Coachingul - individual sau de echipa

BUCURESTI - 11 noiembrie 2014

Comunicat tip General in Afaceri, Educatie / Cultura, HR, Cursuri

Live site

Creşterea performanţei colective nu este posibilă decât prin dezvoltarea interfeţelor profesionale dintre membrii unei echipe. Ca şi în sportul de echipă, reuşita depinde mai mult de capacitatea membrilor de a-şi „pasa mingea” la momentul oportun, decât de capacitatea lor individuală de a se remarca de unul singur, bazându-se numai pe propriile sale competenţe.

Alain Cardon

Alain Cardon

Să ne imaginăm un coach care îndrumă un sportiv de înaltă performanţă într-un demers individual, de pildă un jucător de golf; să ne imaginăm apoi un alt coach, care îndrumă o echipă sportivă, de exemplu o echipă de baschet. Cei doi coachi practică aceeaşi meserie, dar în domenii de aplicare radical diferite. Primul îndrumă dezvoltarea competenţei sportive a unei persoane singure, în vreme ce al doilea se ocupă de o echipă. Aceste două domenii ale coachingului destinat sportivilor sunt foarte diferite între ele.

În întreprindere, aceeaşi diferenţă între domeniile de aplicare explică şi diferenţele dintre competenţele coachilor. Unii coachi de întreprindere îndrumă indivizi, alţii îndrumă echipe. Se cuvine totuşi să precizăm că unii coachi şi-au dezvoltat competenţe care le permit să intervină în ambele domenii.

Să explorăm diferenţele dintre cele două tipuri de coaching, individual şi de echipă. Coachul care îndrumă un individ o face pentru a dezvolta competenţa unei persoane, măsurabilă prin evoluţia rezultatelor ei personale. Coach-ul de echipă urmăreşte ca echipa să-şi dezvolte ca ansamblu competenţa, măsurabilă prin evoluţia rezultatelor ei colective.

Ne putem deci imagina că o echipă va face apel la un coach pentru a-şi dezvolta competenţa colectivă şi că, în acelaşi timp, fiecare dintre membrii ei va face apel la alţi coach-i pentru a-şi dezvolta competenţele individuale. Căci, în situaţiile de acest gen, este de preferat să nu se facă apel la acelaşi coach pentru îndrumarea ambelor nivele de competenţă. Coach-ul respectiv s-ar putea încurca în tratarea concomitentă a intereselor personale ale indivizilor şi în cea a intereselor colective ale echipei.

Este evident că dacă, atât în sport cât şi în întreprindere, performanţa individuală este rodul dezvoltării competenţei personale, performanţa colectivă are la origine mai degrabă calitatea cooperării transversale dintre competenţele membrilor echipei. O echipă de baschet va câştiga pe termen mediu şi lung numai dacă membrii ei vor coopera total în implementarea unei strategii colective care să pună în valoare complementaritatea dintre competenţele lor individuale, şi nu dacă fiecare jucător în parte va evolua de unul singur, concentrându-se asupra aplicării riguroase a propriilor sale aptitudini.

La fel stau lucrurile şi într-o întreprindere. Creşterea performanţei colective nu este posibilă decât prin dezvoltarea interfeţelor profesionale dintre membrii unei echipe. Ca şi în sportul de echipă, reuşita depinde mai mult de capacitatea membrilor de a-şi „pasa mingea” la momentul oportun, decât de capacitatea lor individuală de a se remarca de unul singur, bazându-se numai pe propriile sale competenţe.

Mai multe aici.  

Te intereseaza sa devii coach?  O noua serie a cursului Fundamentele Coachingului va incepe in Februarie anul viitor.  Detalii aici.  

Despre Metasysteme Coaching

Alain Cardon este Master Certified Coach (MCC), International Coach Federation (I.C.F.), B.A. in Stiinte Sociale si etnologie, de la Macalester College, Minnesota, SUA. Psihologia educatiei, Universitatea Minnesota, SUA. Alain Cardon a fost cadru didactic al Institutului Francez de Analiza Tranzactionala (I.F.A.T.), este “expert” al Asociatiei pentru Progresul Managementului (APM), a publicat la Editions d’Organisation si este consultant si coach din 1976. Specialist in coaching-ul de conducator si de echipa, precum si coach in indrumarea organizatiilor internationale, multiculturale si aflate in tranzitie.
In cadrul I.C.F. si al S.F. Coach (Société Française de Coaching) din Franta, Alain Cardon participa la numeroase conferinte, este membru in comisiile de examen, organizeaza conferinte internationale si este membru in juriul comitetului de etica.
Alain Cardon este autorul si coautorul a peste cincisprezece lucrari despre meseria de coach individual, de echipa si de organizatie, analiza tranzactionala, abordarea sistemica, formare si pedagogie, comunicare si management, toate aparute la Editions d’Organisation (Paris), iar o parte au fost traduse si in limba romana.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/metasysteme-coaching/coachingul-individual-sau-de-echipa