Politistii de frontiera s-au profesionalizat inclusiv pe linia combaterii traficului de droguri.

BUCURESTI - 17 decembrie 2004

Comunicat tip General in Social

In anul 2004, in colaborare cu alte autoritati romane si straine abilitate, politistii de frontiera din I.G.P.F. au anihilat 3 retele puternice de trafic international de stupefianteSpecializarea activitatii pe linia combaterii traficului international de droguri si intensificarea colaborarii interne si internationale pe aceasta linie, si-au dovedit in acest an eficacitatea, politistii de frontiera din IGPF reusind, in cooperare cu autoritatile romane si straine abilitate, anihilarea a 3 retele de trafic international de stupefiante, ce actionau, inclusiv, pe teritoriul Romaniei.

Rutele folosite de acestea erau cele deja “consacrate” :
•ruta „Balcanica”, specializata in transportul rutier de heroina, ce are ca punct de pornire Afganistan / Iran – Turcia – Bulgaria – Romania (tranzit) – Ungaria – tarile din Europa de Vest (piata de desfacere)
•ruta America de Sud (Venezuela, Columbia, Bolivia, Peru, etc.) – Europa de Est (tranzit Romania) – Europa Centrala si de Vest, destinata transportului aerian de cocaina

iar organizarea lor se baza pe un sistem piramidal, „creierul” avandu-si „locatia”, in general, in state vest-europene, de unde isi coordona direct „locotenentii” (intre 2 si 10 persoane, in functie de aria de extindere a retelei si cantitatea de „marfa” ce urmeaza a fi livrata), „amplasati” in tarile de tranzit si de origine a stupefiantelor. Locotenentii, la randul lor, aveau in subordine mai multi „carausi”, care se ocupau cu tranzitarea „marfii” peste frontiere pana la destinatie. Acestia erau alesi „pe spranceana” pentru a nu da de banuit in fata autoritatilor, fiind in general, persoane serioase, cu familii, fara antecedente penale si cu o situatie financiara medie ori posibili muncitori in strainatate (fiind racolati prin promisiuni de obtinere a unor fonduri substantiale).
Modalitatea de ascundere a drogurilor era extrem de ingenioasa, in genti de voiaj, de acelasi tip, ce contineau efecte personale (imbracaminte) si care erau special amenajate (cu fund dublu) ori in locuri special create in interiorul mijloacelor de transport, toate „creatiile” avand drept scop sa nu dea de banuit autoritatilor sau sa poata fi depistate cu aparatura specifica existenta in punctele de frontiera.

Pe scurt, modul de actiune al fiecarei retele de trafic international de stupefiante depistate de politistii de frontiera (in colaborare cu celelalte institutii), era urmatorul :

* Reteaua de trafic de heroina, care a transportat din Turcia pana in Spania, aproximativ jumatate de tona de heroina, actiona la nivel international inca din anul 2003, pe teritoriul Romaniei fiind implicati 18 cetateni romani, ce aveau roluri bine stabilite (carausi, depozitari) si anumite “calitati personale” (cerinte imperios necesare pentru intrarea in randul mafiei – aproximativ 40 ani, “imagine” de muncitori care doresc sa-si gaseasca de lucru in Spatiul Schengen sau turisti, etc.) necesare evitarii oricaror suspiciuni din partea autoritatilor.

“Profitul” retelei obtinut din tranzactionarea stupefiantelor din Turcia pana in Spania era de peste 12.000 Euro/kg. drog, (avand in vedere ca in Turcia kilogramul de heroina se “vinde” cu 8.000 Euro, iar in Spania, acelasi kilogram de heroina se cumpara/vinde cu 20.000 Euro), suma totală obţinută din comercializarea întregii cantităţi de droguri ridicându-se la peste 6 milioane Euro.
Transportul stupefiantelor era realizat in genti de voiaj, de acelasi tip, ce contineau efecte personale (imbracaminte) si care erau special amenajate (cu fund dublu, in care erau dispuse pachetele cu heroina), astfel incat sa nu dea de banuit autoritatilor sau sa poata fi depistate cu aparatura specifica existenta in punctele de frontiera. Membrii retelei, in functie de activitatea desfasurata, primeau intre 500 si 1.000 Euro pentru fiecare transport (plus cheltuielile rezultate din deplasare).

Capul retelei era un cetatean roman aflat in Spania, care – in baza informatiilor autoritatilor romane si a bunei colaborari dintre Politia de Frontiera Romana si autoritatile de frontiera spaniole a fost arestat, urmand a-si ispasi pedeapsa.

Pentru depistarea intregii activitati infractionale a fost necesara o intensa activitate informativ-operativa ( cu sprijinul ofiţerilor din cadrul Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă din M.A.I) ce a durat aproximativ 5 luni de zile, timp in care, sub directa coordonare a procurorilor Sectiei de Combatere a Criminalitatii Organizate si Antidrog din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie,politistii de frontiera au realizat descinderi la locuintele a 6 cetateni romani (cu varste cuprinse intre 25 si 50 ani), din judetele Constanta si Prahova.
Totul a pornit de la retinerea, la PTF Turnu, jud. Arad, a doi dintre membrii retelei - Pinţoi Sorin şi Biţoiu Ion – care au încercat să scoată din ţară cantitatea de 11 kg heroină. Pe baza declaratiilor acestora (cum ca au primit geamantanele de la o persoana din Constanta, fara a cunoaste ce contin, ei avand doar sarcina de a le transporta si preda unui alt individ aflat in Spania, pentru acest serviciu primind cate 1.000 Euro/persoana, plus decontarea cheltuielilor de transport) si autorizaţiilor de percheziţie emise de catre Tribunalul Bucureşti s-a reusit documentarea intregii retele, fiind identificati cei 18 cetateni romani implicati si arestate 8 persoane. Si in prezent cercetarile continua in vederea stabilirii intregii activitati infractionale a membrilor retelei.

