O carte de dragoste si biti deschide o noua colectie la Editura LiterNet.ro (http://editura.liternet.ro), editura ta gratuita de pe web

- 7 martie 2005

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

>>>> Portalul cultural LiterNet (http://www.liternet.ro) are placerea sa va anunte aparitia unei noi e-carti editata de LiterNet:

132. Anda Cadariu: lovem@il project (o poveste de dragoste - prima aparitie a noii colectii Mozaic)

Toate cartile aparute la editura LiterNet pot fi descarcate gratuit in format Acrobat Reader (pdf) din situl Liternet, de la adresa

http://editura.liternet.ro

O carte de dragoste si biti deschide o noua colectie la Editura LiterNet.ro (http://editura.liternet.ro), editura ta gratuita de pe web

>>>> Argument Mozaic:

La finele anului trecut LiterNet lansa, prin aparitia volumului "Pompa cu morfina" semnat de Lucian Pintilie, colectia "Palimpsest" rezervata textelor scurte apartinind numelor consacrate, nume cu mare priza la public. In momentul in care a aparut ideea acestei colectii m-am entuziasmat de doua ori, nu numai pentru aceasta colectie in sine ci si pentru ca indirect ea mi-a furnizat raspunsul la o alta intrebare pe care mi-o pusesem de multa vreme.

Aveam in acel moment in calculator doua texte pe care le iubeam si carora nu le gaseam un loc pe LiterNet. Erau putin prea lungi pentru Atelier, erau mult prea scurte pentru o carte clasica... intr-un cuvint erau sortite sa nu apara din motive conjuncturale. Si la un moment dat a aparut o idee si asa s-a nascut si colectia aceasta, perechea de dincolo de oglinda a Palimpsestului. O colectie dedicata textelor scurte, inedite, apartinind unor nume neconsacrate, uneori unor debutanti, alteori unor oameni care au publicat putin sau ale celor despre care s-a auzit putin sau in cercuri restrinse.

O sa fie o colectie de texte nebune, atipice, texte "truli", texte ironice, texte tandre, texte aparent "lejere". O sa gasiti sub sigla Mozaicului acele texte pe care noi, cei de la LiterNet, le vom descoperi si despre care nu ne vom putea abtine sa va spunem si voua. Pe unele o sa le iubiti, pe unele o sa le detestati, putine o sa va lase indiferenti. Si pentru ca aceasta colecte trebuia sa poarte un nume, cineva, intr-o plimbare pe strazile Bucurestiului in care povesteam entuziasmat despre ea, i-a spus "Mozaic". Si intr-adevar asta e cel mai bun nume care i se putea da. O sa vedeti asta cind se vor aduna mai multe texte.

(Razvan Penescu)


>>>> Argument volum:

Text virusat de talent

lovem@il project este – cum altfel? – o poveste de dragoste care incepe cu un schimb de mesaje electronice. Indragostit pasional, dar timid, vast ii scrie fetei iubite, lui green, un mail; o clipa, fata se teme ca ar putea fi ceva suspect, demn de Recycle Bin, insa, o buna intuitie o indeamna sa-l deschida, sa-l citeasca emotionata ("mailul la Favorites fu trecut") si sa accepte o intilnire. lovem@il project este, de fapt, istoria acestei prime intilniri de dragoste, o intilnire cu mai multe momente si cu un parcurs, in felul sau, senzational. Cei doi se gasesc in oras, trec intii pe la "adapostul lui precar", apoi ajung la casa ca un palat a fetei: in odaia fiecaruia, computerul este, in stadii si cu manifestari diferite, in defectiune si convulsii. Prima intilnire devine, astfel, o cursa – contra cronometru, infernala – pentru salvarea lui Noty, "calculatoarea" lui si a lui Pretzel, "computerasul" ei.

