'Noiembrie' in fotografiile lui Dinu Lazar, gratuit la Editura LiterNet!

- 28 ianuarie 2005

Comunicat tip General in Arta & Entertainment

Editura LiterNet lanseaza o noua carte de fotografie. Dinu Lazar aduce "Noiembrie" in imagini pe care Ioana Scorus le pune in cuvinte. Ca de obicei volumele LiterNet pot fi descarcate gratuit de pe situl editurii, la http://editura.liternet.ro.

In acelasi timp va anuntam ca volumele LiterNet au atins saptamina trecuta un sfert de milion de copii descarcate in trei ani de existenta ai Editurii.

'Noiembrie' in fotografiile lui Dinu Lazar, gratuit la Editura LiterNet!

>>>> Portalul cultural LiterNet (http://www.liternet.ro) are placerea sa va anunte aparitia unor noi e-carti editate de LiterNet:

123. Dinu Lazar: Noiembrie (fotografie - cu texte de Ioana Scorus) - volumul este disponibil si in versiune in limba franceza, in traducerea Getei Rossier

(Va reamintim ca tot la LiterNet puteti citi cartea Poem pentru Vioara si Lutier, cu fotografii de Dinu Lazar si poeme de Delia Oprea).

Toate cartile aparute la editura LiterNet pot fi descarcate gratuit in format Acrobat Reader (pdf) din situl Liternet, de la adresa

http://editura.liternet.ro

>>>> Editura LiterNet (http://editura.liternet.ro) este cea mai mare Editura on-line din Romania publicind in cei 3 ani de activitate 122 volume ale unor autori romani, germani, francezi si rusi in prezentari grafice de exceptie. In acest moment volumele LiterNet au depasit 254,000 de exemplare descarcate. Volumele LiterNet sint disponibile gratuit atit cititorilor din tara cit si celor din strainatate.> Argument:

Un album cu fotografii de Dinu Lazar poate iesi sub semnul unui inedit paradox: ar putea sa ne placa, inca inainte de a-l deschide - pentru ca Dinu are aceasta aureola, care il precede, de ochi care dezvaluie, descopera, inventeaza - dar, in acelasi timp, poate sa ne incite la o oarecare neincredere, pentru ca ne intrebam, totusi, daca miracolul este repetabil.

Prima fotografie transeaza paradoxul: miracolul este repetabil... In aceasta lume dominata de Caragiale si de grotesc, in care nu mai stim, uneori, daca mai exista frumusete sau, mai degraba, daca exista, mai suntem noi capabili sa o gustam, Dinu Lazar inventeaza si restituie ceva ce am pierdut: sensul echilibrului si al pacii interioare. Acesta este albumul, cel pe care il veti vedea daca veti trece prin fotografii grabit, uitand de textele care insotesc fiecare imagine.

O privire grabita poate ar fi de ajuns pentru a dobandi o pace interioara sau chiar pentru un echilibru regasit. Dar sigur ar fi o pierdere ca experienta, pentru ca rar se intampla - cum este cazul pentru acest album - ca o alchimie sa opereze intre fotografie si cuvant, alchimie care sa se gaseasca in alt registru decat cel al componentelor.

Frumusetea ireala a imaginilor lui Dinu Lazar este, cumva, trasa in transee de un baiat pe numele lui de fata Ioana Scorus, un baiat care trece, cu sabia scoasa din teaca, de-a lungul unui noiembrie reinventat, fara sa se opreasca sau sa vada... El are povestea lui, o poveste de baiat singur.

El nu priveste alaturi de noi ci isi spune povestea, dezvaluindu-se de la o imagine la cealalta, ascuns intre "Ochiul lui Dumnezeu" si cel al lui Dinu.

Nu-l vezi dar e acolo, undeva, in peisajul imortalizat de celalalt ochi, un peisaj devenit decor al vietii sale.

Povestea lui reala ar putea parea banala, si totusi, nu fundalul ii da adancime si semnificatie, ci insusi faptul ca este povestea unui copil, pentru care frumusetea este ceva natural.

Echilibrul se stabileste firesc, intre frumusetea exterioara si intrebarile lui, de baiat singur. Trecerea lui ganditoare, prin natura glorioasa, nu este altceva decat "Ochiul lui Dumnezeu".

Poate e timpul sa reinvatam sa ne punem si noi intrebari, intrand in padurea lui Dinu. Intrebari, aparent, simple...

(Delia Oprea)

Lectura placuta!

Cu multumiri si prietenie,
Redactia Liternet (Gusztav Demeter, Iulia Cojocariu, Delia Oprea, Corina Ungureanu, Anca Serban, Dora Ionescu, Radu Ilarion-Munteanu, Ada Demirgian, Manuela Andrei, Luiza Palanciuc, Geta Rossier, Razvan Penescu)
http://www.liternet.ro


VA RUGAM SA TRANSMITETI ACEST ANUNT TUTUROR PRIETENILOR PASIONATI DE LITERATURA. VA MULTUMIM !

Despre LiterNet

Anul 2004 a fost un an important pentru LiterNet (http://www.liternet.ro). Editura LiterNet (http://editura.liternet.ro) a reusit sa publice 50 de volume electronice gratuite (ajungind la un total de 124 de titluri in cei 3 ani de existenta), au fost descarcate 144,000 de volume de pe LiterNet (in timp ce in primii 2 ani au fost 110,000 descarcari in total). A fost atins un nou prag de 150,000 de pagini vizitate pe luna si s-a depasit si s-a consolidat un numar de peste 1000 de vizitatori unici pe zi. Ne-ati vizitat, ati citit, ati spus si altora de LiterNet si asa povestea sitului a continuat.
Razvan Penescu
rpenescu@liternet.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/liternet/noiembrie-in-fotografiile-lui-dinu-lazar-gratuit-la-editura-liternet