100.000 de copaci plantați la Roșia Montană de JYSK în ultimii 4 ani

BUCURESTI - 27 iulie 2023

Comunicat tip Produse / Servicii in ONG, Retail, CSR

100.000 de puieți de rășinoase au fost plantați în ultimii patru ani în localitățile Roșia Montană, Sohodol, Abrud și Bucium, în cadrul unei acțiuni de împădurire realizată de Plantăm fapte bune în România și susținută de JYSK.

100.000 de copaci plantati de JYSK la Rosia Montana in ultimii 4 ani

Speciile plantate – molid și brad - cresc în mod natural în zonă, contribuie la formarea de ecosisteme stabile și ajută comunitatea locală, prin furnizarea de locuri de muncă și pentru cei care practică meșteșugurile tradiționale.

Terenurile împădurite se află în trei localități pitorești din Munții Apuseni: Roșia Montană, Sohodol și Bucium. Fostă zonă de exploatare a metalelor prețioase, activitate practicată aici încă din antichitate, din perioada cuceririi romane, acum este lipsită de oportunități economice, dar are un mare potențial pentru turism.

Acțiunile de împădurire realizate de JYSK și Plantăm fapte bune în România au început la Roșia Montană în 2019, când voluntari JYSK, alături de voluntari Plantăm fapte bune în România și membri ai Ocolului Silvic Abrud au dat startul plantărilor. De atunci, în fiecare an au fost plantați între 18.000 și 32.000 de puieți, pe terenuri aflate în pantă sau pe creste.

Importanța pentru comunitățile locale

Alegerea speciilor s-a făcut în conformitate cu prevederile amenajamentelor silvice în vigoare, acestea fiind specii care cresc în mod natural în pădurile administrate de către Ocolul Silvic Abrud, care sunt adaptate condițiilor locale și contribuie la formarea de ecosisteme stabile. Majoritatea arborilor plantați sunt din specia molid, urmați de brad, larice, gorun și paltin.

Creșterea suprafeței de păduri are beneficii nu doar economice, ci și pentru mediu. Pentru împădurire au fost vizate terenuri pe care fie nu au existat arbori până în acest moment, fie terenuri de pe care arborii au fost recoltați și valorificați.

“În parcelele respective a fost nevoie de împăduriri. Dacă nu s-ar fi împădurit, solul s-ar fi degradat treptat (în general, din cauza eroziunii pluviale) și și-ar fi pierdut caracteristicile fizico-chimice și biologice. În plus față de criteriile de natură tehnică, a fost luat în calcul și un criteriu de natură socială, respectiv capacitatea financiară a proprietarului (UAT-urile partenere) de a împăduri zonele respective. Având în vedere că vorbim de comunități sărace, orice ajutor de natură financiară este binevenit!“, spune Mihai Enescu, inginer Silvic Plantăm fapte bune în România.

Evoluția puieților este urmărită de inginerii silvici de la Plantăm fapte bune în România și Ocolul Silvic Abrud, care vizitează regulat parcelele împădurite pentru monitorizarea puieților, completări și îngrijiri.

Acțiuni cu voluntari JYSK

Dacă în 2019 plantarea s-a realizat și cu ajutorul voluntarilor, în 2020 și 2021 plantările au fost realizate de zilieri, în perioada pandemiei. Componenta de voluntariat a fost din nou posibilă în 2022, când angajați JYSK din Cluj-Napoca, Turda, Bistrița, Sibiu, Deva, Hunedoara și București au venit la Bucium pentru a planta, timp de o zi, alături de prieteni sau familie.

Parteneriatul dintre JYSK și Plantăm fapte bune în România a început în 2017 și va continua și în 2023. În toamna anului 2023, JYSK va susține o nouă acțiune de plantare a asociației.

Cifre plantări zona Rosia Montana în ultimii 4 ani:

- Total puieți plantați: 102.000

- Total hectare plantate: 25,5 hectare

- Total parcele: 21

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/jysk-romania-srl/100-000-de-copaci-plantati-la-rosia-montana-de-jysk-in-ultimii-4-ani