Piata fortei de munca din Romania este de asteptat sa incetineasca ritmul angajarilor in urmatorul trimestru

BUCURESTI - 11 iunie 2013

Comunicat tip General in Afaceri, Social, HR

Angajatorii din regiunea de Nord-Vest și din sectorul Industriei prelucratoare raporteaza cele mai puternice previziuni de angajare pentru T3/2013

Bucuresti, 11 Iunie, 2013 –  Optimismul printre angajatorii romani reuseste sa reziste in fata incertitudinii care continua sa domine o mare parte din zona Euro.

Conform studiului realizat de ManpowerGroup, 19% dintre angajatori planuiesc sa-si mareasca volumul fortei de munca intre lunile Iulie si Septembrie 2013 – comparativ cu cei 21% dintre angajatorii intervievati in al doilea trimestru. Excluzand variatiile sezoniere din cadrul datelor colectate, indicele Previziunea Neta de Angajare* de +7% prezinta o usoara scadere comparativ cu cel raportat in trimestrul precedent. Aceasta Previziune este de asemenea cu 4 puncte procentuale mai mica fata de cea anuntata in perioada similara a anului trecut. Totusi, rezultatele pentru trimestrul al treilea reprezinta un trend continuu de angajari demne de luat in seama, observate pe parcursul ultimilor doi ani. Angajatorii in sapte din cele 10 sectoare economice analizate se asteapta sa isi creasca numarul angajatilor in proportii variate in urmatoarele trei luni.

Intervievarea a peste 630 de angajatori romani dezvaluie faptul ca 19% dintre acestia planuiesc sa-si mareasca volumul de forta de munca in al treilea trimestru al anului 2013, in vreme ce doar 9% se asteapta la scaderi ale numarului de angajati. Dintre cei intervievati, 70% se asteapta la mentinerea nivelului actual al fortei de munca.

Incertitudinea la nivel global continua sa scada increderea angajatorilor, iar din datele studiului rezulta ca activitatea de angajare pentru trimestrul al treilea din 2013 va continua sa se reduca comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut in cele mai multe țari și teritorii.

„Desi aceste rezultate reflecta tiparul actual de schimbari rapide si de incertitudine relativa la nivelul pietei, companiile nu au incetat activitatea de angajare.

Cresterea preconizata a numarului de locuri de munca disponibile poate fi limitata datoria faptului ca angajatorii raman precauti in fata proceselor de indentificare si evaluare a talentelor, iar incertitudinea asociata conditiilor de pe pietele europeana si americana inca planeaza asupra acestora, acest lucru influentand in mod evident planurile de angajare ale companiilor,” a declarat Valentin Petrof Country Manager al ManpowerGroup Romania .

“In general, companiile romanesti continua sa se numere printre cele mai optimiste din Europa, si nu renunta la a oferi oportunitati de angajare in majoritatea domeniilor de activitate pentru toti cei aflati in cautarea unui loc de munca. Angajatorii isi pastreaza calmul in ciuda turbulențelor existente pe pietele internationale care ar putea sa le afecteze afacerile: acestia nu previzioneaza modificari semnificative ale volumului de personal ” subliniaza Dl. Petrof.

Cele mai optimiste planuri de angajare sunt anuntate in regiunea de Nord-Vest

Studiul scoate totodata la iveala diferente puternice intre intentiile de angajare ale companiilor la nivel regional. Cei aflati in cautarea unui loc de munca in Nord-Vest vor beneficia probabil de cel mai alert ritm al angajarilor la nivel national, avand in vedere ca in aceasta zona Previziunea Neta de Angajare este de +21%, in vreme ce in Sud si in Vest indicatorii sunt de doar +14% si respectiv +10%. In acelasi timp, intentiile de angajare din regiunea de Sud-Vest si din Bucuresti & Ilfov au coborat la valori negative, iar Previziunea pentru regiunea Bucuresti & Ilfov este cea mai putin optimista din primul trimestru al anului 2011 si pana in prezent.

“Previziunile scad in sapte dintre cele zece sectoare economice analizate si in sase dintre cele opt regiuni, comparativ cu al doilea trimestru. Fata de anul trecut este de asteptat ca ritmul angajarilor sa scada considerabil in sectorul Industriei prelucratoare. Planurile de angajare ale companiilor de Constructii sunt negative pentru prima oara in ultimii doi ani. Angajatorii din anumite sectoare si-ar putea dori sa incerce avantajele unei forte de munca flexibile pana in momentul in care impactul crizei din zona Euro va fi mai clar definit,” a adaugat Dl. Petrof.

