Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei Vlad Ţepeş din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, au reusit depistarea unei adevarate retele de falsificatori de documente, ce actiona la nivelul teritoriului Romaniei si care facilita obtinerea de “noi identitati” cetatenilor romani “certati cu legea” ori straini, care intentionau sa ajunga ilegal in Occident.
Reteaua era extrem de bine organizata, membrii sai avand roluri bine stabilite, ce constau atat in racolarea persoanelor interesate, cat si in intermedierea serviciilor si falsificarea efectiva a documentelor, pe categorii si tipuri de acte (in functie de complexitatea procesului de falsificare).
In urma activitatilor informativ – operative si de cercetare penala, au fost identificati 7 dintre membrii retelei de falsificatori, fiind realizate, in baza autorizaţiilor de percheziţie emise de catre Judecatoria Sector 4 Bucureşti, mai multe perchezitii domiciliare la cei in cauza, toate pe raza municipiului Bucuresti.
Aici au fost gasite si ridicate numeroase documente contrafacute sau ce urmau a fi contrafacute (permise de conducere emise de autoritatile italiene, pasapoarte straine, etc.), precum si instrumentele specifice si alte obiecte necesare falsificarii acestora.
Din cercetari si probele administrate,au fost retinuti invinuitii BULBARIU GHEORGHE, TOMESCU LUCIAN, DIACONU VIOREL, CIUVĂŢ DANIEL SORIN, iar la data de 03.12.2004, au fost prezentati Judecatoriei Sector 4 cu propunere de arestare preventiva, fiind emise mandate de arestare pentru o durata de 29 zile, pe numele inculpatilor DIACONU VIOREL, CIUVĂŢ DANIEL SORIN si BULBARIU GHEORGHE sub aspectul comiterii infractiunilor de asociere in vederea savarsirii de infractiuni si fals material in inscrisuri oficiale.Totodata, in cauza mai sunt cercetati in stare de libertate pentru comiterea aceluiasi gen de infractiuni si invinuitii IANCU PETRE, ANTOHIE MIHAI si STOICA SILVIU, fata de ultimul fiind dispusa masura obligarii de a nu parasi localitatea. Cercetarile sunt continuate in vederea identificării tuturor membrilor acestei reţele de falsificatori şi a stabilirii intregii activitati infractionale a acestora.

*Politistii de frontiera bihoreni au intrerupt drumul ilegal spre Spatiul Schengen unui roman returnat, care incerca sa ajunga in Italia cu un pasaport falsificat pentru care platise 1.300 Euro.
Cel in cauza, Ionel E., in varsta de 47 ani, domiciliat pe raza judetului Buzau, a fost depistat cu ocazia efectuarii formalitatilor specifice de iesire din tara, in PTF Bors, jud. Bihor, unde politistii de frontiera au constatat ca pasaportul cu care s-a legitimat era falsificat prin inlocuirea fotografiei.Fiind demarate cercetarile, s-a stabilit ca barbatul fusese returnat din Italia, in cursul acestui an si avea suspendat dreptul de folosinta al propriului pasaport, pentru o perioada determinata.
Conform propriilor declaratii, Ionel intentiona sa se reintoarca pe teritoriul statului italian, pentru a munci la negru, fapt pentru care a apelat la “ajutorul” unei persoane, a carei identitate nu o cunoaste care, in schimbul sumei de 1.300 Euro, i-a procurat documentul de calatorie falsificat si l-a asigurat totodata ca “va reusi trecerea frontierei cu certitudine” dat fiind “calitatea falsului” care a atras dupa sine implicit si suma “piperata” care i-a fost solicitata.

* Politistii de frontiera aradeni au depistat o cetateana romana care intentiona sa iasa ilegal din tara, folosindu-se de pasaportul unei prietene cu 15 ani mai tanara decat ea.
Cea in cauza s-a prezentat pentru a iesi din tara la PTF Nadlac, calatorind cu un microbus ce avea ca destinatie Italia, ocazie cu care s-a legitimat cu un pasaport eliberat de autoritatile competente ale judetului Calarasi. Din studiul documentului de calatorie, politistul de frontiera a constatat ca intre persoana din fotografie si cea prezenta in punctul de trecere existau diferente atat de fizionomie cat si de varsta, motiv pentru care au fost extinse verificarile.
Vizibil deranjata de faptul ca politistul de frontiera se indoieste de buna sa credinta si nu vrea sa tina cont de faptul ca fotografia din documentul de calatorie este intradevar a ei, dar a fost realizata cu mai multi ani in urma, femeia nu a mai contestat nimic in momentul in care lucratorii nostri i-au comunicat adevarata sa identitate - Angela A, in varsta de 35 ani, domiciliata pe raza jud. Calarasi - precum si faptul ca avea suspendat dreptul de folosinta al propriului pasaport ca urmare a returnarii din Italia, luna trecuta.
Angela a declarat ca, intentiona cu orice pret sa se reintoarca in Italia, unde se afla fiul sau, motiv pentru care a “imprumutat” de la o prietena pasaportul cu care s-a legitimat, sperand ca nu va fi depistata de politistii de frontiera, desi diferenta de varsta dintre ele era de 15 ani.

* Un alt caz de acest gen, a fost inregistrat la PTF Stamora Moravita, unde s-a prezentat in vederea efectuarii formalitatilor de iesire din tara, un barbat care s-a legitimat cu un pasaport eliberat de autoritatile competente ale judetului Vaslui.
Din studiul documentului de calatorie, politistul de frontiera a constatat ca, barbatul prezent in punct nu era unul si acelasi cu cel din fotografia aplicata in pasaport, fapt pentru care au fost extinse verificarile. Astfel, s-a stabilit ca barbatul era de fapt cetateanul roman Ionel B., in varsta de 49 ani, domiciliat pe raza judetului Vaslui si figura urmarit general pentru savarsirea infractiunii de talharie, pe numele sau fiind eliberat si mandat de executare a pedepsei cu inchisoarea.
Fata de cele constatate, vasluianul a declarat ca, dorind sa se sustraga de la raspunderea pentru faptele comise si profitand de faptul ca avea un frate geaman, i-a sustras pasaportul, convins fiind ca puternica asemanare cu acesta, ii va face inconfundabili la controlul de frontiera.

In toate cazurile, politistii de frontiera le-au intrerupt calatoria celor in cauza, intocmindu-le dosare penale sub aspectul savarsirii infractiunilor de fals privind identitatea, complicitate la fals material in inscrisuri oficiale si tentativa de trecere ilegala a frontierei de stat, la finalizarea cazurilor fiind prezentati parchetelor teritoriale, in vederea luarii masurilor legale ce se impun.

Politia de Frontiera Romana, in baza bunei colaborari cu celelalte institutii abilitate in combaterea infractionalitatii, va continua sa actioneze cu aceeasi fermitate pentru depistarea celor care incearca sa se sustraga de la raspunderea pe care o au pentru faptele comise, scopul fiind asigurarea securitatii populatiei (avand in vedere ca infractorii actioneaza in detrimentul cetateanului) si a respectarii legalitatii in tara noastra.

Despre INSPECTORATUL GENERAL AL POLITIEI DE FRONTIERA

Serviciul de Relatii Publice din cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera

Fabian Badila
tel. 408.74.04
igpf2002@yahoo.com

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/inspectoratul-general-al-politiei-de-frontiera/in-11-luni-2004-500-romani-au-incercat-sa-iasa-ilegal-din-tara-in-baza-unor-pasapoarte-falsificate