Jocurile Manipularii

BUCURESTI - 1 octombrie 2015

Comunicat tip General in Afaceri, Internet, HR, Imobiliare, Cursuri

Mic tratat al strategiilor de esec care ne paralizeaza organizatiile

Jocurile Manipularii

„ ... În multe organizaţii, este foarte probabil că majoritatea echipelor petrec mai mult de 50% din timpul lor în Jocuri mai mult sau mai puţin sterile şi neproductive. Dar aceste Jocuri nu sunt întotdeauna de respins. Câteodată sunt foarte subtile, de-abia perceptibile, jucate cu o fineţe plină de umor. Asemenea Jocuri nu produc pagube reale. În schimb altele sunt mai dure. Devin dominatoare, sunt jucate răzbunător, cu arţag sau lăcomie şi de unii şi de ceilalţi. Alţii "joacă" încă în cadrul unor relaţii sterile şi "banalizate". O fac de atât de mult timp, încât nu mai ştiu cum au început. Pentru ei "Jocul" a devenit firesc, ca un obicei sau ritual vechi care şi-a pierdut sensul. Jucate de unul singur, în doi sau în echipă, Jocurile sunt factori de ineficacitate şi strategii indirecte şi negative, cu rezultate nesatisfăcătoare şi inutile. ...

... vom descrie aceste efecte negative cât mai precis şi mai detaliat. Vom expune şi vom defini jocuri uzuale care se practică în cadrul relaţiilor profesionale. Uneori jucate de unul singur, alteori în doi sau în echipă, aceste Jocuri atrag sau implică un "public" şi, în ansamblu, ne parazitează organizaţiile. Sunt jucate între vânzători şi clienţi, şefi şi angajaţi, sindicalişti şi patroni etc.

Dar nu vom uita totuşi să le subliniem şi avantajele. Pentru că există şi avantaje. Jucăm adesea Jocuri pentru a simţi că trăim sau pentru a obţine o atenţie pe care ştim că nu o merităm ori nu ştim s-o cerem altfel, într-o manieră mai autentică sau mai intimă. Apoi vă propunem câteva strategii pozitive menite să contracareze sau să oprească Jocurile şi să aducă în locul lor altceva, mai satisfăcător.

În acest sens, şi pentru a face loc unei alternative energetice, sperăm să vă convingem că putem trăi, putem munci şi putem să ne atingem obiectivele şi fără manipulări negative sau sterile.

Există multe Jocuri care se abat de la această dimensiune negativă şi sperăm să vi le facem cunoscute. Practica noastră profesională ne permite să vorbim despre "Jocuri pozitive", care se bazează pe aceleaşi procese şi structuri relaţionale ca şi Jocurile "perverse". Aceste procese pot descrie interacţiuni relaţionale progresiste, constructive şi, prin urmare prozitive. ...

"Jocul pozitiv" stă la baza gestionării energiei individuale sau colective. La origine, în Analiza Tranzacţională, noţiunea de Joc este fundamental legată de noţiunea de gestionare a energiei negative. Este extrem de necesar să ne folosim de noţiunea de Joc şi mai ales să o utilizăm ca trambulină de reflexie, analiză şi cercetare pentru a discerne mai bine conceptul de gestionare a energiei pozitive. Dincolo de aspectul "pozitiv" sau "negativ", conceptul de "Joc" este, fără îndoială, foarte dinamic şi util. Ne oferă un model de analiză care nu numai că ajută la înţelegerea tuturor proceselor energetice colective şi individuale, dar se dovedeşte util pentru înţelegerea tuturor relaţiilor umane. ... ”

(extras din cartea  Jocurile Manipularii.  Mic tratat al strategiilor de esec care ne paralizeaza organizatiile  de Alain Cardon, Master Certified Coach, International Coach Federation)

Pare interesant, nu?  Vrei sa citesti cartea pe indelete?  Gasesti traducerea in limba romana aici.

Vrei sa intri in tainele practicarii coachingului?  Afla mai multe despre cursul Fundamentele Coachingului sustinut personal de catre Alain Cardon in Romania - detalii aici.

Despre Metasysteme Coaching

Alain Cardon este Master Certified Coach (MCC), International Coach Federation (I.C.F.), B.A. in Stiinte Sociale si etnologie, de la Macalester College, Minnesota, SUA. Psihologia educatiei, Universitatea Minnesota, SUA. Fost cadru didactic al Institutului Francez de Analiza Tranzactionala (I.F.A.T.), Alain Cardon este “expert” al Asociatiei pentru Progresul Managementului (APM), a publicat la Editions d’Organisation si este consultant si coach din 1976. Specialist in coaching-ul de conducator si de echipa, precum si coach in indrumarea organizatiilor internationale, multiculturale si aflate in tranzitie. Pe langa activitatea de formare de coachi, Alain Cardon desfasoara si o activitate de cercetare si aprofundare a practicii sistemice in domeniul coachingului de lider, de echipa de conducere si de intreprindere, materializata in publicarea a numeroase articole si lucrari de specialitate.
Metasysteme Coaching este o companie de consultanta ce reuneste profesiunile de coach si de consultant strategic si sistemic. Toate programele de formare si pregatire oferite de Metasysteme Coaching sunt certificate ACSTH de International Coach Federation. Apartenenta la ICF este o garantie a calitatii si a respectarii criteriilor etice si deontologice stabilite de aceasta organizatie, criterii care privesc atat coachingul individual si de lider, coachingul de echipa de conducere si de intreprindere, si cursurile de formare si pregatire.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/metasysteme-coaching/jocurile-manipularii