Cresteri ale volumului de personal sunt preconizate in sectorul Industriei prelucratoare si in Administratie publica si servicii sociale

Angajatorii din sectorul de Industriei prelucratoare anunta cele mai optimiste planuri de angajare cu o Previziune Neta de Angajare de +15%, cu toate ca indicele este in scadere cu 6 si 8 puncte procentuale fata de trimestrul 2, 2013 si respectiv fata de trimestrul 3, 2012. Acest domeniu de activitate are acum cea mai puternica previziune din Romania pentru al patrulea trimestru consecutiv. Intentiile de angajare raman relativ stabile de la trimestru la trimestru si cresc fata de anul trecut in sectoare precum Finante, asigurari, afaceri imobiliare si servicii de afaceri. Ritmul cresterii este de asteptat sa incetineasca in sectorul Comertului cu ridicata și cu amanuntul, previziunea scazand cu 8 puncte procentuale comparativ cu trimestrul anterior si cu 14 fata de perioada similara a anului trecut, rezultand o Previziune moderat optimista de +9%. Concomitent, companiile din sectorul Electricitate, gaze si apa anticipeaza reduceri ale fortei de munca cu o Previziune de -10%, si de asemenea previziuni negative de -6% sunt raportate atat pentru sectorul de Constructii cat si pentru Agricultura, vanatoare, silvicultura si pescuit.

EMEA (Europe, Orientul Mijlociu si Africa)

Angajatorii din 13 tari din EMEA anunta cresteri ale volumului de personal in urmatorul trimestru. Cu toate acestea planurile de angajare se dezvolta in doar noua tari comparativ cu trimestrul trecut si se reduc in 11 tari. Fata de anul trecut, Previziunea Neta de Angajare este mai puternica in 8 tari, dar mai slaba in 15. Este de asteptat ca cele mai multe locuri de munca disponibile sa fie in Turcia, Bulgaria si Romania, si cele mai putine in Italia, Irlanda si Spania.

In vreme ce incertitudinile din regiune continua sa creasca, exista putine semne ca angajarile vor lua amploare in curand. Franta a alunecat in recesiune iar economia zonei Euro s-a contractat in ultimele 6 trimestre consecutive. Angajatorii germani par multumiti sa adopte o atitudine de asteptare pana cand climatul de afaceri al regiunii va fi mai bine definit. In Marea Britanie angajatorii isi pastreaza un optimism rezervat. Increderea angajatorilor pare sa fie in creștere in Grecia, unde perspectiva desi ramane negativa, s-a imbunatațit in ultimele patru trimestre consecutive.

“Companiile din toata lumea incep sa se obisnuiasca cu aceste conditii economice imprevizibile si devin din ce in ce mai agile in fata unui mediu aflat in continua schimbare,” a declarat Jeffrey A. Joerres, Presedinte si CEO al ManpowerGroup. ”Angajatorii raman disciplinati si actioneaza doar in limitele nevoii, rezultand la nivel global un ritm al angajarilor incontestabil mai lent.”

“Cererea destul de redusa nu face decat sa accentueze criza de talente, deoarece companiile care urmaresc sa-si suplimenteze forta de munca sunt mult mai selective in ceea ce priveste potentialii noi angajati, fiind mai degraba in cautarea unui candidat perfect calificat in dauna investirii de timp pentru a dezvolta capacitatile unor candidati mai putin calificati. Daca cererea pentru produsele si serviciile lor ar fi fost mai robusta, angajatorii nu ar mai beneficia de atat de mult timp pentru procesul de recrutare – de aici venind si aceasta situatie (aparent fara solutii) a cresterii apatice a numarului de locuri de munca si a crizei de talente.”         

International

Previziunile de Angajare se imbunatatesc sau raman relativ stabile in doar 19 tari si teritorii conform unei analize a evolutiei datelor de la an la an. La nivel global, perspectivele de angajare sunt cele mai bune in Taiwan, Brazilia, Panama, Peru si Turcia. Cele mai reduse sanse de angajare pentru cei aflati in cautarea unui loc de munca sunt in Italia, Irlanda, Spania, Belgia, Olanda si Grecia.

Incertitudinea angajatorilor este evidenta in Europa, Orientul Mijlociu si Africa (regiunea EMEA). Rezultatele sondajului sunt mixte si indica faptul ca multi angajatori continua lupta impotriva turbulentelor economice.

Nesiguranta este de asemenea evidenta si in regiunea Asia Pacific. Planurile de angajre raman pozitive, dar Previziunile scad de la an la an in proportii variate in sase dintre cele opt tari si teritorii. Declinul este cel mai vizibil in India unde indicele ramane pozitiv dar totodata reprezinta cea mai slaba prognoza de cand India a fost inclusa in sondaj in urma cu 8 ani. Planurile de angajare sunt mai slabe si in China unde Previziunea a ajuns la cel mai redus nivel al sau din primul trimestru al anului 2010 incoace.

Angajatorii din toate cele 10 tari de pe continentele americane raporteaza planuri pozitive de angajare pentru trimestrul al treilea, inclusiv angajatorii din Brazilia care raporteaza cel mai energic ritm al angajarilor din toata regiunea. Piata muncii din Statele Unite ramane optimista, motivata in mare parte de vigoarea surprinzatoare din sectorul Constructii unde mai mult de unul din patru angajatori afirma ca intentioneaza sa isi mareasca numarul angajatilor in urmatoarele trei luni. In Canada, companiile iau in considerare ceva oportunitati de angajare a fortei de munca, dar Previziunea la nivel national este cea mai putin optimista din ultimi trei ani.

