Instrumentele de coaching

BUCURESTI - 27 iulie 2015

Comunicat tip General in Arhitectura / Design, Afaceri, Finante / Contabilitate, HR, Cursuri

Cunostinte conceptuale sau competente?

Instrumentele de coaching
 Invatarea coachingului se bazeaza asadar mai mult pe dobandirea unor competente decat pe cunoasterea unui domeniu anume sau pe acumularea unor cunostinte. 

Alain Cardon, Master Certified Coach

" Coachingul nu este un domeniu teoretic, ci mai degraba o activitate profesionala si o meserie. Ca urmare, practicarea coachingului nu are la baza cunostinte dintr-un domeniu anume, ci necesita mai curand un anume know-how. Invatarea coachingului se bazeaza asadar mai mult pe dobandirea unor competente decat pe cunoasterea unui domeniu anume sau pe acumularea unor cunostinte.

Cele doua abordari sunt fundamental diferite si, uneori, chiar contradictorii. Cineva, de pilda, ar putea sti sa porneasca un motor de masina, fiind, in acelasi timp un sofer mediocru (lucru care tine de know-how). Tot astfel, multi sunt aceia care stiu sa conduca relativ bine, dar nu au nicio idee (niciun fel de cunostinte) asupra a ceea ce se ascunde sub capota automobilului lor.

Cunostintele conceptuale sunt relativ usor de dobandit prin lecturi sau printr-o cautare pe Internet. Astfel de cunostinte pot fi rapid invatate sau memorate. In schimb, dobandirea unui know-how necesita dobandirea prin invatare a anumitor comportamente intr-un mediu ambiant specific ..., sau pe terenul realitatii.

Anumite competente (know-how) pot chiar necesita un indelungat proces de invatare .... pentru un profesionist din orice meserie, competentele constituie un know-how care trebuie practicat multa vreme, pana va deveni o obisnuinta comportamentala. Acest lucru este valabil si in cazul coachingului.

Iata un exemplu de diferenta intre o cunostinta si o competenta in domeniul coachingului: cineva poate sa stie ca, pentru a practica aceasta meserie, este foarte important sa fii un bun ascultator, dar aceleiasi persoane ii poate fi extrem de greu sa taca mai mult de cateva minute in fata unui client. Intelegerea faptului ca tacerea este importanta este o simpla cunostinta. Tacerea dublata de o ascultare atenta este, in multe cazuri, o competenta dobandita.

De retinut ca aproape toate competentele, „instrumentele” sau „know-how”-ul prezentate in acest articol si privitoare la meseria de coach pot fi utilizate in practicarea cu succes a unui autentic management delegativ.  ... "

Pare interesant?  Aici poti citi restul articolului scris de Alain Cardon, Master Certified Coach International Coach Federation.

Vrei sa devii coach şi să inveţi despre aceasta şi alte tehnici folosite in coaching?  Afla mai multe despre cursul Fundamentele Coachingului care incepe in februarie in Bucureşti.

 

Despre Metasysteme Coaching

Alain Cardon este Master Certified Coach (MCC), International Coach Federation (I.C.F.), B.A. in Stiinte Sociale si etnologie, de la Macalester College, Minnesota, SUA. Psihologia educatiei, Universitatea Minnesota, SUA. Fost cadru didactic al Institutului Francez de Analiza Tranzactionala (I.F.A.T.), Alain Cardon este “expert” al Asociatiei pentru Progresul Managementului (APM), a publicat la Editions d’Organisation si este consultant si coach din 1976. Specialist in coaching-ul de conducator si de echipa, precum si coach in indrumarea organizatiilor internationale, multiculturale si aflate in tranzitie. Pe langa activitatea de formare de coachi, Alain Cardon desfasoara si o activitate de cercetare si aprofundare a practicii sistemice in domeniul coachingului de lider, de echipa de conducere si de intreprindere, materializata in publicarea a numeroase articole si lucrari de specialitate.
Metasysteme Coaching este o companie de consultanta ce reuneste profesiunile de coach si de consultant strategic si sistemic. Toate programele de formare si pregatire oferite de Metasysteme Coaching sunt certificate ACSTH de International Coach Federation. Apartenenta la ICF este o garantie a calitatii si a respectarii criteriilor etice si deontologice stabilite de aceasta organizatie, criterii care privesc atat coachingul individual si de lider, coachingul de echipa de conducere si de intreprindere, si cursurile de formare si pregatire.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/metasysteme-coaching/instrumentele-de-coaching