Premieră națională la Sanador: utilizarea robotului Avicenna în realizarea celei mai putin invazive operații de litiază renală

BUCURESTI - 23 iulie 2015

Comunicat tip General in Sanatate

Premieră națională la Sanador:  utilizarea robotului Avicenna în realizarea celei mai putin invazive operații de litiază renală

Premieră națională la Sanador:

București, 23 iulie2015: Spitalul Sanador a susținut realizarea a 3 operații de litiază renală probono, intervenţii conduse de echipa operatorie coordonată de Prof. Dr. Petrișor Geavlete, utilizând, în premieră în România, ROBOTUL AVICENNA.

Robotul Avicenna este primul robot din lume care poate controla tratamentul endoscopic (folosind căile naturale – uretra) al patologiei renale sau ureterale (litiază, tumori sau malformații).

La nivel mondial, există doar 3 roboți, instalaţi recent la Paris, Heidelberg și Ankara, care au executat cu succes 80 de operaţii de acest tip.

Primii 3 români care au beneficiat de intervenția de litiază renală prin intermediul robotului Avicenna au fost tratați de Prof. Dr. Petrișor Geavlete, singurul medic român care a utilizat robotul Avicenna, de-alungul a 5 operații demonstrative.

„Operaţiiile de litiază renală realizate astăzi la Sanador reprezintă un moment de inovaţie în medicina din România; pentru întâia oară, integritatea fizică și psihică a pacientului este pe deplin protejată printr-un echipament care scurtează durata și complexitatea intervenției, asigurând o recuperare sigură și rapidă. Acest progres transdiscliplinar extraordinar, aflat între medicină și tehnologie, onorează echipele medicale specializate și ușurează cu mult viața pacientului”, declară Prof. Dr. Petrișor Geavlete.

Pacienții supuși intervențiilor au vârste cuprinse între 47 și 63 de ani și au fost diagnosticați cu litiază renală în stadiu avansat, manifestând dureri lombare accentuate, febră și infecție urinară. Aceștia au fost aduși de urgență la spitalul Sanador, unde li s-a realizat, în primă fază, drenajul rinichilor prin montarea de sonde tip JJ. Ulterior, cei trei pacienți au beneficiat de primele intervenții de litiază renală minim invazivă din România, prin utilizarea robotului Avicenna.

Debutul procedurii de litiază renală cu ajutorul robotului Avicenna, în România, se dovedește a fi un mare succes; pacientul a suportat foarte bine întreagă experiență intervențională, iar semnele recuperării sale rapide sunt din ce în ce mai evidente. Mă bucur nespus pentru șansa de a fi în mijlocul acestui eveniment istoric în medicina renală din România și mulțumesc echipei Sanador pentru deschiderea de a-mi fi alături”, declara Prof. Dr. Petrisor Geavlete

Tehnologia din spatele robotului Avicenna a fost inventată de Prof. Dr. Remzi Saglam, reputat pionier al endourologiei, şi propune cea mai nouă și mai puțin invazivă metodă de tratament, promițând, în același timp, să fie și cea mai eficientă. Mai mult, robotul Avicenna prezintă particularitatea de a prelua mişcările medicului care operează, reuşind să acţioneze singur, sub supravegherea acestuia.

Avantajele operației de litiază renală realizată cu ajutorul robotului Avicenna constau, în primul rând, în ușurința recuperării bolnavului, externarea fiind posibilă în ziua următoare. De asemenea, procedura nu necesită incizii sau alte puncții, respectiv trocare montate transcutanat, robotul Avicenna fiind cel mai puțin traumatic robot cunoscut.

Această premieră națională realizată în cadrul spitalului Sanador ne onorează și confirmă, totodată, angajamentul de a oferi pacienților noștri cele mai bune servicii medicale din România. Avem o performanţă de top în medicina privată românească și credem cu tărie că preocuparea continuă către medici calificați și către tehnologii moderne de tratament reprezintă cea mai onestă formă de respect și profesionalism cu care ne putem trata pacienții”, a afirmat dr. Doris Andronescu, director general Sanador.

Cunoscută ca fiind una dintre cele mai des întâlnite probleme de sănătate cu care se confruntă românii, litiaza renală (lb. popular pietre la rinichi) reprezintă bucăţi de minerale care ajung la nivelul rinichiului, ca rezultat al modificării raportului dintre apă și sărurile minerale. Aproape 7% din populaţia ţării a suferit cel puţin o colică renală de-a lungul vieţii, afecțiunea aducând la Sanador un total de peste 1000 de pacienți, aflați în stadii diferite ale bolii. Cea mai eficientă opțiune de tratament disponibilă în România, până în acest moment, constă în operația de litiază renală realizată prin procedura laparoscopică, care implică, însă, o incizie la nivelul abdomentului pacientului.

Operația de litiază renală prin intermediul robotului Avicenna se va putea realiza la Spitalul Sanador, pentru început, în urmatoarele 3 luni. Pentru mai multe informații despre posibilitatea unei programări, apelați 021/9699.

Despre SANADOR:

Înființat în anul 2001, SANADOR a cunoscut o dezvoltare continuă, în prezent deținând mai multe clinici, laboratoare de analize medicale și cel mai mare spital privat multidisciplinar din țară.

Cu o suprafață totală de 23.000 de mp și o capacitate de 402 de paturi, spitalul SANADOR pune la dispoziție o gamă complexă de specialități medicale și chirurgicale și  blocuri operatorii dotate la standarde europene. Sălile de operație beneficiază de o tehnologie de ventilație și sterilizare de ultimă generație ce asigură un grad de asepsie 3-4, care face ca infecțiile nozocomiale să fie nesemnificative. Sectia de Anestezie Terapie Intensiva detine un rol crucial in siguranta actului medical chirurgical si este dotata pentru a face fata oricarei interventii chirurgicale.

Spitalul SANADOR pune accent pe implementarea tehnicilor chirurgicale cu minimă invazivitate. In spitalul Sanador sunt disponibile atat  specialitățile chirurgicale (inclusiv Chirurgie cardiaca), medicale, cat si specialitatile mai putin intalnite in sistemul medical privat, precum Cardiologia Interventionala, Radiologia interventionala, Endoscopia interventionala.

Pentru mai multe informaţii, vă rugăm contactaţi:

Silvia Parpală, McCann PR

Tel: 0724.079.729; e-mail: silvia_parpala@mccannpr.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/mccann-profesional-communications/premiera-na-ionala-la-sanador-utilizarea-robotului-avicenna-in-realizarea-celei-mai-putin-invazive-opera-ii-de-litiaza-renala