Urmatorul Studiu Manpower va fi disponibil la data de 10 septembrie 2013 si va raporta perspectivele angajarii de forta de munca pentru Trimestrul 4 al anului 2013. Studiul Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca este disponibil in mod gratuit pentru toti cei interesati, prin intermediul reprezentantilor Manpower din tarile participante la studiu. In Romania, puteti accesa atat brosura cat si comunicatul de presa in limba romana si engleza la, sectiunea Pressroom. Pentru a primi instiintari pe e-mail referitoare la urmatoarele aparitii ale studiului, va invitam sa va inregistrati la: http://investor.manpower.com/investors/alerts.cfm.

Rezultatele tuturor celor 42 de tari participante pot fi vizulaizate printr-un nou instrument interactiv: http://manpowergroupsolutions.com/DataExplorer/.

*Previziune Neta de Angajare (valoare obținuta facand diferența dintre procentul de angajatori care anticipeaza o crestere a volumului total de angajari si procentul de angajatori care prevad o scadere a angajarilor in locația lor, in trimestrul urmator).

Nota editorilor

Rezultatele Studiului pentru fiecare dintre cele 42 de tari participante incluse in acest trimestru, plus comparatiile la nivel regional si global, vor putea fi gasite pe site_ul  http://www.manpowergroup.com/press/meos.cfm.

Despre studiu

Studiul Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca se realizeaza trimestrial si masoara intentiile angajatorilor de a creste sau de a diminua volumul angajarilor totale pe parcursul trimestrului urmator. Studiul este unic din punct de vedere al amplorii sale, al scopului si al sferei de aplicare, duratei si ariei de interes. Studiul se realizeaza de peste 50 de ani si este unul dintre cele mai credibile studii din lume privind activitatea de angajare. Studiul se bazeaza pe intervievarea unui numar de aproape 66.000 de angajatori din sectoarele public si privat din 42 de tari si teritorii, pentru masurarea perspectivelor de angajare in fiecare trimestru.

Studiul a inceput in Statele Unite si Canada in 1962, iar Marea Britanie a fost adaugata in 1966. Mexic si Irlanda au lansat Studiul in 2002, si alte 13 tari au fost adaugate in 2003.  Noua Zeelanda s-a alaturat programului in 2004, China, India, Elvetia si Taiwan s-au alaturat in 2005, si Peru, Costa Rica, Africa de Sud si Argentina in 2006.   Republica Ceha, Columbia, Grecia, Guatemala, Polonia si Romania s-au alaturat Studiului in 2008. Manpower Ungaria lanseaza studiul in trimestrul trei si Manpower Brazilia se alatura studiului in trimestrul patru 2009. Manpower Panama lanseaza Studiul Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca, extinzand programul la un total de 36 de tari si teritorii la nivel global. Peru adauga date ajustate sezonier pentru Trimestrul 2. Incepand cu primul trimestru 2011, Bulgaria, Slovenia si Turcia s-au alaturat Studiului Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca. In plus, ajustari sezoniere ale datelor din primul trimestru au fost incluse pentru Argentina si Africa de Sud. Israel si Slovacia lanseaza Studiul Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca incepand cu Trimestrul 4, largind numarul de tari participante la studiu la 41. In anul 2012, trimestrul 2 Republica Ceha, Grecia, Guatemala si Polonia adauga date ajustate sezonier. Finlanda se alatura studiului pentru trimestrul 4, ajungandu-se astfel la 42 de tari participante. Pentru mai multe informatii vizitati site-ul www.manpower.com si intrati pe “Research Center”.

 

Despre Manpower Romania

Despre ManpowerGroup Romania
ManpowerGroup Romania este unul din liderii in domeniul solutiilor inovatoare ce privesc forta de munca, creand si oferind clientilor sai solutii care sa-i ajute sa fie castigatori in lumea muncii contemporane. Compania este specializata in: recrutare permanenta si pe baza de contract, evaluare si selectie, munca temporara, payroll, gestiune si adm inistrare de contracte, externalizare si consultanta in domeniul resurselor umane. Manpower Professional, brand al ManpowerGroup, ofera o gama larga de servicii de recrutare, munca temporara, selectie, externalizare si consultanta la nivel de middle & top management si specialisti. Resursele detinute, clientii internationali si reputatia dobandite, atrag candidati talentati, cu un nivel de educatie ridicat si profesionisti cu o experienta vasta in domeniul in care activeaza. In Romania, ManpowerGroup este prezent din 2003, avand deschise pana in prezent 14 agentii in: Bucuresti, Timisoara, Brasov, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Ploiesti Pitesti si Sibiu. Pentru mai multe informatii accesati www.manpower.ro la sectiunea Presa \ Studii Manpower.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/manpower-romania1/piata-fortei-de-munca-din-romania-este-de-asteptat-sa-incetineasca-ritmul-angajarilor-in-urmatorul-trimestru