Piata imobiliara de lux, incotro?

BUCURESTI - 9 noiembrie 2009

Comunicat tip General in Afaceri

În ultimii ani, piaţa de lux imobiliară a înregistrat o creştere considerabilă. Construcţiile au reprezentat sectorul cu cea mai pronunţată expansiune, ajungând în anul 2007 să aibă o contribuţie de 9,1% la crearea PIB. Situatia s-a schimbat in 2009 si veti vedea de ce in cele ce urmeaza.

Piata imobiliara de lux, incotro?

Programul guvernamental de dezvoltare a infrastructurii, cât şi piaţa, în expansiune, a construcţiilor imobiliare au reprezentat constanta tendinţei de amplificare a contribuţiei construcţiilor la creşterea economică. Trend-ul ascendent a continuat şi în anul 2008, când piaţa românească a construcţiilor a continuat să fie cea mai dinamică din Uniunea Europeană.

Situaţia s-a schimbat în anul 2009. Şi asta, din cauza crizei financiare prin care principalele ţări au traversat-o şi nici România nu a făcut nicio excepţie. Pe segmental rezidenţial, preţurile au scăzut în limita a 10- 30%. Factorii determinanţi sunt tensiunile financiare globale şi atitudinea băncilor, care au îngheţat creditarea. Efectele şi-au făcut simţită prezenţa încă de la începutul anului, dar momentul de vârf a fost în luna septembrie când piaţa, de obicei, devenea mai dinamică, însă anul acesta tendinţa de tranzacţionare a fost înspre scădere. În schimb, în ciuda incertitudinilor care au planat asupra sectorului financiar în ultima jumătate de an, preţurile spaţiilor comerciale, de birouri sau retail nu au suferit ajustări, acestea fiind segmentele cel mai puţin afectate.

Principalul motiv pentru care zona de lux a pieţei imobiliare nu se află în suferinţă extremă, asemenea întregului sector, este acela că, deşi sumele de achiziţie sunt mult mai mari, solicitanţii depind prea puţin de bănci. Sau, în cazurile în care apelează la credite, uşa instituţiilor de credit li se deschide mai uşor acestora. Este o piaţă care are şansa de a-şi reveni mai repede decât celelalte sectoare de real estate. Asta şi pentru că oferta este foarte redusă, iar numărul solicitanţilor este mai mare”, a declarat Ştefan Niţă, Agency Director Luxury International.
La ora actuală, piaţa rezidenţială de lux este favorabilă cumpărătorilor, potenţialii clienţi fiind tot mai interesaţi de locuinţele aflate în stadii avansate de construcţie. Odată cu apariţia primelor semne de maturizare a pieţei locale, clienţii au devenit mai informaţi şi selectivi. Piaţa chiriilor de lux este susţinută de cererea care provine din mediul companiilor multinaţionale, a expaţilor şi a personalului diplomatic, chiriaşi care plătesc atât pentru locaţie, cât şi pentru servicii şi confort.
Pentru anul 2010, lucrurile se vor mai linişti, spun specialiştii. Vom avea, în sfârşit, un indicator al preţurilor reale de pe piaţa imobiliară, preţurile la care se face tranzacţionarea, şi nu doar statistici ce iau in calcul preţurile cerute de proprietari. Astfel, o persoană aflată în căutarea unei locuinţe va putea avea informaţii reale despre preţurile plătite pentru proprietăţi similare, notarii incluzând în raportările trimise nu numai informaţii legate de preţ, dar şi de suprafaţă, zonă, număr camere, anul construirii etc.
„Dacă în anul 2009, construcţiile rezidenţiale sau Penthouse-urile au stagnat, anul viitor, situaţia va sta diferit, investitorii se vor stabiliza în procesul lor de construcţie iar piaţa se va redresa”, crede Ştefan Niţă, unul dintre cei mai vechi jucători pe piaţa imobiliară de luxury real estate.

Despre WHS IMOBILIARE CONSULTING SRL

Luxury International este o companie care încă de la început s-a impus pe piaţa de real estate a Capitalei, prin targetul de public pe care îl abordează. Un public consumator de luxury level, exigent şi atent la nevoile sale şi starea de comfort pe care şi-o doreşte.
Stefan Nita
office@luxuryinternational.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/luxury-international-consulting/piata-imobiliara-de-lux-incotro