* O alta retea de trafic de heroina catre Occident, a fost depistata cu sprijinul autoritatilor judiciare ungare care, manifestand incredere fata de Politia de Frontiera Romana, au procedat - pentru prima data „in istoria celor doua institutii” - la transferul urmaririi penale intr-un caz in care doi cetateni romani erau implicati in transportul catre Occident a peste 112 kg. heroina.

Reteaua de narco-traficanti din care faceau parte cei doi carausi era in atentia ofiterilor specialisti din cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera de mai mult timp, fapt pentru care, intr-un interval de numai 3 zile de la realizarea transferului, lucratorii nostri au reusit retinerea „locotenentului” implicat in activitatea ilegala pe teritoriul Romaniei – in persoana cetateanului roman Crivac Emil si stabilirea modului de operare al acestuia.
Astfel, cel in cauza, „sprijinit” de patronul unui atelier auto, „cosmetiza” autoturismele, realizand locasuri special amenajate pentru transportarea „ferita de privirile autoritatilor” a drogurilor, activitate foarte profitabila pentru Crivac. Descinderile realizate de politistii de frontiera, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, s-au concretizat prin confiscarea unei platforme „cosmetizate” pentru transportul heroinei, a unei rulote de 5 stele, a unui microbuz si unui autoturism marca Peugeot, toate cumparate de Crivac din banii obtinuti prin vanzarea heroinei si arestarea celui in cauza.

* A treia retea – ce se ocupa cu transportul de cocaina din America de Sud catre Europa de Vest (tranzit Romania) a fost depistata, in urma realizarii unei livrari supravegheate, la care au participat autoritatile judiciare franceze, procurori din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Politie de Frontiera, Vama, DGIPI si DGCOA din Romania, fiind retinute 17 kg. cocaina, ce urmau sa ia calea Occidentului.
Din aceasta retea faceau parte si doua cetatene romane – Platon Gabriela si Amariei Dumitrita – carora le-a revenit rolul de a transporta din Venezuela in Romania, cantitatea de 17 kg. cocaina, a carei valoare pe piata neagra se ridica la aproximativ 2,3 milioane Euro.
Stupefiantele erau extrem de bine disimulate, in genti de voiaj cu pereti dublii si in sticle de whisky (din portelan, special amenajate, in sensul ca fundul acestora era taiat in vederea introducerii pliculetelor cu cocaina, dupa care era relipit si acoperit cu un autocolant in forma de eticheta), scopul traficantilor fiind „protejarea transportului” in fata autoritatilor.
Sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, a fost creata o echipa operativa formata din politisti de frontiera, lucratori vamali, ofiteri din cadrul DCCOA si DGIPI, care in urma unor activitati specifice de investigatie, a reusit depistarea, in flagrant, a celor doua cetatene romane si capturarea celor 17 kg. cocaina, pe care acestea le introdusesera in tara prin Aeroportul Henri Coanda.
Cele doua inculpate au fost arestate preventiv, pe o perioada de 30 de zile de catre Tribunalul Bucuresti, pentru savarsirea infractiunilor de trafic de droguri de mare risc si introducere pe teritoriul Romaniei, pedepsite cu inchisoare de la 15 la 25 ani, activitatile de investigatie continuand in vederea depistarii si retinerii tuturor persoanelor implicate in reteaua internationala de narcotrafic.

Aceste realizari ale Politiei de Frontiera Romane pe linia combaterii traficului international de droguri sunt completate de descoperirile efective de stupefiante, inregistrate in zonele de competenta, in acest an.
Astfel, in 11 luni 2004, politistii de frontiera, independent sau in colaborare cu celelalte institutii cu atributii in domeniu (Vama, Politie, etc.) au depistat cantitatea totala de 1.588,934 kg droguri (15,264 kg heroină, 14,977 kg cocaină, 1.353,259 kg canabis – în care este inclusă o cultură în greutate de 1.350,944 kg, 4,004 kg opium, 0,018 kg marijuana, 0,605 kg haşiş, 0,022 kg amfetamine, 200,785 kg alte stupefiante) şi 238,549 kg precursori, fiind întocmite dosare penale faţă de 42 persoane (atat cetateni romani cat si straini – turci, iranieni, bulgari, etc.).

Pentru contracararea traficului de droguri, ce afecteaza atat sanatatea populatiei cat si siguranta acesteia, Politia de Frontiera Romana va continua sa intreprinda masuri ferme in toate zonele de competenta in vederea depistarii si retinerii retelelor de narco-traficanti, apreciind faptul ca o intensa cooperarea intre institutiile de frontiera din statele de lansare si tranzit, precum si un schimb operativ si eficient de date si informatii intre structurile nationale abilitate reprezinta unul din mijloacele viabile de combatere acestui fenomen.

Despre INSPECTORATUL GENERAL AL POLITIEI DE FRONTIERA

Serviciul de Relatii Publice din cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera

Fabian Badila
tel. 408.74.04
igpf2002@yahoo.com

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/inspectoratul-general-al-politiei-de-frontiera/politistii-de-frontiera-s-au-profesionalizat-inclusiv-pe-linia-combaterii-traficului-de-droguri-