Radioamatorismul, un domeniu viu

BUCURESTI - 29 septembrie 2005

Comunicat tip General in IT&C

La initiativa Inspectoratului General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI), radioamatorii s-au intalnit cu specialistii in comunicatii ai institutiei, in scopul simplificarii regulamentului de autorizare al radioamatorilor.

Radioamatorismul, un domeniu viu

Propunerile pentru noul regulament vizeaza eliminarea tarifului de utilizare a spectrului de frecvente, prelungirea autorizatiei de la un an la cinci ani si marirea puterii de emisie. Alte propuneri se refera la introducerea unui tarif pentru atribuirea indicativelor (fiecare radioamator se identifica dupa un indicativ), la definirea unor proceduri de autorizare a statiilor repetoare (statii care permit retransmisia semnalelor provenind de la statiile individuale de radioamatori) si a balizelor radio (statii care emit semnale de referinta pentru determinarea conditiilor de propagare) folosite de radioamatori.

„Competitia cu noile tehnologii a trecut radioamatorismul pe lista domeniilor uitate, insa faptul ca primim numeroase cereri de certificare, in fiecare an, arata ca este un domeniu viu”, a declarat Catalin Marinescu, presedinte IGCTI. „Noul regulament discutat de radioamatori impreuna cu expertii IGCTI doreste tocmai sa simplifice procedurile existente pentru a stimula acest domeniu”.

La randul sau, Vasile Ciobanita, secretar general in cadrul Federatiei Romane de Radioamatorism, a declarat: „Dialogul de astazi este de bun augur pentru ca radioamatorismul are nevoie de incurajari”.

Serviciul de radioamator cuprinde, in principal, radiotelegrafie si radiotelefonie, fapt ce permite comunicarea la mare distanta. Conform rezolutiilor Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor (UIT), serviciul de radioamator, atat terestru, cat si prin satelit, devine foarte eficient in caz de calamitati naturale si dezastre. De exemplu, in timpul inundatiilor din judetul Timis si Caras Severin, comunicarea s-a realizat prin intermediul statiilor repetoare, in conditiile in care alte retele de comunicatii nu au functionat.

In Romania exista 6.200 de radioamatori, cu varste cuprinse intre 6 ani si 90 de ani. Anul acesta la Campionatul Mondial de Telegrafie Viteza organizat pentru radioamatori la Scopje, Macedonia, Romania a obtinut 21 de medalii.

Pentru a fi radioamator trebuie sa obtii un certificat de radioamator eliberat de IGCTI in urma unui examen. Acesta este organizat in doua sesiuni, in aprilie si octombrie, de catre directiile teritoriale ale IGCTI din Bucuresti, Cluj, Iasi si Timisoara. Urmatoarele examene vor avea loc pe 11 octombrie (Timisoara) si pe 22 octombrie (Iasi, Cluj si Bucuresti).

Pentru a participa la examen, candidatul trebuie sa cunoasca regulamentul de functionare al radioamatorilor, normele tehnice privind securitatea muncii si notiuni de radiotehnica. Ulterior, candidatul sustine si o proba practica ce consta in codul Morse si reguli de trafic in comunicatii. Pentru a trece examenul, candidatul trebuie să obţină calificativul "satisfăcător" la fiecare proba.

Despre Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei

IGCTI este o institutie publica ce administreaza spectrul de frecvente radioelectrice, supravegheaza si controleaza activitatile din domeniul comunicatiilor si opereaza, la nivel national, trei proiecte de Guvernare Electronica (www.e-guvernare.ro, www.e-licitatie.ro si www.autorizatiiauto.ro).
IGCTI, str. Italiana, nr.22, sector 2
Claudia Covaci
Director Relatii Publice
Tel:303.29.46
Fax:303.29.92
claudia.covaci@igcti.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/inspectoratul-general-pentru-comunicatii-si-tehnologia-informatiei/radioamatorismul-un-domeniu-viu