Belgia, Marea Britanie si Romania selectate pentru Competitia Sci-Tech - Marea Finala Europeana

BUCURESTI - 16 martie 2016

Comunicat tip General in Educatie / Cultura, ONG, Social, CSR

• Studentii din 10 tari euroasiatice (Belgia, Franta, Italia, Kazahstan, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, Romania si Rusia) au participat la competitia online organizata in comun de JA Europe si ExxonMobil.

• Editia din 2016 a provocat elevii sa reduca in mod semnificativ traficul congestionat din Bruxelles, intr-un mod eficient din punct de vedere al combustibilului si costului, recunoscand provocarile generate de vehiculele usoare, transporturile grele, aviatie si sectoarele feroviare.

• Se estimeaza ca, in perioada 2013 – 2025, cererea pentru profesionisti STEM o sa creasca cu 8%, in timp ce cresterea medie previzionata pentru toate profesiile este de 3%.

Bucuresti, 16 Martie 2016 - O echipa de elevi creativi din Constanta vor pleca la Bruxelles dupa ce au castigat unul dintre cele trei locuri la Marea Finala Europeana a competitei Sci Tech Challenge 2016 organizata de ExxonMobil si Junior Achievement (JA)  Europe. Echipa a fost recent desemnata castigatoarea competitiei nationale Sci-Tech Challenge la care au participat peste 100 de elevi de la 14 licee din Constanta. Pentru Marea Finala Europeana, elevii constanteni au concurat ieri, 15 martie, cu elevi din celelalte noua tari participante in competitie (Belgia, Italia, Franta, Olanda, Norvegia, Polonia, Rusia, UK si Kazahstan).

“De-a lungul timpului am participat la nenumarate competitii si concursuri, dar dintre toate pot sa spun ca Sci-Tech Challenge este cel mai provocator si interesant concurs. Pentru prima data am simtit ca pot folosi toate abilitatile mele logice in domeniul STEM - Stiintei Tehnologiei Engeneering Math, dar si sa lucrez in echipa, ascultand ideile tuturor, punandu-le cap la cap pentru a ajunge la proiectul final. Astfel, cred ca m-am dezvoltat enorm, in principal din punct de vedere al comunicarii si gandirii logice. As recomanda acest eveniment tuturor tinerilor ingineri si viitori oameni de stiinta, intrucat este o ocazie unica, care are un impact enorm asupra personalitatii fiecaruia dintre ei”, declara Botezatu Vlad Andrei, elev la Liceul Teoretic Traian din Constanta.

Echipa de liceeni constanteni ce a reprezentat Romania la finala Europeana a fost formata din: Tiberiu Florescu – Liceul Teoretic Ovidius, Radu Stefan Cristea – Liceul Teoretic Ovidius, Alexandra Chiparca – Liceul Teoretic Decebal, Ioan Daniel Craciun – Colegiul National Mircea cel Batran si Vlad Botezatu – Liceul Teoretic Traian.

„Competitia Sci-Tech are o misiune dubla. In timp ce incurajeaza tinerii europeni sa isi dezvolte cunostintele STEM incercand sa rezolve probleme din lumea reala, incearca sa le dezvolte acestora gandirea antreprenoriala si sa impulsioneze abilitatile lor inovatoare”, declara Caroline Jenner, CEO al JA Europe.

“La ExxonMobil noi credem ca tehnologia si inovatia sunt cheia pentru a raspunde provocarilor energetice ale lumii. Viitorul transportului este unul dintre cele mai importante aspecte pentru politicile  europene iar traficul din Bruxelles este un exemplu relevant. Cu provocarea Sci-Tech din acest an dorim sa accesam gandirea inovatoare a urmatoarei generatii cu privire la acest subiect.”, spune Nikolaas Baeckelmans, Vicepresedinte Afaceri Europene al ExxonMobil in Europa.

Juriul, compus din Mathias Dobbels de la Ministerul Mobilitatii din Bruxelles, Pablo Garcia de la s3innovation, Nikolaas Baeckelmans de la ExxonMobil, Jarle Tommerbakke din partea  EE-HUB si Malcolm McDowell, reprezentant al Comisiei Europene, a selectat cele mai bune 3 echipe care vor concura pentru Marea Finala Europeana. Elevii din Belgia, Marea Britanie si Romania au fost alesi pe baza ideilor inovative, a aptitudinilor excelente si a spiritului de echipa. Oferind alternative de transport, cele trei solutii finaliste s-au remarcat pentru mix-ul optim de fezabilitate, eficienta a costurilor si implementare rapida. Acestea au oferit o combinatie integrata de tehnologie si au reusit sa reduca numarul masinilor din oras.

In 25 Mai a.c., Marea Finala Europeana gazduita de Adina-Ioana Valean, MPE la Parlementul European din Bruxelles, va indica echipa castigatoare in prezenta celor mai bune 3 echipe, a reprezentantilor de business si a juratilor.

Competitia Sci-Tech este un program menit sa incurajeze elevii cu varsta cuprinsa intre 15-18 ani sa ia in considerare carierele si abilitatile asociate domeniul STEM (Science, Technology, Engeneering and Matematics) si sa ii ajute sa inteleaga posibilitatile antreprenoriale din lumea de astazi.

Despre JA Europe

JA Europe este cel mai mare furnizor de programe educationale de antreprenoriat, cariera si educatie financiara al Europei. In 2015 am pregatit 3,5 milioane de studenti din 39 de tari cu aptitudinile, cunostintele si atitudinea necesare pentru a incepe o afacere sau pentru a obtine un loc de munca.

JA lucreaza alaturi de comunitatile educationale si cele de afaceri, precum si alaturi de guverne pentru a oferi tinerilor din scoala primara pana la universitate experientele necesare pentru a construi aptitudinile si competentele de care au nevoie pentru a reusi intr-o economie globala. JA Europe este un Centru Regional Operational pentru  JA Worldwide®.

Despre ExxonMobil

ExxonMobil, cea mai mare companie din domeniul de petrol si gaze tranzactionata public, foloseste tehnologia si inovatia pentru a raspunde nevoilor energetice ale lumii. ExxonMobil detine un portofoliu de resurse de top in industrie, integrand rafinarii,  distributie de produse petroliere si productie de produse chimice. Pentru mai multe informatii, vizitati-ne sau urmariti-ne pe Twitter la www.twitter.com/exxonmobil_EU

Pentru mai multe informatii va rugam sa contactati:

Mathilde Poncelet - Policy & Communications, JA Europe, mathilde@jaeurope.org

Dorin Calin - Senior Program Manager, JA Romania, + 4 0730 330 883, dorin.calin@jaromania.org

Siri Tjelta - ExxonMobil Exploration and Production Norway AS, +47 51 60 69 80, siri.tjelta@exxonmobil.com

Daniela Raluca Daraban - ExxonMobil Exploration and Production Romania, +4 072 210 1939, dana.daraban@exxonmobil.com

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/junior-achievement-romania/belgia-marea-britanie-si-romania-selectate-pentru-competitia-sci-tech-marea-finala-europeana