Aceasta poveste (amuzanta, trepidanta si emotionanta) este pusa in pagina (in pixeli?) de o tinara scriitoare, Anda Cadariu, care, pe linga faptul de a fi foarte familiarizata (acasa) cu dinamica lumii internautice, are o inzestrare artistica remarcabila. Dovedit deja in textele publicate in revistele Vatra si Echinox, talentul Andei Cadariu este, o data in plus, pus in evidenta. Intii de toate, autoarea alege – potentind umorul si dinamicitatea textului – sa construiasca o proza ritmata (la fel ca si Mircea Nedelciu in Nora sau balada zinei de la Bilea-lac si in Jenny sau balada preafrumoasei contopiste) care reclama o codificare formala foarte precisa si, deopotriva, un grad inalt de dificultate. Capabila sa respecte tiparul ritmic si sa utilizeze un limbaj foarte viu, extrem de actual (al tinerilor de astazi), autoarea dovedeste ca are capacitatea (rara) de a atinge virtuozitatea in lucrul cu limba româna.

Ea este, nu mai putin, o cunoscatoare a ceea ce as risca sa numesc sufletul omenesc. lovem@il project exprima complexitatea starii de indragostit, exaltarea si temerile, pasii inainte si mersul inapoi, descoperirea celuilalt in atitudinile sale esentiale, dar si in gesturile si preferintele banale. Scenariul iubirii trece acum prin cuvintele celor doi indragostiti, dar el se releva mai ales prin povestea tumultoasa a celor doua calculatoare ce reprezinta, in alegoria subtil construita de Anda Cadariu, sufletele celor doi ("caci anima si animus n-au fost inventate de-un tembel") care descopera – dupa ce trec prin peripetii tehnice, adica emotionale – ca sint dependente unul de celalalt. In limbajul ceremonios de odinioara, s-ar fi putut spune ca cei doi simt c-ar fi suflete pereche; acum, ei afla ca sint "virusati fara scapare".

Un "virus" rar, al talentului, se gaseste in lovem@il project. M-as bucura ca cititorii sa-i simta efectul (in acest sens, benefic), iar Anda Cadariu sa-l foloseasca in multe alte constructii de astazi inainte.

(Sanda Cordos)


Lectura placuta!

Cu multumiri si prietenie,
Redactia Liternet (Gusztav Demeter, Iulia Cojocariu, Delia Oprea, Corina Ungureanu, Anca Serban, Dora Ionescu, Radu Ilarion-Munteanu, Ada Demirgian, Manuela Andrei, Luiza Palanciuc, Geta Rossier, Raluca Truscanu, Razvan Penescu)
http://www.liternet.ro


VA RUGAM SA TRANSMITETI ACEST ANUNT TUTUROR PRIETENILOR PASIONATI DE LITERATURA. VA MULTUMIM !

Despre LiterNet

>>>> Va reamintesc ca pentru a fi anuntati de aparitia noilor carti LiterNet (pentru cei care nu sint inscrisi si pe lista Programului Cultural) e suficient sa trimiteti un e-mail fara nici un text la carti_LiterNet-subscribe@yahoogroups.com
>>>> De asemenea, puteti prelua gratuit pe situl dvs informatii despre cele mai noi aparitii ale Editurii LiterNet prin intermediul feed-urilor LiterNet. Mai multe amanunte la http://feed.liternet.ro

>>>> Editura LiterNet (http://editura.liternet.ro) este cea mai mare Editura on-line din Romania publicind in cei 3 ani si jumatate de activitate 131 volume ale unor autori romani, germani, francezi si rusi in prezentari grafice de exceptie. In acest moment volumele LiterNet au depasit 272,000 de exemplare descarcate. Volumele LiterNet sint disponibile gratuit atit cititorilor din tara cit si celor din strainatate.
Razvan Penescu
rpenescu@liternet.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/liternet/o-carte-de-dragoste-si-biti-deschide-o-noua-colectie-la-editura-liternet-ro-httpeditura-liternet-ro-editura-ta-gratuita-de-pe-web